Instagram.com/hunterschafer
StoryEditor

Hviezda seriálu Euphoria, ale aj aktivistka za práva LGBTQ komunity. Kto je Hunter Schafer?

Alexandra Ševčíková15.04.2022., 12:00h
Americká modelka, herečka a aktivistka za práva LGBTQ komunity. Svet pobláznila svojou rolou Jules v seriáli Euphoria z dielne HBO.
Lajkuj Brainee.sk na

Dvadsaťdvaročná Američanka začala svoju kariéru na predvádzacích mólach a aj teraz je to jej primárne povolanie. Predvádzala pre značky ako Dior, Miu Miu, Vera Wang alebo Marc Jacobs.

„Herectvo nebolo v pláne. Nemyslela som si, že som schopná takéhoto výkonu. Navrhovanie oblečenia a celkovo móda bola mojím smerovaním. A potom prišla táto príležitosť a všetko sa obrátilo hore nohami. Som za to veľmi vďačná,“ povedala o svojom hereckom debute v rozhovore pre MTV News.

Hunter sa narodila v roku 1999 v New Jersey Katy a Macovi Schaferovým. Jej otec pôsobí ako presbyteriánsky pastor a preto sa s rodinou musela veľa sťahovať. Má dve mladšie sestry a jedného brata.

Aktivistka ešte pred plnoletosťou

Už počas strednej školy bojovala za práva LGBTQ komunity. Protestovala proti zákonu o ochrane súkromia a bezpečnosti verejných zariadení, bežne známom House Bill 2. „Čo presne je House Bill2? HB2, schválený v marci 2016, uvádza, že používatelia verejných toaliet musia navštíviť toaletu, ktorá zodpovedá ich pohlaviu pri narodení, a nie miestnosť, ktorá zodpovedá identite akou sa označujú,“ vysvetlila Hunter.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hunter (@hunterschafer)

Strávila mesiace s právnikmi a otvorene rozprávala o svojej životnej skúsenosti ako trans žena. Nakoniec tento súboj vyhrala a zákon bol zrušený. Avšak radosť z víťazstva netrvala dlho, keďže sa stále prijímajú zákony, ktoré ohrozujú transrodové osoby. Hunter Schafer preto nezaháľa a ďalej bojuje za práva LGBTQ komunity.

Kvôli jej aktivitám ju v roku 2017 zaradil Teen Vogue na svoj zoznam „21 pod 21“ a zorganizoval rozhovor s Hillary Clinton. Queerty ju zaradil medzi 50 hrdinov, ktorí „vedú k rovnosti, akceptácií a dôstojnosti pre všetkých ľudí“. A v roku 2021 ju magazín Time zaradil do svojho zoznamu „100 nových lídrov, ktorí formujú budúcnosť“. Poklonu k tomuto jej vzdala aj jej herecká kolegyňa a zároveň dobrá priateľka Zendaya.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hunter (@hunterschafer)

Otvorene o svojej sexualite

Hviezda Euphorie otvorene priznáva, že je trans žena. V jednom z rozhovorov povedala, že jej internet a sociálne siete pomohli vyrovnať sa s jej rodovou identitou. Videá na YouTube a príbehy iných ľudí na internete jej veľmi pomohli počas jej premeny.

​Hunter začala svoju premenu po tom, čo jej v deviatej triede diagnostikovali rodovú dysfóriu. „Pamätám si, keď som bola na začiatku svojej premeny a práve som som sa s tým verejne priznala, tak som vyhľadala pomoc a rok som musela navštevovať terapeuta, aby to potvrdil a mohla som začať s hormónmi,“ povedala pre The New York Times.

Dodala, že je podľa nej šialené, že lekár musel potvrdiť to, čo ona už dávno vedela, a to, že vo svojej hlave je ženou. Bolo pre ňu divné, že musela niekoho presviedčať o tom kým v skutočnosti je.

Nie len herečka, ale aj scenáristka

Hunter Schafer sa vo svete filmu naozaj našla. Okrem hereckého debutu v roku 2019 v seriály Euphoria, kde hrá jednu z hlavných postáv Jules, napísala spoločne s tvorcom tohto projektu Samom Levinsonom jednu epizódu. „Bolo to naozaj pekné, že som mohla do niečoho vložiť svoju energiu,“ vysvetlila.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hunter (@hunterschafer)

Námet na scenár vznikol počas pandémie. Sama herečka vtedy zažívala ťažké obdobie. Dostala sa už do takého štádia, že uvažovala nad vyhľadaním odbornej pomoci. Začali si pozerať recenzie na psychiatrické liečebne vo svojom okolí. Boli hrozné.

Avšak vďaka Samovi Levinsonovi si uvedomila, kde je problém. V rozhovore s Jimmom Fallonom povedala: „Sam mi zavolal neskôr v ten deň a povedala som mu: Sam, skúmam psychiatrické liečebne už asi dve hodiny. Prečo majú všetky hrozné recenzie? Nemôžem nájsť žiadnu, ktorá by bola dobrá.“

Levinson je to však veľmi jednoducho vysvetlil. Povedal jej, že nikto nemá pobyt v psychiatrických liečebniach rád, a preto nikto nezanechá dobré hodnotenie.

Hovor, ktorý mal byť povodne zameraný na prediskutovanie nasledujúcej epizódy zameranej na jej postavu Jules, jej nakoniec pomohol s jej vlastnou psychikou. Po rozhovore o psychiatrických liečebniach začali vymýšľať nápady na scenár.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:21