Významný post admirálky zastáva transrodová osoba, jej vymenovanie je odrazom lepšej spoločnostifacebook.com/Mikhail Germanovskiy, facebook.com/Susan Rosengarten
StoryEditor

Na významnom poste admirálky je prvá trans žena v histórii. Jej vymenovanie je odrazom lepšej spoločnosti

Jan HroniDnes22.10.2021., 14:00h
Pod sebou bude mať asi 6-tisícový zbor.
Lajkuj Brainee.sk na

Bývalá americká námestníčka ministerstva zdravotníctva Rachel Levinová sa stala prvou transrodovou osobou, ktorá kedy získala postavenie štvorhviezdičkového činiteľa jednej z ôsmich uniformovaných zložiek. Tvrdí, že jej vymenovanie je zásadným krokom k lepšej spoločnosti.

Levinovú vymenovali za admirálku zborov poverených poskytovaním služieb verejného zdravotníctva (Public Health Service Commissioned Corps). Podľa neziskového združenia verejných rozhlasových služieb v USA, stanice NPR je prvou ženou v tomto úrade.

„Je to pre mňa veľmi dôležité. Som ohromená obetovanou oddanosťou, nasadením a odbornými znalosťami činiteľov zboru,“ uviedla Rachel. Je mi naozajstnou cťou viesť ich a slúžiť s nimi. Podľa nej vymenovanie dokazuje oddanosť administratívy Joeho Bidena hodnotám diverzity, inklúzie a rovnosti. Nech je toto dnešné menovanie prvým z mnohých, ktoré prinesú rozmanitú budúcnosť.

Obrovský krok vpred

Levinová povedie 6-tisíc členov zborov. Ich úlohou je reagovať na krízy verejného zdravia a prírodné katastrofy. Minister zdravotníctva Xavier Becerra označil udalosť za veľký krok k dosiahnutiu rovnosti“ v USA. Admirálka Levinová je ctenou a kľúčovou partnerkou v našom úsilí vybudovať zdravšiu Ameriku.“

Rachel sa však preslávila už oveľa skôr. V marci ju americký Senát vybral do funkcie námestníčky ministerstva zdravotníctva, stala sa tak prvou transsexuálkou v krajine na kľúčovom vládnom poste. Proti jej nástupu hlasovali všetci republikáni. Kritizovali ju za vysoký počet mŕtvych v opatrovateľských domoch v Pensylvánii. Podľa nich bola za ich smrť zodpovedná ako Pensylvánska ministerka zdravotníctva a ako tvorkyňa štátnej politiky.

Prezident Joe Biden pri jej nominácii v januári uviedol, že Levinovú si na dôležitý post na ministerstve zdravotníctva vybral kvôli jej skúsenostiam bez ohľadu na miesto pôvodu, rasu, náboženstvo, sexuálnu orientáciu, rodovú identitu alebo postihnutia“. Aktivisti za práva transgenderových osôb Bidenove rozhodnutie privítali ako historický prelom, pretože doposiaľ podobné posty na federálnych úradoch zastávalo len veľmi málo trasrodových osôb, píše agentúra AP.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 21:00