Prielom nielen v českom futbale. Reprezentant Jakub Jankto sa odhodlal ku coming outu.Twitter/geglobo
StoryEditor

Som gej a už sa nechcem skrývať. Coming out prvého futbalového reprezentanta v histórii

jic13.02.2023., 16:00h

Prelom nielen v českom futbale. Reprezentant Jakub Jankto sa odhodlal ku coming outu.

Lajkuj Brainee.sk na

„Som gej,“ oznámil sparťanský stredopoliar vo vyhlásení na sociálnych sieťach. Urobil to ako prvý český futbalista vôbec a jeden z prvých, ktorí kedy nastupovali v elitných európskych súťažiach, uvádza iDnes.cz.

„Ako všetci ostatní mám svoje silné aj slabé stránky. Mám rodinu, mám priateľov. Mám prácu, ktorú robím najlepšie, ako to len viem. Už veľa rokov, so všetkou vážnosťou, profesionálne a s vášňou. Ako všetci ostatní chcem aj ja slobodne žiť svoj život. Bez strachu, bez predsudkov, bez násilia. Ale s láskou. Som homosexuál a už sa nechcem dlhšie skrývať,“ oznámil vo svojom vyjadrení.

Na tejto úrovni ide vo svetovom futbale o úplný unikát. Jednoznačnú podporu dostal aj od Sparty, kde od leta hosťuje zo Španielska. „Jakub pred časom otvorene prehovoril o svojej sexuálnej orientácii s vedením klubu, trénerom aj spoluhráčovi. Všetko ostatné sa týka jeho osobného života,“ píše Sparta.

Dvadsaťsedemročný Jankto má z niekdajšieho vzťahu trojročného syna Davida, s partnerkou Markétou sa však v roku 2021 rozišli. Jankto o rozchode a celkovo o svojom súkromí mlčal. Až do teraz.

image

Čerstvo dvadsaťsedemročný Jankto má z niekdajšieho vzťahu trojročného syna Davida, s partnerkou Markétou sa však v roku 2021 rozišli.

Twitter/brfootball/

Jankto je aktuálne v Sparte na ročnom hosťovaní zo španielskeho prvoligového klubu Getafe, do ktorého by sa v lete mal vrátiť. V životopise má aj 45 štartov za národný tím.

S futbalom začínal v Slavii 

S futbalom začínal v mládežníckych tímoch Slavie Praha. V osemnástich ako talentovaný mladý futbalista zamieril do talianskeho Udine. Odtiaľ ho v roku 2018 získala za 14,5 milióna eur Sampdoria Janov. Do španielska prestúpil v auguste 2021 za šesť miliónov eur. Navrhnutý lýtkový sval ho však vyradil na väčšiu časť sezóny a po návrate si už u nového manažéra nevybojoval miesto v základnej jedenástke. V auguste 2022 sa stal preto posilou Sparty, kde chcel svoju kariéru reštartovať.

Svetový unikát

Verejné priznanie medzi mužskými kolektívnymi športmi je ojedinelé aj vo svete. Ako prvý profesionálny futbalista to urobil anglický útočník tmavej pleti Justin Fashanu. Písal sa rok 1990, nedočkal sa pomoci, ale skôr zavrhnutia. O osem rokov neskôr spáchal samovraždu kvôli obvineniu zo znásilnenia, ktoré v liste na rozlúčku poprel.

image

Obrovský krok pre futbal. Jake Daniels sa stal prvým aktívnym hráčom v Británii, ktorý priznal homosexualitu

Po ňom sa k odvážnemu kroku dlho nikto neodhodlal. Tabu prelomil na jeseň 2021 až austrálsky mládežnícky reprezentant Josh Cavallo, ktorý sa v tom čase stal jediným futbalovým profesionálom, ktorý sa k homosexualite prihlásil ešte ako aktívny hráč.

image

Majstrovstvá sveta v Katare sa odsúdili na smrť ešte skôr ako začali. Pozri sa, prečo ich celý svet bojkotuje

Téma komunity LGBT sa hojne riešila aj na nedávnych majstrovstvách sveta v Katare, kde sú vzťahy osôb rovnakého pohlavia a ich propagácia kriminalizované. Medzinárodná futbalová federácia FIFA vtedy aj na nátlak tamojšieho režimu na poslednú chvíľu zakázala kapitánom siedmich európskych krajín nosiť dúhové pásky na jej podporu. Dúhové farby sa však aj napriek zákazu počas celého turnaja objavovali.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 00:31