Štyri ženy obvinené z čarodejníctva v roku 2009 v Gambii.Twitter.com/sally Hayden/
StoryEditor

Ženu s jej štyrmi deťmi zavraždili, ich telá vyhodili do studne. Lov na čarodejnice je globálny problém 21. storočia

Michal Čiernik09.08.2022., 14:00h

Hony na čarodejnice nie sú ani zďaleka minulosťou – dokonca ani v 21. storočí. V mnohých krajinách je to pre ženy aj dnes smutnou realitou. Aj preto je 10. august vyhlásený za Svetový deň proti honu na čarodejnice.

Lajkuj Brainee.sk na

Obvinení z čarodejníctva našli v boji za spravodlivosť nepravdepodobného charitatívneho spojenca. Katolícka misijná spoločnosť missio, ktorá je pod jurisdikciou pápeža, vyhlásila 10. august za Svetový deň proti honu na čarodejnice. Chcú poukázať na to, že v najmenej 36 krajinách sveta sú ľudia naďalej prenasledovaní a vraždení za čarodejníctvo.

Zatiaľ čo katolícka cirkev podporovala hony na čarodejnice v Európe od 15. do 18. storočia, teraz sa snaží vniesť svetlo do tejto temnej praxe. Súčasťou toho môže byť pocit historickej povinnosti. Skutočnou hnacou silou je však počet obetí tohto stredovekého zmýšľania. 

Historik Wolfgang Behringer, ktorý pôsobí ako profesor špecializujúci sa na raný novovek na Sárskej univerzite, vysvetlil dostupné čísla a údaje. Pre DW povedal, že počas týchto troch storočí bolo zabitých 50 až 60 tisíc ľudí za takzvané zločiny čarodejníctva. Hovorí však, že len v 20. storočí bolo brutálne zavraždených viac ľudí obvinených z čarodejníctva ako počas troch storočí, keď sa v Európe praktizovali hony na čarodejnice. „V rokoch 1960 až 2000 bolo len v Tanzánii zavraždených asi 40 000 ľudí obvinených z praktizovania čarodejníctva. Aj keď v tanzánijskom práve neexistujú žiadne zákony proti čarodejníctvu ako takému, dedinské súdy často berú spravodlivosť do vlastných rúk,“ povedal Behringer.

Historik trvá na tom, že v dôsledku kolektívneho rozhodovania týchto tribunálov takéto vraždy zďaleka nie sú svojvoľnými a ojedinelými prípadmi: „Preto som dospel k záveru, že hony na čarodejnice nie sú historickým problémom, ale pálčivým problémom, ktorý existuje aj v súčasnosti.“

Oficiálna protičarodejnícka polícia 

Oddelenie náboženskej polície v Saudskej Arábii má oficiálnu protičarodejnícku jednotku, ktorú vysiela, aby chytila ​​čarodejníkov a zlomila ich kúzla. V roku 2007 Saudi popravili obvineného čarodejníka. Vo väzení zomrela žena, ktorá čakala na trest smrti za údajné čarodejníctvo. Podobne ako dávni lovci čarodejníc v Novom Anglicku, aj tí v Saudskej Arábii používajú mágiu ako vhodnú zámienku na umlčanie nepohodlných ľudí. Podľa odborníka na Saudskú Arábiu Christopha Wilckeho boli obvinené z čarodejníctva hlavne cudzinky pracujúce v domácnosti pre saudskoarabské rodiny, ktoré obviňujú svojich zamestnávateľov zo sexuálneho napadnutia.

V Tanzánií je ročne zabitých približne tisíc žien

Ohrozené sú najmä marginalizované skupiny vrátane starších, chorých alebo albínov. Toto prenasledovanie môže nastať z rôznych dôvodov vrátane chudoby, veku, infekcie chorobami ako HIV a sporov o pôdu. Odhaduje sa, že v Tanzánii je ročne zabitých tisíc žien. Táto štatistika je však pravdepodobne vyššia, keďže tieto zločiny sú často neohlásené. 

Čarodejníctvo má v krajinách východnej Afriky dlhú históriu. Prax sa začala pred storočiami ako spôsob pochopiť prírodné katastrofy, neplodnosť a smrť. Hoci stále platia zákony zakazujúce čarodejníctvo, podľa správy Pew Research Center z roku 2012 stále verí v jeho existenciu približne 93 percent Tanzánčanov. Okrem toho 60 percent využíva kúzelníkov na liečebné účely. Títo čarodejníci bývajú paradoxne najčastejšie obvinení z čarodejníctva. 

image

Detské obete Inkov boli pod vplyvom alkoholu a omámené kokaínom. Analýza ukázala, ako umierali

Gambijský prezident ako lovec čarodejníc

Gambijský diktátor Yahya Jammeh do roku 2017, kým bol pri moci, mučil a zabíjal svojich občanov pod zámienkou lovu na čarodejnice. Obete boli násilne zadržané a prevezené do tajných väzníc. Obete ktoré prežili Hovorili, že ich vyzliekli, bili, nútili ich, aby sa priznali k spáchaniu vrážd prostredníctvom čarodejníctva a prinútili ich vypiť halucinogénnu bylinnú zmes. Amnesty International odhaduje, že najmenej šesť ľudí zomrelo

V Nepále nútia obvinené čarodejnice jesť ľudské exkrementy 

40 ročná matka dvoch detí bola zaživa upálená v centre Nepálu po tom, čo bola obvinená z toho, že je čarodejnica. Dhegani Mahato bola napadnutá a zapálená vlastnou rodinou. Šaman ju údajne obvinil z kúzla, ktoré spôsobilo chorobu jedného z jej príbuzných, uviedol policajný dôstojník Hira Mani Baral. Polícia v súvislosti s upálením zatkla desať ľudí vrátane dvoch šamanov, päť žien a osem ročného chlapca. „Zadržaní sa k svojmu činu priznali a budú obvinení z vraždy,“  povedal Baral.

image

Napísala príbeh, v ktorom sú ženy len fabriky na deti. Stáva sa to realitou, tvrdí slávna autorka

Väčšina obvinení z čarodejníctva v Nepále je založená na dôvodoch, ako je ochorenie ľudí alebo zvierat a choroby detí. S čiernou mágiou vraj súvisia aj epidémie. Po väčšine obvinení nasleduje bitie obete a nútenie osoby konzumovať ľudské exkrementy. Niekedy je obeť ubitá na smrť. V roku 2018 zaznamenala nepálska polícia 46 prípadov obvinení z čarodejníctva. Počet obvinení je oveľa vyšší ako tieto čísla, pretože mnoho prípadov zostáva nenahlásených.

Skutočnou príčinou často býva diskriminácia či pomsta

„Príčinou sú zvyčajne poverčivé presvedčenia medzi kmeňovým obyvateľstvom,“ povedal pre RFI vysoký policajný úradník. „Skutočnými príčinami sú však triedna a rodová diskriminácia, ako aj pomsta,“ Označovanie žien ako čarodejníc je obzvlášť rozšírené medzi kmeňovými komunitami v štáte. Hoci prípady označovania čarodejníc boli hlásené z dvanástich štátov Indie, skutočný lov prevláda len v niekoľkých z nich. V rokoch 1999 až 2013 bolo v celej krajine spáchaných asi 2 300 vrážd takzvaných čarodejníc. V mnohých prípadoch, ktoré boli zaznamenané, sú nevinné ženy obvinené z toho, že sú čarodejnice a sú zodpovedné za smrť detí a dobytka, šírenie chorôb v dedine, neúrodu a iné nešťastia. Rodiny žien, ktoré boli označené za čarodejnice, sú často z dediny vylúčené.

image

Stručná história salemských procesov s čarodejnicami. Desiatky ľudí zomreli len kvôli poverčivosti

V roku 2019 dav v Jharkhande zlynčoval štyroch ľudí. Obete, ktoré mali viac ako 60 rokov, boli vyvlečené z domovov a ubité na smrť maskovanými mužmi palicami. Osem z útočníkov polícia zatkla. Približne v rovnakom čase v Uríši zavraždili ženu spolu s jej dvoma synmi a dvoma dcérami a ich telá vyhodili do studne blízko ich domu. Ľudia verili, že je čarodejnica.

V Papui Novej Guinei je ročne vyhnaných až 50 tisíc ľudí zo svojich domov 

Obeťami sú takmer výlučne zraniteľné ženy, slobodné matky, vdovy, nevládne alebo duševne choré. OSN odhaduje, že v Papui dôjde k 200 vraždám čarodejníc ročne. Miestni aktivisti odhadujú, že až 50 tisíc ľudí bolo vyhnaných zo svojich domovov kvôli obvineniam z čarodejníctva. „Je to naozaj veľký problém,“ hovorí Geejay Milli, lektor politológie na Univerzite Papua-Nová Guinea a bývalý reportér o zločinoch. „Médiá o tom neinformujú dostatočne.“

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 04:34