Čo spôsobuje štikútku?Freepik/
StoryEditor

Prečo vlastne ľudia čkajú a ako štikútku rýchlo zastaviť? Vyskúšaj tento bizarný trik. Ľudia tvrdia, že naozaj funguje

Viktória Revajová09.03.2024., 09:00h

Čo sa deje v našom tele, keď čkáme a odkiaľ sa tento reflex vzal? Za bizarným trikom, ktorý má pomôcť zastaviť štikútku stojí vedecká teória.

Lajkuj Brainee.sk na

Napi sa vody, zadrž dych, zdvihni ruky nad hlavu. Tieto rady určite poznáš. Lenže čo ak, žiadna z nich nezaberá a štikútka nie a nie ustúpiť? 

Svetový rekord za najdlhšiu štikútku na svete drží Američan Charlen Osborne, ktorý bez prestávky štikútal dlhých 68 rokov. Pýtaš sa, ako je to možné? Mohla za to malá cievka v mozgu, ktorá mu praskla, keď v roku 1922 utrpel úraz. 

Procesy v tele

Štikútka, odborne nazývaná singultus, je reflex, ktorý vzniká náhlym napnutím bránice. Ide o mimovoľný reflex, ktorý veľmi rýchlo vytlačí vzduch z pľúc, pričom dochádza k uzavretiu hlasiviek a hrtanovej príklopky, čo spôsobuje podivný zvuk čkania.

image

Úzkosti, únava aj bolesť hlavy. Dvaja ľudia nám opísali abstinenčné príznaky po vysadení nikotínových vrecúšok

Ide o mimovoľný reflex nášho tela, podobný kýchaniu alebo kašľu. Narozdiel od nich, však pre nás nemá žiadnu praktickú funkciu. Prečo teda čkáme? 

Čo hovorí veda

Teórií je viacero. Tá najpravdepodobnejšia hovorí, že reflex je pozostatkom z nášho detstva. Pravdepodobne slúžil ako stimul sacieho reflexu, ktorý je pre bábätká mimoriadne dôležitý. Teória tiež hovorí o tom, že štikútka umožňuje dojčatám koordinovať dýchanie a prehĺtanie, a zabraňuje vniknutiu mlieka do pľúc. Štikútka u bábätiek dokonca začína už v prenatálnej fáze, a to v druhom mesiaci tehotenstva.

image

Deti z Luníka IX poslali odkaz samotnému Banksymu. Ponúkajú mu stenu, na ktorej môže zanechať svoje nové dielo

Ďalšia teória, s ktorou prišiel už pred rokmi profesor univerzity v Chicagu Neil Shubin, však prináša zaujímavejšie vysvetlenie. Pôvod tohto reflexu vidí v evolúcii. Štikútka totiž nie je príznačná len pre ľudí. Mnoho cicavcov zažíva a stavy podobné štikútke. Teória teda predpokladá, že reflex môže byť evolučným pozostatkom od našich predkov obojživelníkov. Rytmické kontrakcie charakteristické pre štikútku mohli zabezpečiť adaptáciu rýb na dýchanie na súši pomocou žiabier.

image

Tu by ani dáždnik nepomohol. Vedci objavili dôkaz, že na našej planéte dva milióny rokov nonstop pršalo

Bizarný trik

Teraz sa na TikToku objavil virálny life hack, vďaka ktorému sa môžeš zbaviť nepríjemnej štikútky okamžite. Jeho účinnosť má potvrdzovať práve teória profesora Shubina. Nepotrebuješ k tomu žiadne špeciálne nástroje, stačí, keď si pripomenieš, že už „nie si ryba”. Znie to síce bizarne, no skutočne má fungovať, ak si túto frázu povieš v duchu alebo nahlas.

Na sociálnej sieti sa šíria videá ľudí, ktorí tvrdia, že tento jednoduchý trik ti zaručene pomôže zbaviť sa štikútky. My sme to tiež vyskúšali na vlastnej koži, keď už nezaberala žiadna iná metóda. Zdá sa to neuveriteľné, ale naozaj štikútka okamžite prestala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:22