archív Vladimíra Popelku
StoryEditor

Zneužívať pandémiu na zisk politických bodov je chrapúnstvo, tvrdí lekár, ktorý operuje covid pozitívnych

Dominika Pacigová18.12.2021., 11:00h
Prejavy nenávisti, ktoré majú antivaxeri voči lekárom a zdravotníckemu personálu, by sa mali prísne sankcionovať, myslí si lekár Vladimír Popelka.
Lajkuj Brainee.sk na

Počas druhej vlny pandémie pôsobil na covid oddelení, v súčasnosti, okrem iného, operuje covid pozitívnych pacientov. Pracuje v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na ortopedickom oddelení a v nemocnici v Galante na traumatologickom oddelení. Otvorene hovorí o aktuálnej situácii, operáciách covid pozitívnych pacientov či nenávistných prejavoch niektorých ľudí.

„V čase humanitárnej krízy nemáme právo dovoliť si nepočúvať rady odborníkov. Prejavy nenávisti, ktoré majú niektorí antivaxeri voči lekárom a zdravotníckemu personálu, by sa mali prísne sankcionovať,“ hovorí v rozhovore pre Brainee lekár Vladimír Popelka.

Ako vyzerajú operácie covid pozitívnych pacientov? 

Robia sa iba najakútnejšie stavy, no aj v týchto prípadoch je potrebné citlivo indikovať, kedy pacienta operovať. Napríklad otvorené a dislokované zlomeniny dlhých kostí spojené so stratou krvi si vyžadujú urgentnú operáciu, naopak, zatvorené, málo dislokované zlomeniny znesú odklad aj niekoľko dní.

V čom sú tieto operácie špecifické? 

Operácie sú dlhšie, lekári majú na sebe tri až štyri vrstvy – spodnú bielizeň, operačné oblečenie, ochranný overal, a úrazoví chirurgovia alebo profesie, ktoré pracujú pod röntgenovým rádioaktívnym žiarením, majú ochranu v podobe olovenej vesty. Tvár je chránená štítom a respirátorom, na ktorom môže byť aj rúško. V takýchto podmienkach vzniká riziko dehydratácie lekára počas operácie.

Ako dlho trvajú v porovnaní s bežnými operáciami?

Závisí to predovšetkým od diagnózy pacienta. Doposiaľ som operoval zlomeniny členkov a stehennej kosti, pričom operácie trvali približne hodinu.

Operácie covid pozitívnych, lekár archív Vladimíra Popelku

Zvyšuje sa počas operácie riziko, keď je pacient pozitívne testovaný?

Každá operácia predstavuje potenciálne riziko aj pre zdravého pacienta. Pacient s infekciou covid-19, ktorý musí byť operovaný, je ohrozený na živote dvakrát. Samozrejme, všetko závisí od vážnosti covidovej infekcie a náročnosti operácie.

Je možné vykonať operáciu za každých okolností, aj keď je pacient vysoko rizikový? 

Závisí to od štádia infekcie, priebehu ochorenia a pridružených klinických príznakov. Je potrebné brať do úvahy, či operácia bude pre pacienta prínosom, alebo ako celkovo poznačí jeho stav. Niektoré diagnózy si však vyžadujú operáciu aj napriek ťažkému priebehu, riziko sa podstupuje pre záchranu života.

Aká je momentálne situácia v nemocniciach v porovnaní s druhou vlnou pandémie?   

Plánované operácie sú opäť pozastavené, čo znamená, že sa rapídne predlžuje doba čakania. Počas tejto doby môže dôjsť k dekompenzácii danej diagnózy, čo môže výrazne obmedzovať kvalitu života pacienta. Napríklad vyššie štádiá degeneratívnych ochorení veľkých kĺbov môžu vyústiť do toho, že pacient zostane zo dňa na deň imobilný.

Nemyslím si, že pozastavenie plánovaných operácií je správnym riešením, Ministerstvo zdravotníctva SR by skôr malo určiť nemocnice, ktoré by vykonávali operácie aj počas covidu. To, že tu máme pandémiu, neznamená, že ostatné diagnózy úplne vymizli.

Čo sa týka covidu, situácia je veľmi podobná ako počas druhej vlny pandémie. Slovensko je jednou z krajín, ktorá má najviac pozitívne testovaných pacientov vzhľadom na počet obyvateľov. Je to pravdepodobne spôsobené nízkou mierou zaočkovanosti, pretože aj v nemocniciach môžeme vidieť, že tí, ktorí sú zaočkovaní, majú jednoduchší priebeh ochorenia.

​​Na Slovensku niektorí pripúšťajú povinné očkovanie, prezidentka prednedávnom vyhlásila, že bude zrejme nevyhnutným opatrením. Ako to vnímaš z pohľadu lekára? 

Slovensko je malá krajina na to, aby sme si sami vymýšľali protipandemické opatrenia. Myslím si, že by sme sa mali inšpirovať alebo spolupracovať s ďalšími krajinami EÚ, ktoré zavádzajú povinné očkovanie. V takomto prípade by to bolo ľahšie odôvodniteľné a obhájiteľné aj pred našimi obyvateľmi. 

Ministerstvo zdravotníctva začiatkom decembra skonštatovalo, že liečba pacientov, ktorí nie sú zaočkovaní, je v drvivej väčšine prípadov náročnejšia, dlhšia, vyžaduje si viac pracovných síl zdravotníkov, a teda je aj drahšia. Poslankyňa Jana Bittó Cigániková v relácii televízie JOJ Na hrane uviedla, že vláda rozmýšľa o spoluúčasti neočkovaných covid pacientov na financovaní ich liečby. Bolo by to podľa teba jedným z riešení, ako zvýšiť zaočkovanosť na Slovensku?

Určite sa nemôžeme porovnávať so Singapurom, kde vláda vyhlásila, že pacientom s covid-19, ktorí sa nedali zaočkovať z vlastnej vôle, prestane preplácať náklady na liečbu. Je tam totiž iná forma zdravotného poistenia. Túto myšlienku by som však podporil a do istej miery by to bolo možné riešenie aj na Slovensku.

Na Slovensku denne pribúdajú tisícky nakazených a desiatky úmrtí. Vidia ešte lekári a zdravotné sestry zmysel vo svojej práci?

Myslím si, že stále vidia. Obdivujem prácu kolegov – internistov, ktorí majú nápor na urgentných príjmoch, a anestéziológov, ktorí sú na jednotkách intenzívnej starostlivosti pri umelých pľúcnych ventiláciách. Aj napriek obrovskému náporu sa vždy snažia napĺňať Hippokratovu prísahu, ktorú zložili, za to im vzdávam hold. 

Viacerí lekári však prehovorili aj o agresivite niektorých pacientov. Stretol si sa aj ty s verbálnymi či fyzickými útokmi? 

S agresivitou pacientov som sa, našťastie, doposiaľ nestretol, ale som presvedčený o tom, že v čase humanitárnej krízy nemáme právo dovoliť si nepočúvať rady odborníkov. Prejavy nenávisti, ktoré majú niektorí antivaxeri voči lekárom a zdravotníckemu personálu, by sa mali prísne sankcionovať. 

K tomu si sa vyjadril aj na Instagrame, kde si uviedol, že „je mi vrcholne trápne a hanbím sa, keď vidím ľudí, ktorí protestujú proti noseniu rúšok, vakcinácii a proti pandemickým opatreniam. Myslím si, že sankcionovať týchto ľudí pokutami do výšky 1659 eur je bezpredmetné“. Čo by teda bolo podľa teba riešením? 

Myslím si, že by stálo za zváženie uberať sa cestou novelizácie trestného zákona, a to tým, že by sa de lege ferenda (z hľadiska budúceho zákona/práva, pozn red.) rozšíril okruh trestných činov, za ktoré možno ako alternatívny trest ku trestu odňatia slobody udeliť trest povinnej práce. Okamžite ho schváliť a zaradiť protestujúcich ľudí do nemocníc, aby si trest povinnej práce odpykali pri lôžku pacienta s covidom, a aby na vlastné oči videli, čo táto pandémia spôsobuje a aký má na nás dopad.

Myslíš si, že by zmenili názor, ak by boli istý čas na covid oddelení?

Pokiaľ by tí, ktorí vykrikujú a šíria hoaxy, videli pacientov s covidom v nemocnici na vlastné oči, pochopili by, čo toto ochorenie spôsobuje. Zároveň si myslím, že tí, ktorí šíria hoaxy, nemajú ani potuchy, ako to vyzerá v nemocniciach.

Okrem toho Slovensko nie je len jednou z krajín, ktorá má najviac covidových pacientov vzhľadom na počet obyvateľov, ale podľa mňa má prvenstvo aj v honbe za preferenciami. Zneužívať pandémiu na zisk politických bodov je chrapúnstvo.

Aká je momentálne situácia v slovenskom zdravotníctve?

Na Slovensku je vo všeobecnosti nedostatok lekárov, a preto sa obávam, že generáciu našich rodičov nebude mať kto liečiť. Je tu zlý postgraduálny systém, nedostatok pracovných miest na určitých pracovných pozíciách, nemocnice sú zastarané, mnoho lekárov tu nevidí sebarealizáciu, a preto odchádzajú do zahraničia.

Ty plánuješ ostať na Slovensku?

Uvidíme. 

Vladimír Popelka 

Pôsobí v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na ortopedickom oddelení a v nemocnici v Galante na traumatologickom oddelení. Bol asistentom poslanca NR SR a členom strany Za ľudí, z ktorej tento rok vystúpil.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. apríl 2024 15:23