Súd v Iráne poslal na desať a pol roka do väzenia mladý pár, ktorý sa na jeseň nechal nakrútiť pri tanci pri teheránskej Veži slobody.Twitter/junghopeyasi/
StoryEditor

Zaľúbili sa do seba, natočili na Instagram video svojho tanca na verejnosti. Zatkli ich a dali takmer 11 rokov basy

iDnes.czČTK01.02.2023., 14:00h

Súd v Iráne poslal na desať a pol roka do väzenia mladý pár, ktorý sa na jeseň nechal nakrútiť pri tanci pri teheránskej Veži slobody (Azadí), jednej z najznámejších stavieb v iránskej metropole.

Lajkuj Brainee.sk na

Astiaju Haghighi a jej priateľa Amíra Mohammada Ahmadího zatkli vlani v novembri po tom, čo na Instagrame zverejnili video, na ktorom tancujú pri futuristickej Veži slobody. Ich účty na Instagrame sledujú celkom skoro dva milióny ľudí, uvádza britská stanica BBC.

Ženy nesmú tancovať na verejnosti

Mladá žena nemala na hlave šatku, čo je v rozpore s prísnymi iránskymi pravidlami pre obliekanie žien. Web britského denníka The Guardian píše, že ženy v Iráne nesmú tancovať na verejnosti a s mužom už vôbec nie.

image

Mladá žena nemala na hlave šatku, čo je v rozpore s prísnymi iránskymi pravidlami pre obliekanie žien.

Twitter/arrested_voice/

Revolučný súd v Teheráne muža aj ženu poslal na desať a pol roka do väzenia, zakázal im používať internet a opustiť Irán, uviedla Agentúra ľudskoprávnych aktivistov (HRANA) sídliaca v Spojených štátoch.

Verejná prostitúcia

Súd ich uznal vinnými z „podnecovania ku korupcii a verejnej prostitúcii“ a zo „zhromažďovania so zámerom narúšať národnú bezpečnosť“. Zdroje blízke rodinám mladého páru podľa organizácie HRANA uviedli, že Haghighovú ani Ahmadího nemohli počas procesu navštíviť právnici.

Iránske úrady tvrdo postupujú proti akýmkoľvek formám protestu od smrti Mahsy Amini vlani v septembri. Mladá žena zomrela po tom, čo ju zadržala mravnostná polícia kvôli údajne nedostatočne zakrytým vlasom.

Video sa stalo symbolom slobody

Podľa OSN bolo odvtedy zatknutých najmenej 14 000 ľudí, medzi nimi známe osobnosti, novinári, právnici i bežní ľudia, ktorí sa vydali do ulíc protestovať proti režimu, ale aj kvôli chudobe, nezamestnanosti, korupcii a nespravodlivosti. Najmenej štyria účastníci protestov boli popravení.

image

Protivládne protesty v Iráne stále pokračujú, vyžiadali si už stovky obetí

Video Haghighovia a Ahmadího, na ktorom muž svoju priateľku v jednom okamihu zdvihne a jej vejú dlhé vlasy, mnohí považujú za symbol slobôd, po ktorých volajú stúpenci tohto protestného hnutia.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 05:42