Instagram/nursajatkamaruzzaman
StoryEditor

Transrodová žena pobúrila konzervatívnych moslimov: Zaslúžime si žiť život ako normálni ľudia

pc22.11.2021., 14:00h
Verí, že má právo vyjadriť náboženstvo vlastným spôsobom.
Lajkuj Brainee.sk na

V roku 2017 oznámila, že je ženou a priložila aj správu od lekára. 36-ročná transrodová podnikateľka Nur Sajat Kamaruzzaman, ktorú sledujú státisíce ľudí na sociálnych sieťach, si však prešla nepríjemnými situáciami, informoval portál BBC.

Ospravedlnila sa, no už bolo neskoro 

Vďaka svojmu vzhľadu si na sociálnych sieťach vybudovala slušnú základňu fanúšikov. S odstupom času začala dostávať otázky o svojom pohlaví, ktorým sa však nikdy nebránila. Už v roku 2013 sa zúčastnila známej transgender súťaže v Thajsku.

V čase, keď zverejnila fotografie v hdžábe, pobúrila konzervatívnych moslimov. Tým, ktorí sa pýtali, povedala, že sa narodila s mužskými aj ženskými genitáliami. V roku 2017 verejne prehovorila o tom, že je žena, čo potvrdila správou od lekára. 

Úrady sa tým začali zaoberať a povedali jej, že budú potrebovať dôkaz o tom, že sa narodila s mužskými a ženskými genitáliami. Kontroverzné reakcie vznikli aj minulý rok, keď zverejnila fotky v ženskom odeve, keď išla s rodinou do Mekky.

Neskôr sa ospravedlnila, no do roka čelila trestnému stíhaniu. Hroziť by jej pritom mali až tri roky väzenia.

Verí, že má právo vyjadriť náboženstvo vlastným spôsobom

V očiach malajzijských úradov je totiž považovaná za muža a podľa islamského práva sa nemôže obliekať ako žena. Po tom, čo ju dôstojníci tvrdo udreli a spútali pred rodinou v štáte Selangor, povedala, že nemala inú možnosť, len utiecť. „Možno to bolo preto, že ma videli ako trans ženu, čiže im bolo jedno, či ma držia, bijú alebo dupú po mne. Trans ženy majú taktiež pocity. Zaslúžime si žiť svoj život ako normálni ľudia,“ uviedla pre BBC.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Nursajat (@nursajatkamaruzzaman)

Verí, že ako transrodová žena a moslimka, má právo vyjadriť náboženstvo vlastným spôsobom. Nevidí preto dôvod na to, aby ju trestali.

Idris Ahmad, minister pre náboženské záležitosti, v septembri povedal, že „pokiaľ je ochotný vrátiť sa k svojej podstate, nie je problém“. Dodal, že „ho nechcú trestať, len vzdelávať“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 15:07