Do vezenia pomohla dostať Al Caponeho a odhaľovala nacistické špionáže.Brainee/Canva/
StoryEditor

Do vezenia pomohla dostať Al Caponeho a odhaľovala nacistické špionáže. Elizabeth bola ženskou priekopníčkou v lúštení šifier

iDnes.cz05.07.2024., 10:00h

Zachránila tisíce ľudských životov, pomohla dostať do väzenia mafiánov na čele s Al Caponom a odhalila nacistickej špionáže v Južnej Amerike. Americká kryptoanalytička Elizebeth Friedman sa stala ženskou priekopníčkou v lúštení šifier a kryptológovia ju dodnes považujú za legendu v odbore.

Lajkuj Brainee.sk na

Druhá svetová

Štyridsiate roky priniesli Elizebeth veľa starostí. Starala sa o svoje deti a svojho manžela, ktorý sa vrátil z nemocnice po nervovom zrútení. Tajne sa podieľal na prelomení kódov Osi ešte predtým, ako USA vstúpili do vojny, a stres sa podpísal na jeho zdraví. Zároveň sa venovala vlastnej práci.

Počas druhej svetovej vojny bola jednotka USCG Unit 387 prevedená k námorníctvu, kde bola hlavným americkým zdrojom informácií o operácii Bolívar, tajnej nemeckej sieti v Južnej Amerike. Touto záležitosťou bola poverená FBI a Elizebethina jednotka jej pomáhala v špionáži. V priebehu vojny dekódovala štyri tisícky správ. To viedlo k rozbitiu nemeckej špionážnej siete a k eliminácii nacistickej hrozby na západnej pologuli.

image

William F. Friedman a Elizebeth Smith Friedman.

Wikimedia/Daderot/

Geniálna Elizebeth pracovala ako civilista, preto sa po vojne jej meno nikdy neobjavilo v oficiálnych správach. Všetky ocenenia, vyznamenania a slávu získal jej nadriadený, poručík pobrežnej stráže Leonard T. Jones, ktorého sama vyškolila. Jediným uznaním bolo navýšenie jej výplaty zo 4 200 na 5 390 dolárov.

image

Lietajúca mníška. Príbeh rehoľnej sestry pilotky, ktorá pripravovala bojových letcov do druhej svetovej vojny

Po ukončení vojnového konfliktu prešla Elizebeth do Medzinárodného menového fondu, kde pôsobila ako konzultant v oblasti komunikácií a pomáhala organizácii zabezpečiť a chrániť jej komunikačné zdroje. Zároveň so svojim mužom pracovala na rukopise The Cryptologist Looks at Shakespeare (vyšiel pod názvom The Shakespearean Ciphers Examined), kde vyvrátili tézu, že autorom Shakespearových hier bol Francis Bacon. Kniha mala veľký ohlas a získala niekoľko ocenení.

Sláva až po smrti

Elizebeth zomrela 31. októbra 1980 v opatrovateľskom dome Abbott Manor v Plainfielde v štáte New Jersey vo veku 88 rokov. Posledný odpočinok našla na Arlingtonskom národnom cintoríne, kde bol jej popol rozptýlený nad hrobom jej manžela. Keďže podpísala s americkým námorníctvom sľub mlčanlivosti, žiadny nekrológ nezmienil jej významnú prácu.

História jednotky USCG Unit 387 zostala utajená až do roku 2008. Uznanie sa Elizebeth dostalo až po devätnástich rokoch od jej smrti. V roku 1999 bola uvedená do siene cti NSA, Národnej bezpečnostnej agentúry vo Fort Meade v štáte Maryland, ktorá oceňuje jednotlivcov za vynikajúce služby v americkej kryptológii. Hold jej vzdalo aj námorníctvo Spojených štátov amerických. V roku 2018 pomenovalo na jej počesť loď pobrežnej stráže Friedman.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. september 2024 16:36