Oktagon MMAOktagon Mma/
StoryEditor

Laicky povedané, zápasníci postupne hlúpnu. Traumatológ hovorí, aké dopady majú MMA zápasy na zdravie

Lucie MacháčováiDnes.cz05.01.2024., 08:00h

Knockout. Bežný záver MMA zápasu. Ukončenie pred limitom – to majú fanúšikovia najradšej. Ale tiež úder, ktorý môže mať fatálne následky. „Hrozí pri ňom krvácanie do mozgu,“ hovorí Pavel Holeka, úrazový chirurg a špecialista na športovú traumatológiu, ktorý takmer šesť rokov pôsobí ako „lekár pri klietke“.

Lajkuj Brainee.sk na

Lekár Holeka si česko-slovenský MMA súboj ujsť nenechal: „Klasický knockout, parádna rana.“ V rozhovore pre iDnes.cz hovorí o tom, prečo sa niektorí zápasníci po KO trasú či ako telo trpí počas drastického chudnutia.

Čo sa teda pri knockoute deje s mozgom?

Dochádza k otrase a strate vedomia. Mozog vlastne pláva v lebke, a keď dostane ranu, úder sa rozprestrie a mozog v tekutine v podstate buchne o lebku. Jednak v mieste úderu, ale tiež na opačnej strane lebky. Hovorí sa tomu „contrecoup injury“. Na chvíľu sa zastaví prietok krvi do mozgu, zápasník stratí vedomie, klasicky vypne tak, ako k tomu došlo v prípade Karlosa. Môže to trvať pár sekúnd, ale aj minút, keď sa zápasníka snažia prebrať.

image

Oktagon 51 predstavil brutálnu šou

Oktagon Mma/

Ako?

Dáte ho do stabilizovanej polohy, zaistite dýchacie cesty, na čo je špeciálny hmat. Zakloníte mu hlavu a predsuniete spodnú čeľusť, aby brada bola najvyšším miestom tela v polohe na chrbte.

Čo ďalej, keď sa preberie?

Je dezorientovaný, nevie, kde je, čo sa stalo, či už zápas prebehol. Skontrolujete jeho orientáciu v čase a priestore, urobíte neurologické vyšetrenie, kontrolu zreničiek.

Preto sa do očí občas svieti baterkou?

Áno, kľúčová je reakcia zreničiek na svetlo. Pokiaľ nereagujú, hrozí podozrenie na poranenie mozgového tkaniva alebo dokonca krvácanie do mozgu. To je vôbec najväčšie riziko knockoutu, ale našťastie som nič také nezažil. Potom musí nasledovať základné röntgenové vyšetrenie a CT mozgu. Občas sa stane, že si pri páde na zem zápasník navyše poraní krčnú chrbticu, tak nasadíme krčný golier na stabilizáciu a transportujeme ho do nemocnice.

Vémola dostal úder do čeľuste. Je práve ten najčastejšou príčinou knockoutu?

Veľmi záleží na intenzite. Úder dokáže uspať, nech sa už trafí na hlave kdekoľvek.

Nedávno na UFC sa Bryce Mitchell začal po dopade na zem celý triasť, ako to?

Bol v hlbšom bezvedomí a organizmus reagoval fascikuláciou, teda svalovými zášklbmi, keď sa telo začne nekontrolovateľne triasť. Pre laika to môže vyzerať hrozivo, ale pre lekára ide o bežný sprievodný prejav po KO. Akonáhle sa človek vracia do vedomia, trasenie odznie. Môže sa objaviť aj pena v ústach či kŕč, keď má zápasník zaťatú čeľusť. Občas je ťažké mu z úst vytiahnuť chránič. V ringu lekárom pomáhajú aj cutmeni.

Tí majú na starosti čo?

Ide o ľudí, ktorí dokážu ošetriť aj rozsiahlejšie tržné rany. Zdravotnícky tím je celkom široký. Na ploche je kompletne vybavená sanitka, aby sme mohli zaistiť okamžitý prevoz do nemocnice. Jeden lekár je v zázemí haly, ten sa stará o bojovníka po zápase, a jeden ringový lekár je pri klietke.

Mal by lekár pri klietke rozumieť bojovým športom? Vy sám sa venujete thajskému boxu.

Určite je to výhoda, lepšie môžete predpovedať, čo sa môže stať. Pritom som pôvodne začínal pri futbale ako brankár. Chytal som najvyššiu dorasteneckú ligu za Chrudim, potom v nižších súťažiach. Ale pred viac ako desiatimi rokmi som si obľúbil bojové športy. Pamätáte si organizáciu GCF? S ich zápasníkmi som občas sparingoval.

image

Pavel Holeka

Archív Pavla Holeky/

Ako ste sa potom dostali k Oktagonu?

Veľa zápasníkov, dnes už väčšinou bývalých, sa stalo mojimi pacientmi. A cez rozhodcu Jana Voborníka, ktorý má gym v Hradci, mi prišla ponuka od Oktagonu. Neváhal som.

Vy ako lekár môžete prispieť aj k ukončeniu zápasu, čo sa stalo začiatkom decembra na turnaji Oktagonu v Ostrave v zápase Ivana Buchingera s Ronym Paradeiserom.

Buki mal rozsiahle poranenia na tvári, komunikoval som s jeho tímom vrátane trénera Attily Végha. Hoci tam nebolo aktívne tepnové krvácanie, pri ktorom musíte hneď zastaviť zápas, mal veľkú tržnú ranu na pere. Hrozilo hlbšie poranenie tkaniva. Povedal som Bukiho tímu, že je to na hrane, a oni správne vyhodnotili, že Ivan pokračovať nebude. Hoci on sám chcel.

Nemáte občas dilemu? Či odporučiť ukončenie zápasu alebo nezasahovať?

Mám vždy jasno. Som tam od toho, aby som chránil zdravie zápasníka, to je moja úloha. Rád by som preto vyzdvihol Ivanov tím, zachovali sa správne. Spomínam si, ako mal kedysi Viktor Pešta zlomenú spodnú čeľusť, tam tiež nešlo pokračovať. Ale niekedy, naopak, tím zápasníka motivuje, aby bojoval ďalej.

image

Oktagon MMA

Oktagon Mma/

Majú MMA zápasníci nejaké dlhodobé zdravotné následky?

Určite. Máme veľa zahraničných štúdií, že opakované mikrotraumy mozgu škodia nervovým bunkám. Údery do hlavy zvyšujú pravdepodobnosť, že sa v mozgu rozvinú degeneratívne ochorenia centrálneho nervového systému. Hrozí predčasná demencia. Laicky povedané, postupne hlúpnu. Prejaví sa to ale až časom.

A to konkrétne ako?

Mozgová hmota ubúda, zápasník sa horšie učí nové veci, zabúda.

Poďme ešte k drastickému chudnutiu, keď MMA zápasník zhadzuje vyše desať kilogramov za týždeň. Čo sa s telom deje?

Je dehydrované, bez energie. Organizmus sa vyrovnáva s obrovskou stratou vody, minerálov, vitamínov, draslíka. Negatívne to ovplyvňuje najmä kardiovaskulárny systém. Hrozí kardiomyopatia, ochorenie srdcového svalu, ciev.

image

Šokujúci knokaut. Vémola nemal proti Pirátovi žiadnu šancu, Srb Veličkovič ovládol Gamechanger

Vidíte nejaké riešenie?

Ideálne by bolo, keby váženie prebiehalo až v deň zápasu, nie deň dopredu. Ale pokiaľ s touto novinkou nepríde organizácia typu UFC, ťažko sa niečo zmení. Po váhe nasleduje rýchle priberanie, rehydratácia, čo je zase nátlak na obličky, spolu s pečeňou náš filter odpadových látok. Akýkoľvek extrém je pre telo jednoducho zlý.

Aj napriek tomu MMA získava väčšiu obľubu, zápasníkov pribúda.

Svoj šport milujú nadovšetko, často nevidia riziká. A ani sa nečudujem, že je MMA populárne. Ide o taký desaťboj medzi bojovými športmi, je okolo toho veľké PR. A ľudí určite baví aj surovosť športu.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:22