The Duke of Edinburgh’s International Award Slovensko
StoryEditor

Mladý Košičan si plní sny. Daniel v detskej izbe vytvoril album, ktorý má na Spotify 2 milióny prehratí

Miroslav Kamody14.01.2022., 14:00h
Jeho album Dan vs. The World prekročil na Spotify dva milióny prehratí. Pesnička Skyfall sa dostala do Spotify playlists. Medzitým stihol modrý pás v karate a rozdať kopu dobra ako dobrovoľník.
Lajkuj Brainee.sk na

Toto všetko dokázal len 19-ročný Daniel Meitner a za svoju vytrvalosť a cieľavedomosť si preberá významné ocenenie Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (v skratke DofE).

Si čerstvý strieborný absolvent programu DofE. V časti talent si sa rozhodol venovať hudbe. O čo išlo?

Dlhšie sa venujem tvoreniu hudby a v DofE som si dal za cieľ, vypracovať sa tak, aby mala aspoň jedna moja pesnička cez milión prehratí na platforme Spotify. Predtým ako som začal na tom pracovať bolo moje maximum niečo cez 210-tisíc.

Tvoj album Dan vs. The World prekročil na 2 milióny prehratí. Tvoja pesnička Skyfall sa dostala do Spotify playlistu. Mesačne Ťa na tejto platforme počúva skoro 130-tisíc ľudí. Ako sa toto podarí maturantovi z Košíc?

Hudba ma vždy bavila a teraz som si vďaka DofE vytvoril priestor na to, aby som skúsil niečo nové a aby som sa tomu venoval viac a systematickejšie. Na začiatku mi veľmi pomohli v šírení mojej hudby kamaráti a komunita, v ktorej sa pohybujem. Páčila sa im moja tvorba. Zdieľali ju a posúvali aj medzi svojich známych. A vytvorila sa akási chobotnica, ktorá šírila a doteraz šíri moju hudbu.

Tvoje texty sú veľmi osobné, hudba naozaj rôznorodá. Vieš nám priblížiť ako vyzerá tvoja tvorba?

Nazval by som to hudobné inžinierstvo. Sám si píšem texty, nahrávam vokály, mixujem a mastrujem všetky pesničky sám. Zvládam to vo svojej detskej izbe. Hudbe sa venujem už viac ako tri roky. Začal som tvorením remixov a dubstepu a vyvrcholilo to až do tohto.

Ako Ti pomohlo na tvojej ceste DofE?

V prvom rade mi DofE dalo výzvu. Bola to hodená rukavica k tomu, aby to nebolo len také občasné tvorenie si hudby doma. Povedal som si, že sa skúsim prekonať, venovať tomu čas a zvýšiť šancu, že uspejem. DofE mi pomohlo v tom, aby som veci doťahoval do konca a bol vytrvalejší.

Daniel Meitner The Duke of Edinburgh’s International Award Slovensko

Preberáš si medzinárodné ocenenie, tvoja hudba, ktorú tvoríš pod pseudonymom “DKNIGHT“ zasiahla obrovské počty ľudí. Ako sa cítiš?

Som na seba v istom slova zmysle pyšný. Mám šťastie, že mám okolo seba kamarátov a komunitu, ktorí ma podporili. Na mojich albumoch je tiež mix žánrov, každý si nájde to svoje. Hocičo od rapu, až po lofi na najnovšom albume. Baví ma to a som rád, že oslovuje aj široké množstvo ľudí.

V dnešnej dobe sa najviac sústredím na žáner “Drill“ a to s interpretom Yanyy, pre ktorého produkujem pesničky. Fanúšikovia sa majú na čo tešiť, lebo také niečo na slovenskej scéne zatiaľ nebolo.

Tvoj posledný album Dan vs. Dan má zaujímavý cover. Ako vznikol?

Inšpirovalo ma anime Tokyo Ghoul, ktoré som pozeral a cover vytvoril jeden kamarát z Brazílie, ktorý sa venuje kresleniu. Dal som mu svoje nápady a skončili sme pri tomto. Celý tento album sa nesie v myšlienke, že ja som svojím najväčším súperom. Že na ceste k tomu, aby som sa niekam dostal sa musím vysporiadať hlavne so sebou.

Cover albumu Dan vs Dan The Duke of Edinburgh’s International Award Slovensko

Máš 19 rokov, čaká Ťa maturita. Ale posledný rok bol neštandardný pre všetkých. Ako si vlastne prežíval koronu?

Na začiatku som bol čiastočne rád, že sa všetko kvázi pozastavilo aspoň na chvíľu, nečakal som však, že z toho bude až taká veľká vec. Hovoril som si, že sa mi aj zíde nejaká tá prestávka. Ale časom ma to omrzelo. Dochádzali mi nápady, ako vyplniť čas a čo robiť.

Čo Ti pomohlo?

Jednoznačne hudba. Bolo to pre mňa veľké plus. Pomohla mi vyjadriť sa, ukázať a vidieť seba v inom svetle.

Prečo si sa vlastne zapojil do DofE a čo Ti DofE dalo?

Motivovalo ma, že získanie Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu mi môže pomôcť, keď sa budem hlásiť na vysokú školu, keďže by som chcel ísť študovať ekonomický smer do zahraničia. A páčilo sa mi, že mi to dá aj takú rôznorodosť. Dobrovoľníctvo bolo výborné v tom, vyskúšať si robiť dobro.

Mojím cieľom v športe bolo karate, a to mi pomohlo v tom, že som sa hýbal. Kopa ľudí sa sťažovala, že nemá fyzickú aktivitu a tvária sa, že nemajú čo robiť. Ja som bol naopak rád, keď si viem zmysluplne vyplniť čas. DofE mi dalo možnosť stráviť ho veľmi rôznorodo a s jasným cieľom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 04:55