Predseda vlády zo sexuálneho násilia obviňuje najmä ženy (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Ženy v Pakistane chcú lepšiu ochranu pred znásilnením. Predseda vlády im odkázal, aby si na seba dali viac oblečenia

Radka Rosenbergová22.06.2021., 11:48h
Predseda vlády Pakistanu Imran Chán tvrdí, že ženy, ktoré sú menej oblečené, navádzajú mužov k sexuálnemu násiliu.
Lajkuj Brainee.sk na

Pakistan, ktorý je šiestou najnebezpečnejšou krajinou pre ženy, eviduje iba 0,3 percent odsúdených za sexuálne násilie. Toto číslo je jedným z najnižších na svete. Môže za to fakt, že mnohé ženy sa obávajú nahlásiť sexuálne zneužitie. Predseda vlády Imran Khan z tohto trestného činu obviňuje aj ženy. Podľa neho za znásilnenie čiastočne môže aj spôsob, akým sa obliekajú. 

„Ak je žena sporo odetá, má to veľký dopad na mužov, pokiaľ nie sú robotmi. Je to len môj zdravý úsudok,“ uviedol Khan v nedeľu v rozhovore pre americký spravodajský web Axios. S jeho výrokom mnoho ľudí nesúhlasilo, užívatelia sociálnych sietí boli mimoriadne pobúrení. Mnohých rozčúlilo najmä to, že k týmto poznámkam došlo po zverejnení videa študenta, ktorý obvinil duchovného zo sexuálneho zneužívania.

Ženy v Pakistane majú veľmi nízku ochranu proti sexuálnemu násiliu (ilu) Ženy v Pakistane majú veľmi nízku ochranu proti sexuálnemu násiliu (ilu) TASR

„Svojimi tvrdeniami, že nie všetci muži sa môžu udržať na uzde v už aj tak hlboko mizogynistickej spoločnosti, kladiete bremeno na obeť. Ešte horšie je, ak to hovorí najmocnejší muž v krajine,“ kritizuje ho pakistanská právnička Mavra Ghaznavi. Tá sa angažovala aj v prípadoch zákazu testov panenstva v krajine. Dodala, že aj keď predseda vlády sľúbil lepšiu ochranu pred sexuálnym násilím, prijíma iba sporné rozhodnutia vrátane hlasovania proti návrhu zákona o domácom násilí, návrhu zákona o ochrane práv žien. Okrem toho udelil prestížne ocenenie „Pride of Performance“ spevákovi Alimu Zafarovi, ktorý bol obvinený zo sexuálneho obťažovania. Ten obvinenia popiera. 

Odborníci sa obávajú, že nové opatrenia prijaté minulý rok, ktoré zahŕňajú chemickú kastráciu niektorých násilníkov, nepomôžu zvýšiť počet odsúdení za sexuálne napadnutie v krajine. „Nové nariadenie nemá pôvod v informáciách o znásilnení a sexuálnom zneužívaní detí,“ uviedla pre VICE World News psychologička Asha Bedar. Tá ktorá pracuje s ľuďmi, ktorí prežili znásilnenie v Pakistane už viac ako dvadsať rokov. „Kastrácia sa nezaoberá psychosociálnymi problémami, ktoré vedú k znásilneniu, ako je mocenská dynamika, rodová nerovnováha a nedostatok podpory pre ženy, ktoré sa rozhodnú oznámiť svoje znásilnenie.“

Výroky pakistanského premiéra Imrana Chána mnohých pobúrili Výroky pakistanského premiéra Imrana Chána mnohých pobúrili TASR

Každý deň sa v Pakistane zneužije až trinásť detí

Ochrancovia práv sa domnievajú, že Chánove vyhlásenia sú obzvlášť nebezpečné pre deti. Pakistanská komisia pre ľudské práva odhaduje, že v Pakistane sa každý deň vyskytne trinásť prípadov zneužívania detí. Sahil, organizácia pre práva detí, tvrdí, že najzraniteľnejšími skupinami Pakistanu sú chlapci vo veku od šesť do pätnásť rokov a dievčatá vo veku od šestnásť do osemnásť rokov. Zločinci navyše šíria aj detskú pornografiu.

Toto však nie je jediný kontroverzný výrok predsedu pakistanskej vlády. V apríli tohto roka vyhlásil, že sexuálne zneužívanie je výsledkom „čoraz väčšej obscénnosti“ v krajine. Odporúčal ženám, aby sa zahaľovali a obliekali spôsobom, ktorý nevyvoláva v mužoch „pokušenie“, pretože „nie každý z nich má vôľu“, aby ovládol sexuálne nutkanie.

Pre  Pre  TASR

Odborníci sa domnievajú, že jedným z dôvodov nízkej miery odsúdenia za sexuálne násilie je hanba a stigma, ktoré sprevádzajú každú tému sexu alebo sexuálneho násilia páchaného na ženách a deťoch. Pre sexuálne zneužité ženy je veľmi traumatizujúce nahlásiť násilie, a tak to často urovnávajú mimosúdnou cestou alebo ho nenahlásia,“ dodáva Maliha Zia, aktivistka a právnička v oblasti ľudských práv. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. apríl 2024 12:01