Mia sa rozhodla prestať míňať peniazeTikTok/Mia Westrap, Brainee x Canva
StoryEditor

Mia dokázala prežiť celý rok bez nakupovania a míňania peňazí. Čo sa u nej zmenilo a ako môžeš urobiť to isté?

Miroslav Kamody08.10.2024., 08:00h

Držala sa prísnych pravidiel a podarilo sa jej kompletne zmeniť život. Trúfol by si si na niečo podobné aj ty?

Lajkuj Brainee.sk na

Šetrenie je slabou stránkou mnohých z nás. Aj preto pre nás môže byť inšpiráciou Mia Westrap, ktorá na internete zdieľala svoju ročnú cestu nemíňania peňazí na nič, „čo nie je absolútna nevyhnutnosť“. Ako píše portál LadBible, vďaka mapovaniu na TikToku sa stala virálnou.

26-ročná žena, ktorá študuje v Spojenom kráľovstve, vysvetlila, že minulý rok sa dostala do bodu, keď sa snažila urobiť čokoľvek, aby jej peniaze vydržali celý mesiac. V stĺpčeku pre Business Insider uvádza, že jej „rok bez nakupovania“ jej výrazne pomohol nielen vo finančnom vyjadrení, ale aj v iných aspektoch jej života.

image

Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme

Nikdy nemala peniaze

„Vyrastala som v nižšej robotníckej triede, a keď som išla na univerzitu, nemala som žiadnu predstavu, ako spravovať svoje peniaze,“ napísala Mia. „Za tri roky, čo som na univerzite, sa mi podarilo získať do kontokorentného úveru asi tri tisícky. Keď som promovala a dostala som sa na lepšie platené miesta, peňazí mi stále nezostávalo viac - bez ohľadu na to, koľko som dostala zaplatené.”

Nemala pritom pocit, že žije extravagantným životným štýlom. „Ale realita bola taká, že som celý čas chodila na večere a drinky a kupovala si oblečenie a knihy, ktoré som chcela.” Po tom, čo Mii každý mesiac nezostávalo nič, rozhodla sa vyskúšať fungovať rok bez nakupovania a zároveň svoju cestu dokumentovať na TikToku.

Nekupovala si v podstate nič, čo nebolo absolútnou nevyhnutnosťou. Jedinou výnimkou boli lístky do kina. „Bývam hneď vedľa kina a to mi prináša radosť. Chodím doň raz alebo dvakrát do mesiaca, čo stojí okolo osem alebo deväť libier.” Prestala však chodiť von, nekupovala si jedno v malých obchodoch a začala si robiť týždenné nákupy a variť vlastné jedlá.

Držala sa prísnych pravidiel

Keď jej priatelia išli von na pár drinkov, ona si vždy dávala iba vodu. „Spočiatku som mala pocit, že to bude taká obrovská zmena, ale bol január a aj tak som nechcela opustiť svoj dom, pretože vonku mrzlo. V lete to bolo ťažšie, keď som si chcela kúpiť letné oblečenie, ísť von, dopriať si a zažiť leto svojich snov.“

image

Stráž si svoje výdavky. Ako si chrániť a nastaviť svoje rodinné financie. Ideálne miery rozpočtu

Tým, že sa Mia drží svojich prísnych pravidiel, hovorí, že jej „ťarcha opadla z pliec“. „Teraz, ak by sa niekto v mojom živote ocitol v núdzovej situácii, vedieť, že by som ho mohla podporiť, je pre mňa obrovskou úľavou,“ dodala.

„Pomohlo mi to tiež vybudovať zmysluplnejšie vzťahy. V minulosti som dokonca zostala vo vzťahoch príliš dlho, pretože som mala pocit, že sa nemám dosť dobre na to, aby som bola single. Teraz vo všetkých aspektoch svojho života cítim trochu viac slobody a nezávislosti,“ dodala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. október 2024 14:24