TASR/AP
StoryEditor

Gay sa stal obeťou útoku mladých homofóbov. Zbili ho, ostal v bezvedomí a umrel

red07.07.2021., 10:00h
Samuel volal s priateľom prostredníctvom videohovoru. To však znepokojilo dvoch okoloidúcich.
Lajkuj Brainee.sk na

Španielskom otriasol prípad Samuela Luiza, 24-ročného ošetrovateľského asistenta. Polícia zatkla troch ľudí v súvislosti so zabitím mladého homosexuála, ktorého smrť pri možnom víkendovom homofóbnom útoku šokovala krajinu a vyvolala celonárodné protesty, informuje portál The Guardian

Ostal v bezvedomí 

24-ročný Samuel Luiz bol v sobotu v skorých ranných hodinách vonku s priateľmi v meste A Coruña, keď sa pred nočným klubom začala hádka.

Luizovi priatelia uviedli pre portál El Mundo, že vyšiel z klubu kvôli videohovoru. V tom čase ho dvaja okoloidúci obvinili, že sa ich snaží nakrútiť na telefón. On sa im však snažil vysvetliť, že sa s priateľom rozpráva prostredníctvom videa. To nepomohlo a napadol ho jeden z okoloidúcich. 

O päť minút neskôr sa mal útočník vrátiť s ďalšími dvanástimi ľuďmi, ktorí zbili Luiza. Podľa očitých svedkov ho útočníci vážne zranili, pričom vykrikovali homofóbne heslá. Luiz ostal v bezvedomí a krátko nato zomrel v nemocnici.

Útok, ktorý vyvolal odpor v celej krajine 

Španielska polícia informovala, že traja ľudia boli zatknutí ako údajní páchatelia násilia, ktoré Samuelovi vzalo život. Polícia zároveň uviedla, že išlo o ľudí vo veku od 20 do 25 rokov. Dodala, že vyšetrovanie ostane otvorené, kým nebudú objasnené všetky skutočnosti prípadu.

Útok, ktorý vyvolal odpor v celej krajine, odsúdil aj španielsky premiér Pedro Sánchez. „Som si istý, že policajné vyšetrovanie čoskoro nájde tých, ktorí zavraždili Samuela a objasní, čo sa stalo. Bol to nemilosrdný čin. Pokiaľ ide o práva a slobody, neurobíme krok späť a Španielsko to nebude tolerovať,“ uviedol na Twitteri.

Demonštrácie sa konali v mestách A Coruña, Madrid, Barcelona, Valencia, Salamanca, Bilbao a Zaragoza. Aktivisti tvrdia, že útok bol dôkazom násilia, ktorému čelia LGBTI ľudia. 

​Polícia pod paľbou kritiky 

Polícia v Madride sa dostala v utorok pod paľbu kritiky za to, že jej príslušníci použili v pondelok večer obušky voči demonštrantom, ktorí v španielskom hlavnom meste protestovali proti homofóbii. Informovala o tom TASR s odvolaním na agentúra DPA s tým, že videozáznamy z tohto protestu zachytili policajtov pri tom, ako takýmto spôsobom zasahujú voči demonštrantom, a to bez akéhokoľvek zjavného dôvodu. 

Polícia svoj tvrdý zákrok voči demonštrantom zdôvodnila tvrdením, že niektorí z demonštrantov hádzali na policajtov rôzne predmety. Na videozáznamoch z protestu však takéto správanie zaznamenané nie je, uvádza DPA. Regionálna vláda oznámila, že incident prešetrí.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 10:41