TikTok trend hovorí, že surové hovädzie mäso pomáha s trávenímUsman Yousaf, Brainee X Canva/Unsplash, Canva
StoryEditor

Pomáha surové hovädzie mäso s trávením? Na TikToku sa šíri nový trend, podľa odborníkov môže byť nebezpečný

Antiyoutuber25.01.2024., 10:00h

Na TikToku sa šíri ďalší nevšedný trend. Influenceri radia, aby si do svojho jedálnička zaradil surové hovädzie mäso. Vraj pomáha s trávením a so zvýšením energie. Odborníci ale pred trendom varujú. Surové hovädzie mäso totiž môže byť plné baktérií.

Lajkuj Brainee.sk na

TikTok je miestom, kde sa dá jednoducho rozšíriť akákoľvek, v mnohých prípadoch aj bizarná, myšlienka. A veľmi často tá najbizarnejšia sa stane tou najviac virálnou. Teraz si používatelia na TikToku zamilovali surové hovädzie mäso. Podľa odborníkov ale existuje niekoľko zdravotných rizík, ktoré sú s trendom spojené, píše sa na portáli Antiyoutuber.cz.

Riziko infekcií

Princíp trendu je jednoduchý. Influenceri Pauly Long a the Liver King, ktorých sledujú denne milióny používateľov, tvrdia, že zaradenie surového hovädzieho mäsa do jedálnička môže zlepšiť trávenie a zvýšiť energiu. Hoci pre svoje tvrdenia nemajú žiadny vedecký dôkaz, zdá sa, že im fanúšikovia veria. Na TikToku sa totiž šíri denne veľký počet videí, v ktorých používatelia jedia surové hovädzie v rôznych podobách, či už ako mleté, nakrájané na kúsky alebo celé steaky. Môže sa zdať, že ide len  bizarnú výzvu, do ktorej sa zapojilo len pár používateľov, pod označením #rawbeef získali videá milióny zhliadnutí.

@creamykyle845 #bodybuilding #Food #liverking #TheAdamProject #weightlifting #FYP #Explorer #trending #gym #comedy #rawmeat #powerlifting #Fitness #gymtok #gymtok #gymfail #Foryou ♬ original sound

Tento trend ale rozhodne nie je neškodný. Konzumácia surového hovädzieho mäsa totiž prináša niekoľko zdravotných rizík. Zdravotníci varujú, že konzumácia surového alebo nedostatočne tepelne upraveného mäsa môže byť nebezpečná kvôli možnej prítomnosti škodlivých baktérií, ako sú E. coli alebo salmonela. Tieto baktérie môžu spôsobiť aj otravu jedlom, ktorá môže spôsobiť zvracanie, žalúdočné kŕče a hnačku.

Americké centrá pre kontrolu a prevenciu ochorení tiež zdôrazňujú, že je dôležité vyhýbať sa surovému a nedostatočne tepelne upravenému mäsu kvôli riziku bakteriálnych infekcií.

image

Natáčanie sa v metre, myšlienky na Rímsku ríšu či čudáci v posilňovniach. Toto sú najlepšie trendy z TikToku za rok 2023

Odborníci radia, aby ľudia vždy konzultovali zaradenie podobných potravín do denného jedálnička s výživovými poradcami. Úrad pre bezpečnosť a kontrolu potravín amerického ministerstva poľnohospodárstva zároveň odporúča mäso tepelne upraviť na správnu vnútornú teplotu, aby sa zlikvidovali všetky škodlivé baktérie.

Jednoducho, to, že je niečo populárne na TikToku a niekto tvrdí, že je to zdravé, ešte neznamená, že to tak v skutočnosti je. A trend jedenia surového mäsa je dokonalým príkladom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 09:45