Muži často premýšľajú o Rímskej ríši.Brainee X Canva/
StoryEditor

Ako často myslíš na Rímsku ríšu? Na TikToku sa šíri nový trend. Odpoveď niektorých mužov ťa prekvapí

Antiyoutuber20.09.2023., 12:00h

Na TikToku sa šíri nový trend. Zdá sa, že množstvo mužov niekoľkokrát týždenne myslí na Rímsku ríšu, niektorí aj denne. Vraj ich jednoducho fascinuje, ako vyspelá celá ríša bola. Podľa historikov muži nad Rímskou ríšou premýšľajú tak často preto, že bola akýmsi prototypom patriarchátu.

Lajkuj Brainee.sk na

Koloseum, gladiátorské zápasy alebo Caesar sú pojmy, ktoré si spojí s Rímskou ríšou takmer každý. Síce od tej doby, čo bola na pomyselnom historickom vrchole, uplynulo viac ako dvetisíc rokov, zdá sa, že na ňu stále množstvo ľudí myslí. A predovšetkým používatelia na TikToku. Z mužov, ktorí premýšľajú o Rímskej ríši, sa stal nový trend, píše sa na portáli Antiyoutuber.

Muži často myslia na Rímsku ríšu

„Ako často myslíš na Rímsku ríšu?“ pýta sa používateľka na TikToku svojho partnera. „Nie tak často. Len dvakrát až trikrát týždenne,“ odpovedá partner. Používateľka je šokovaná, partner ale nechápe dôvod. Vraj je to totiž úplne normálne. 

Postupom času sa ukázalo, že existujú muži, ktorí myslia na Rímsku ríšu oveľa častejšie. Napríklad aj trikrát za deň. Prečo? „Je toľko vecí, nad ktorými sa dá premýšľať. Rimania vybudovali celú spoločnosť, ktorá mohla ovládnuť svet,“ vysvetľuje jeden z opýtaných mužov. Iného zaujali napríklad ich akvadukty (typické prvky rímskeho staviteľstva, pozn. red.) alebo betón, ktorý mohol stvrdnúť. Mnohých z nich jednoducho fascinuje, akí boli starovekí Rimania schopní. 

image

Skúmali starú kanalizáciu, objavili kúsky jedál a zvieracie kosti. Nálezy naznačujú, ako sa mohlo žiť v starovekom Ríme

Kto trend vytvoril?

Na TikToku môžeme nájsť stovky podobných videí. Zdá sa ale, že nad Rímskou ríšou premýšľajú väčšinou len muži. Podľa historikov nad ňou premýšľajú kvôli tomu, že jednoducho bola akýmsi prototypom patriarchátu. „Prvé, čo človeka napadne, je rímska légia a jednoducho taký ten vojenský aspekt,“ vysvetľuje pre Washington Post Hannah Cornwell, historička starovekého sveta z britskej Birminghamskej univerzity. Síce je so starovekým Rímom spojená aj architektúra a filozofia, väčšina ľudí si ho spája práve s elitami mužov. Práve preto sa zdá, že na Rímsku ríšu mnohí toľko myslia. 

Tvorcom nového, pomerne prekvapivého, trendu, je pravdepodobne 32-ročný tiktoker a historik Artur Hulu, ktorý je známy pod prezývkou Gaius Flavius. Na sociálnych sieťach tvorí predovšetkým videá, v ktorých sa prezlieka za rímskeho bojovníka a baví fanúšikov. Natáča napríklad vtipné „skeče“ z Kolosea. „Akonáhle sa zoznámite s históriou, či už ide o tú vojenskú alebo politickú časť, musíte na to stále myslieť. Je to zaujímavé. Jednoducho ma fascinuje, ako rovnaká a vlastne tak odlišná od dnešnej doby Rímska ríša je,“ vysvetlil. 

Je nutné dodať, že hoci bola Rímska ríša patriarchálna a denne sa objavovalo množstvo foriem násilia, aj tam mohli mať ženy svoju moc. Existovalo tiež mnoho foriem prejavov maskulinity, viac genderových identít a tiež aj sexualít. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 15:08