Mnohí členovia komunity sa dlhé týždne ukývajú a sú totálne bezmocní (ilu)TASR/AP
StoryEditor

Ukameňujú ich či rozdrvia? LGBTQ ľudia sa v Afganistane obávajú o svoje životy

ros22.09.2021., 08:00h
Aké je to pre ľudí z LGBTQ komunity vyrastať v krajine, v ktorej za sexuálnu orientáciu udeľujú hrôzostrašné tresty? Niektorí z nich sa podelili so svojim príbehom po tom, čo sa Afganistanu zmocnil Taliban.
Lajkuj Brainee.sk na

Narodila sa v krajine, ktorá dlhodobo neuznáva jej sexuálnu orientáciu a diskriminuje LGBTQ komunitu. Aj napriek tomu ju rodina podporuje a prijala ju ako lesbičku. Žena menom Balkhi hovorí, že momentálna situácia v Afganistane ohrozuje jej život, pretože nové vedenie Talibanu v Kábule rozpúta vlnu fyzického násilia a strachu voči afganskej homosexuálnej, lesbickej a transrodovej populácii. 

Len čo sa Taliban v auguste zmocnil Kábulu, Balkhi a jej rodina sa ukryli. Spravodajskému portálu CNN porozprávala svoj príbeh, pričom jej z bezpečnostných dôvodov zmenili meno. 20-ročná študentka sa snaží pred súčasnou vládou ukrývať. „Situácia sa zhoršuje každý deň... strach zo zatknutia je teraz súčasťou života a mám taký stres, že nemôžem ani spať,“ povedala pre CNN.

Zatiaľ nie je jasné, ako tvrdo bude Taliban presadzovať svoje prísne náboženské zákony voči afganským občanom z LGBTQ komunity. Nepodali žiadne oficiálne vyhlásenie, avšak v júlovom rozhovore pre nemecký denník Bild jeden sudca Talibanu uviedol, že za homosexualitu existujú iba dva tresty - ukameňovanie alebo rozdrvenie. Vraj počuli o útokoch a znásilneniach ich priateľov, partnerov a ostatných členov komunity. Deň čo deň žijú v neustálom strachu. Balkhi uviedla, že jedného homosexuála v jej okolí znásilnili po tom, čo ho našiel Taliban. 

Bojovníci Talibanu kráčajú v prázdnej cele väznice Pul-e-Charkhi, kde prednedávnom väznili ich spolubojovníkov v Kábule 13. septembra 2021 Bojovníci Talibanu kráčajú v prázdnej cele väznice Pul-e-Charkhi, kde prednedávnom väznili ich spolubojovníkov v Kábule 13. septembra 2021 TASR/AP

Mnohí členovia komunity sa dlhé týždne ukrývajú a sú totálne bezmocní. Niektorým pomáhajú priatelia či známi, iní sú sami, pričom im dochádzajú zásoby jedla. Jednoducho potrebujú pomoc pri úteku pred bojovníkmi Talibanu skôr, ako ich odhalia a prinútia čeliť brutálnym zákonom nového režimu.

Oživenie predsudkov

Je pravda, že ani predtým nemali ľahký život, no po tom, čo sa krajiny zmocnil Taliban, je to ešte horšie. V správe amerického ministerstva zahraničia o Afganistane z roku 2020 sa uvádza, že ľudia LGBTQ komunity čelia „diskriminácii, útokom a znásilneniu“, ako aj obťažovaniu a zatýkaniu zo strany úradov. „Homosexualita bola považovaná za tabu a neslušnosť,“ uvádza sa v správe. Za predchádzajúcej vlády boli sexuálne vzťahy medzi ľuďmi rovnakého pohlavia nezákonné a hrozil im až dvojročný pobyt za mrežami. Teraz je to omnoho horšie.

Nemat Sadat, afgánsky autor a člen LGBTQ, ktorý žije v USA, uviedol, že homosexuáli, lesby a transrodoví občania dopomohli za dvadsať rokov od posledného vládnutia Talibanu rozkvetu kultúrneho života v krajine. Dodáva, že transrodoví ľudia pracovali v maskérňach ako vizážisti. Konali sa koncerty a módne prehliadky komunity. Teraz sú nútení ukrývať sa pred smrťou.

Balkhi má priateľku, ktorú mohla tajne vídať cez víkendy. Hilal, 25-ročný homosexuál, tvrdí, že mal priateľa a  dokonca otvorene obhajoval práva komunity v Afganistane. Teraz sa ukrýva, nečakal, že sa vláda zmení tak rýchlo.

LGBT komunita žije v neustálom strachu (ilu) LGBT komunita žije v neustálom strachu (ilu) unsplash.com

Aké je to žiť v strachu

Balkhi čelí ako lesbička ešte väčšej hrozbe. V rozhovore pre agentúru Reuters jeden z najvyšších predstaviteľov Talibanu Waheedullah Hashimi uviedol, že v rámci fundamentalistickej skupiny sa krajina bude riadiť právom šaría. Podľa výkladu práva šaría môžu homosexualitu trestať smrťou. Keď sa Taliban ujal moci v krajine, Balkhi aj s rodinou opustili svoj domov v Kábule a presťahovali sa inam. Momentálne žijú v utajení.

Ďalší homosexuál, Hasan je tiež prinútený ukrývať sa. Pred týždňom mu volalo neznáme číslo, z ktorého sa ozval mužský hlas: „Nájdeme ťa, nech si kdekoľvek.“ „Vyhrážali sa môjmu bratovi a povedali mu, že ak sa vrátim domov, zabijú ma,“ uvádza zúfalý chlapec. Tri týždne bol zavretý v pivnici svojho priateľa. Už sa zmieril s tým, že sa nikdy viac nevráti domov za svojou rodinou.

Viaceré celosvetové organizácie a aktivisti hľadajú spôsoby, ako bezpečne získať LGBTQ ľudí z Afganistanu. Zatiaľ však nenašli žiadnu cestu. Mimovládna organizácia Rainbow Railroad im pomáha unikať pred prenasledovaním po celom svete. Jej výkonná riaditeľka Kimahli Powellová uviedla, že evakuácia LGBTQ ľudí z Afganistanu bola obzvlášť náročná, pretože boli často sami, skrývali sa a nemohli sa navzájom kontaktovať.

Bojovníci Talibanu ich bez milosti zastrelia (ilu) Bojovníci Talibanu ich bez milosti zastrelia (ilu) TASR/AP

Niektorí z nich sú takí zúfalí, že sa stávajú obeťou podvodov, vrátane ponuky falošných ugandských víz, ktoré mnohým ľuďom dávali falošnú nádej. Mnohí pre spravodajský portál CNN uviedli, že odmietajú odpovedať na miestne telefónne čísla zo strachu, že ich Taliban vypátra. „Nie je isté, ako to bude v Afganistane vyzerať ohľadne prístupu k hraniciam a migrácii, no sme odhodlaní nájsť cesty, ako zaistiť bezpečnosť ľudí a dostať ich von,“ uviedla Kimahli Powellová.

Nevieš chodiť ako muž?

Rita Mahendra, obhajkyňa ľudských práv s viac ako desať ročnými skúsenosťami s prácou v Afganistane, uviedla, že najmenej jedna transrodová žena sa jej zverila so svojou premenou. Vraj majú fúzy a obliekajú sa ako muži, aby nevzbudili pozornosť. Ďalšia 24-ročná lesbička sa vydala za svojho kamaráta, aby bola v bezpečí. Takisto aj 25-ročný homosexuál sa snaží pôsobiť a chodiť oveľa "mužnejšie", aby nemal problémy. No aj tak ho zbil bojovník Talibanu, ktorý ho videl kráčať po ulici. „Nevieš, chodiť ako muž?“ Opýtal sa ho.

Ostatní strácajú kontakt so svojimi priateľmi z LGBTQ komunity. Netušia, či sú mŕtvi alebo ušli z krajiny. „Chcem žiť normálny život v demokracii,“ uviedol jeden z nich. „Sme ľudia, chceme život ako ostatní. Nie je našou vinou, že patríme do LGBTQ komunity. Boh nás takto stvoril.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 02:04