Archív/ K.Hanuliaková
StoryEditor

Hnevá má, keď ženy povedia gynekológovi, že si občas cvrknú a on len mávne rukou, hovorí fyzioterapeutka

Ľubomíra Somodiová23.11.2021., 07:00h
Mnohé z nás nevedia, kde presne sa nachádza, aké má funkcie a ako s ním pracovať, aby nám spokojne slúžilo a kvalita nášho života bola nie len po sexuálnej stránke lepšia. Keď je panvové dno funkčné, nepoškodené a kvalitné, tak o ňom ani nemusíme vedieť. Pracuje na podvedomej úrovni, tvrdí fyzioterapeutka Katarína Hanuliaková v rozhovore pre Brainee.
Lajkuj Brainee.sk na

Mnohé z nás nevedia, kde presne sa nachádza, aké má funkcie a ako s ním pracovať, aby nám spokojne slúžilo a kvalita nášho života bola nie len po sexuálnej stránke lepšia. Keď je panvové dno funkčné, nepoškodené a kvalitné, tak o ňom ani nemusíme vedieť. Pracuje na podvedomej úrovni, tvrdí fyzioterapeutka Katarína Hanuliaková v rozhovore pre Brainee.

Ako ste sa dostali k práci fyzioterapeutky a panvovému dnu?

To, že chcem byť fyzioterapeutka som vedela už v puberte, lebo som celý život športovala a chcela som pomáhať ľuďom. Fyzioterapia mi prišla ako ideálne spojenie týchto dvoch vecí. Nikdy som to zatiaľ neľutovala. Vyštudovala som a po škole som prešla od štátneho zariadenia, cez lôžkových pacientov až na ambulantnú sféru a postupne do súkromného sektora. Samozrejme – celý čas som sa vzdelávala, navštevovala rôzne kurzy. Narazila som popritom na panvové dno. Na problematiku panvového dna som však potrebovala dozrieť nie len ako fyzioterapeut, ale aj ako žena, manželka a matka.

Prečo, boli by ste ako čerstvá absolventka rozpačitá pri vykonávaní praxe zameranej na panvové dno?

Určite, a ako čerstvá absolventka by som o tom nič nevedela, pretože nás o ňom v škole nič nenaučili – čo je dosť smutné, dúfam, že sa to po tých rokoch zmenilo.

Aké je teda povedomie odbornej obce (gynekológov) o panvovom dne a aké je povedomie žien?

V škole sme sa učili anatómiu, vedeli sme o svaloch panvového dna, ale nie z funkčného hľadiska. To povedomie bolo malé. Čo sa týka gynekológov, majú podrobne naštudovanú panvu, jej štruktúry, aj panvové dno, ale ich chlebíkom sú skôr orgány malej panvy. Svalovina ich až tak nezaujíma. Na svaly a tkanivá sú predsa experti fyzioterapeuti.

Čo sa týka laickej verejnosti, tak môžem konštatovať, že sa povedomie celkovo zlepšuje. Je to aj vďaka sociálnym sieťam, kde nájdete už aj veľmi kvalitný obsah podaný ľudskou rečou. Aktívne vyhľadávajú informácie najmä ženy vo fertilnom veku. Sú dostupné rôzne kurzy, workshopy, online cvičenia, len treba hľadať a dobre vybrať.

Fyzioterapeutka Katarína Hanuliaková Archív/ K.Hanuliaková

Vie gynekológ pri prehliadke zistiť, či je panvové dno funkčné?

Nie je to komplikované. Z časti sa vie samovyšetriť aj žena. Problémom je, že gynekológ vyšetruje na koze. Preňho je to vhodná pozícia, lebo orgány sú nižšie a vie ich lepšie vyšetriť. Ale na vyšetrovanie funkcie svalov panvového dna je to dosť nevhodné. Ak by v takej pozícii vyzval ženu stiahnuť svaly, zvládla by to len tá, ktorá má veľmi silné panvové dno. Pokiaľ je len trošku oslabená, tak to nedá.

Často samotná žena nepovie, že má problém s panvovým dnom – napríklad, že trpí inkontinenciou alebo bolesťami a lekár sa bohužiaľ veľakrát ani neopýta či má takéto problémy. Gynekológ by mal vyšetriť funkciu panvového dna, tak ako by mal vyšetriť aj brušnú stenu po šestonedelí, aby sa vylúčila alebo potvrdila diastáza priameho brušného svalu. Všetko je však o komunikácii a dôvere medzi lekárom a pacientom/klientom.

Ako sa môže žena samovyšetriť?

Veľmi jednoducho. Tak, ako keď si zavedie tampón vaginálne, tak si vie zaviesť prst a skúsiť, či pošvou vie obchytiť prst - vtiahnuť a následne uvoľniť svaly panvového dna. Je to taký základný samotest. Testuje sa celá škála úkonov, aby sme zistili ako svalovina funguje v prepojení s dychom, s vylučovaním, s kašľom.

 Katarína Hanuliaková

Titul bakalár fyzioterapeut získala na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po ročnej praxi v ambulantnej sfére sa dostala na magisterské štúdium do Anglicka. Titul Msc=Magister získala na University of Brighton. Po návrate zo zahraničia nastúpila do Univerzitnej nemocnice v Bratislave, kde nadobudla skúsenosti aj s tými najťažšími ležiacimi pacientmi. Postupne sa začala zameriavať na ortopedicko-traumatologické, štrukturálne a funkčné poruchy. Zo štátnej sféry po niekoľkých rokoch prešla do súkromnej nemocnice Medissimo v Bratislave a odtiaľ do fyzioterapeutickej kliniky Fyzioklinik. Dokončila špecializačné štúdium na Slovenskej zdravotníckej univerzite, ktoré ju oprávňuje k výkonu samostatnej praxe.

Aký má panvové dno vplyv na kvalitu nášho života?

Významný. Panvové dno pracuje svojim spôsobom neustále. Plní niekoľko funkcií. Okrem sexuálnej funkcie, je dôležité pri vylučovaní, pri dýchaní. Malo by pracovať v prepojení s bránicou a s brušným svalstvom. Panvové dno drží orgány malej panvy na svojom mieste. Keď je svalovina napríklad príliš oslabená a nefunguje správne, tak orgány klesajú nadol, čo vedie k tzv. prolapsom, ktoré sa dajú riešiť vhodnou fyzioterapiou.


Panvové dno plní funkciu akejsi pumpy, lebo cez naše telo prúdi lymfa a práve v panvovom dne je strašne veľa križovatiek. Keď svalovina dobre nepruží, tak aj drenáž sa spomaľuje, vznikajú podivné opuchy, pumpa nefunguje a spomaľuje sa metabolizmus.

Čím viac pracujem s panvovým dnom, mám pocit, že veľmi ovplyvňuje aj naše emócie a psychické ladenie. Už spôsob, akým so mnou klientka komunikuje cez telefón mi napovie, či pôjde o oslabené panvové dno alebo príliš stiahnuté. Napríklad ženy, ktoré sa veľmi ponáhľajú, sú také pevné a napäté – majú to dno veľmi stiahnuté. Naopak, dno bojazlivých žien, ktoré sa štyrikrát ospravedlnia, kým vstúpia do ambulancie, je voľné. Sú to také protipóly.

Aké diagnózy sa spájajú s pánvovým dnom?

​Je ich veľa. Jednak sú to urologické diagnózy, riešime uník moču, uník stolice. Inkontinencia môže byť v zmysle oslabenia – keď je únik, keď žena zakašle alebo keď ide na trampolínu. Potom môže byť únik spôsobený z príliš veľkého kŕču a napätia, vtedy hovoríme o tzv. urgencii. To je situácia, keď je veľmi potrebné, aby žena chodila k urológovi. Zo začiatku to treba podchytiť aj farmakologicky.

Ďalej gynekologické problémy, ako je prolaps – zosuv orgánov malej panvy. Potom neuspokojivý alebo bolestivý sexuálny styk spôsobený rôznymi traumami aj sexuálnymi, ktoré žena prežila a teraz trpí napríklad vaginizmom. Nie je schopná mať pohlavný styk, lebo je strašne napnutá. V takých prípadoch spolupracujeme aj so psychológom. Osobitnú kategóriu tvoria ženy s endometriózou, myómom, alebo ženy, ktoré majú tzv. funkčnú sterilitu. To znamená, že sú zdravé, ale nedokážu otehotnieť. Okrem toho, s panvovým dnom súvisí aj bolestivá menštruácia, hemoroidy, a potom jazvy po sekcii, epiziotómií alebo inej operácii.

Ako vplýva panvové dno na neplodnosť?

Veľmi vysokou mierou. Je mi veľmi ľúto, že páry ktoré nevedia otehotnieť aj keď sú zdravé, sú hneď odporučené na umelé oplodnenie a IVF. Myslím,že takýto pár by mal najskôr prejsť cez fyzioterapiu a až následne, keby sa nepodarilo otehotnieť ani po konzervatívnej terapií, by som išla cestou IVF. Momentálne mám skôr ženy, pri ktorých zistím, že panvové dno majú v hypertone (v kŕči stiahnuté) a kostrč majú zablokovanú. Menej často mávam ženy, ktoré nevedia otehotnieť kvôli príliš oslabenému panvovému dnu. Je to asi dobou v ktorej žijeme, ale skôr mám ľudí, ktorých musím uvoľniť a zrelaxovať im panvové dno, aby mohlo opäť plniť svoju funkciu.

Čo ovplyvňuje funkčnosť panvového dna?

Strava. pohyb, celkový wellbeing (spokojnosť). Problém je, keď žena trpí zápchami, lebo je na panvové dno vyvíjaný neustály tlak. Ďalej sú to nadváha a obezita, sedavé zamestnanie, pretože v sede si usedí človek panvové dno, ktoré potom vôbec nepruží ako by malo. A nedostatok prirodzeného pohybu. Tým, že sa nehýbeme, svalovina nemá prečo pracovať. Potom sú to rôzne traumatické zážitky zo života, čo si so sebou nesieme, traumy, ktoré sme si niekde zatlačili. Úrazy kostrče, operácie a pod.

Aj z toho, aká je klenba na nohe, sa dá vyčítať, aký bude nález na panvovom dne. Plochá noha je o tom, že niečo je v tele klesnuté. Tak ako vyzerá klenba, vyzerá väčšinou aj nález na panvovom dne. Až tak nedrží, nepruží. Naopak, keď je príliš vysoká klenba, tak tam je zase veľké napätie.

Joga Joga Zuzana Šumská

Má panvové dno spojitosť s bolesťami chrbtice?

Spojitosť je tam významná. Panvové dno spolupracuje s bránicou a brušným svalstvom, ktoré je zodpovedné za stabilizáciu chrbtice. Ak je napríklad extrémne oslabené panvové dno, dochádza k únik moču a pridá sa k tomu ešte aj pokles maternice, tak žena príde s tým, že ju bolí spodný chrbát, pretože je naňho vyvíjaný neskutočný ťah smerom nadol a dopredu.

Jedna z internetových rád na posilnenie panvového dna je prerušovanie prúdu moču. Je to dobré?

Nie je to dobré, je to celé zlé. Keď ideme na záchod, ide o reflexný mechanizmus Mám sa uvoľniť a pustiť. To znamená, že panvové dno sa uvoľní a močové trubica sa má vyprázdňovať otvorená. Keď na záchode začnete cielene prerušovať močenie, tak vysielate zmätočný signál do mozgu aj močového mechúra. On potom nevie, čo zrazu robiť. Narúšate si tým reflexný mechanizmus. Pokiaľ to urobíte jeden - dvakrát, či to dokážete, nič sa nestane, ale rozhodne to nie je na tréning.

Panvové dno Archív/ K.Hanuliaková

S akým najväčším nezmyslom, ktorý povedal gynekológ pacientovi, ste sa stretli?

Prišla ku mne žena v menopauze stým, že bola u gynekológa, že jej občas uniká moč a on jej povedal, že ju musia operovať. Bola strašne vystrašená. Dostala sa ku mne a pýtala sa, čo má robiť. Zistila som, že je tam strašné napätie v panvovom dne, uvoľnili sme to a nemusela ísť na operáciou.

Potom klasika – ženy sa sťažujú gynekológovi, že si občas cvrknú, a on len mávne rukou, že čo chcú, veď už majú dve deti. Deje sa to možno aj preto, že mnohí gynekológovia nevedia, že sú už na panvové dno vyškolení mnohí fyzioterapeuti a mohli by toho pacienta poslať ďalej.

Úzkosť zhoršuje stav vyčerpania, ktorý pramení predovšetkým z nedostatku spánku a jednostrannej činnosti. Vyčerpanie je niečo iné ako zdravá telesná únava, ktorú pociťujeme po nejakej športovej aktivite alebo telesnej práci. Tá je naopak mocnou zbraňou v boji proti úzkostiam všetkého druhu. Úzkosť zhoršuje stav vyčerpania, ktorý pramení predovšetkým z nedostatku spánku a jednostrannej činnosti. Vyčerpanie je niečo iné ako zdravá telesná únava, ktorú pociťujeme po nejakej športovej aktivite alebo telesnej práci. Tá je naopak mocnou zbraňou v boji proti úzkostiam všetkého druhu. Pixabay

Aký je najlepší pohyb pre posilnenie panvového dna, nejaké cviky?

Najlepší pohyb, nie len na panvové dno, je chôdza na čerstvom vzduchu. Beh ho už môže oslabiť, keď nie je dobré a funkčné.

Je veľmi dôležité uvedomiť si, že panvové dno nie je len o sile. Mali by sme byť schopné stiahnuť ho, ale musíme ho vedieť aj relaxovať, úplne uvoľniť. Je dôležité, aby pracovalo adekvátne k tomu, čo robím. Keď je funkčné, nepoškodené a kvalitné, tak o ňom ani nemusíme vedieť. Panvové dno sa učíme vnímať a pracovať s ním, keď nie je niečo v poriadku. Malo by fungovať na podvedomej úrovni. Nie príliš silno, nie príliš voľne. Keď idem kýchnuť, malo by sa spontánne viac zatiahnuť a pod.

Žijeme v modernej dobre. Existujú rôzne pomôcky na precvičovanie panvového dna. Najzakladanejšou sú venušine guľôčky, ktoré kúpite v každom sex shope. Je dôležité vedieť, ako s nimi pracovať. Potom sú aj rôzne závažia. Zaujímavé sú biofeedbacky. Ja pracujem s takým, ktorý sa zavedie vaginálne, k tomu si stiahnete aplikáciu do telefónu. Biofeedback je prepojený s apkou. To si vás normálne zoskenuje a hráte sa hry. Krásne cez telefón vidíte, ako rýchlo reaguje vaše panvové dno.

Vieme niečo o mužoch a panvovom dne?

Muži majú také isté panvové dno ako ženy, rozdiel je len ten, že neplní pôrodnú funkciu. Muži a panvové dno – to je ešte stále jedno veľké tabu. Sme v ére, kedy muži začínajú chodiť k urológom. Chodia tam aj mladší muži, kedysi k nemu chodili iba starší muži, ktorí sa nevedeli vymočiť, ísť tam v mladosti bola hanba. Ale že by prišli k fyzioterapeutovi, to sa často nestáva. U mužov sa panvové dno vyšetruje a ošetruje rektálne, čiže cez konečník.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:16