Greta Thunbergová symbolicky podporila Palestínčanov v Gaze.Instagram/gretathunberg/
StoryEditor

Greta Thunbergová sa postavila na stranu Gazy. Na sociálnej sieti podporila Palestínčanov

khiDnes.cz21.10.2023., 14:10h

Švédska klimatická aktivistka symbolicky podporila Palestínčanov v Gaze. Na svojom Instagrame zverejnila fotografiu, kde spolu so svojimi kolegami držia propalestínske transparenty.

Lajkuj Brainee.sk na

Mladá aktivistka prichádza s príspevkom v čase, keď sa izraelská armáda chystá vstúpiť do Gazy a zničiť teroristickú organizáciu Hamas, ktorá na začiatku októbra brutálne zavraždila viac ako 1 400 ľudí.

„Týždeň 270. Dnes štrajkujeme v znamení solidarity s Palestínou a Gazou. Svet sa musí ozvať a vyzvať na okamžité prímerie, spravodlivosť a slobodu pre Palestínčanov a všetkých zasiahnutých civilistov,“ napísala Thunbergová k fotografii, na ktorej drží ceduľu s nápisom „stojím za Gazou“.

image

Gretu Thunberg doslova odniesla z protestu polícia. Prečo protestovala proti veterným turbínam?

Ostatní na snímke volajú po slobodnej Palestíne či klimatickej spravodlivosti. „Táto Židovka stojí za Palestínou,“ odkazuje dievča sediace vedľa Thunbergovej. O solidarite s pozostalými po zavraždených Izraelčanov nie je na snímke ani v poste na Instagrame ani slovo.

Thunbergová taktiež pod svojím príspevkom pridáva adresy rôznych organizácií, kde môžu ľudia nájsť viac informácií. Okrem tých, ktoré poskytujú lekársku starostlivosť Palestínčanom alebo združujú mladých Arabov a Palestínčanov, aktivistka spomína napríklad aj skupinu amerických židov bojujúcich za „ukončenie americkej pomoci izraelskému apartheidu“ alebo kontroverznú ľudskoprávnu organizáciu B‘Tselom, ktorá tiež v minulosti označila Izrael za apartheid.

Kritika

„Zaujímalo by ma, ako by ste sa cítili, keby všetci vaši blízki zomreli pri teroristickom útoku plnom znásilňovania, zabíjania detí a rezania hláv obetí. Presne to urobil Hamas Izraelu. Až do dneška som bol priaznivcom vášho boja proti globálnemu otepľovaniu, ale teraz už chápem, že sa len veziete na trendoch,“ znie jedna z kritických reakcií, ktoré sa pod príspevkom čoskoro objavili.

Ďalší mladí Švédci odporúčajú, aby sa venovala klíme a nevyjadrovala sa k veciam, ktorým nemôže rozumieť. „Takže teraz podporujete teroristickú organizáciu?“ pýta sa ďalší diskutér. Okrem kritiky si však Thunbergová môže prečítať aj chválu za podporu práv Palestínčanov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 06:42