Estónci schválili dôležitý zákon.Sergei Grits/Tasr
StoryEditor

Postoj Estóncov sa rapídne zmenil, ako prví z Pobaltia uzákonili manželstvá osôb rovnakého pohlavia

TASR22.06.2023., 10:00h

Estónsky parlament schválil v utorok zákon legalizujúci manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Estónsko sa tak stalo prvou pobaltskou krajinou, ktorá takéto zväzky odobrila. Predmetná legislatíva bude platiť od budúceho roka.

Lajkuj Brainee.sk na

Za uzákonenie takýchto manželstiev hlasovali 55 poslanci, zatiaľ čo proti sa vyslovilo 34 členov 101-členného jednokomorového parlamentu.

K takémuto kroku došlo len dva mesiace po nástupe novej liberálnej vlády a deväť rokov po tom, ako Estónsko odhlasovalo zavedenie registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia.

„Som hrdá na svoju krajinu. Budujeme spoločnosť, v ktorej sa rešpektujú práva všetkých a kde sa ľudia môžu slobodne milovať,“ uviedla Kallasová na Twitteri po hlasovaní parlamentu.

Obdobne sa vyjadril aj estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna. Estónsko je podľa jeho slov hrdé na to, že manželstvá osôb rovnakého pohlavia uzákonilo ako prvá pobaltská krajina.

Postoj k manželstvám osôb rovnakého pohlavia sa podľa Estónskeho centra pre ľudské práva v tejto krajine od roku 2012 dramaticky zmenil. Podľa prieskumov centra podporuje v súčasnosti takéto zväzky 53 percent Estóncov, čo je o šesť percent viac než pred dvoma rokmi. Zároveň je to enormný nárast oproti roku 2012, v ktorom takéto zväzky podporovalo len 34 percent Estóncov.

Predseda estónskeho parlamentu Lauri Hussar v minulotýždňovom rozhovore pre televíznu stanicu LRT naznačil, že k zmene postoja v spoločnosti prispela vojna na Ukrajine. „Myslím si, že nálada sa zmenila aj kvôli tomu, čo sa stalo na Ukrajine, pretože vojna nás priviedla k skutočným problémom a k tomu, čo je pre nás naozaj dôležité... Zjednotila nás v pomoci Ukrajine a tiež nás priviedla ku koreňom liberálnej demokracie,“ povedal.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 06:59