Gladiátori boli otrokmi, ktorí bojovali v aréne Kolosea. Archeológovia dnes našli, čo jedávali diváci pri zápasoch.Mark Neal, Phxart/Pexels, Wikipedia
StoryEditor

Skúmali starú kanalizáciu, objavili kúsky jedál a zvieracie kosti. Nálezy naznačujú, ako sa mohlo žiť v starovekom Ríme

Nikola Michalkova03.12.2022., 11:00h

Archeológovia zistili, že diváci v starovekej rímskej gladiátorskej aréne, v Koloseu, si pochutnávali na rôznom občerstvení. Nálezy, ktoré sa v Koloseu našli, môžu naznačovať, ako sa žilo v starovekom Ríme.

Lajkuj Brainee.sk na

Na mieste sa našli kúsky fíg, hrozna, čerešní, černíc, vlašských orechov a mnoho ďalšieho. Diváci v starovekom Ríme jedávali bežné jedlá, ktoré poznáme aj v súčasnosti. 

Našli aj kosti

Okrem kúskov jedla archeológovia objavili aj kosti medveďov a veľkých mačiek, ktoré sa s veľkou pravdepodobnosťou používali pri poľovníckych hrách, ktoré sa odohrávali v Koloseu. Nálezy objavili archeológovia, ktorí pôvodne skúmali kanalizáciu 2000 rokov starej pamiatky. 

Tieto nálezy poskytujú obraz o „skúsenostiach a zvykoch tých, ktorí prišli na toto miesto počas dlhých dní venovaných predstaveniam,“ povedala Alfonsina Russo, riaditeľka Archeologického parku Colosseum pre portál BBC. 

Výskumníci tvrdia, že kosti z medveďov a levov boli pravdepodobne zanechané zvieratami, ktoré boli nútené medzi sebou bojovať a gladiátormi, ktorí ich používali pre zábavu. Okrem toho našli aj menšie zvieracie kosti, ktoré patrili psom. 

Štúdia

Štúdia sa začala vykonávať v januári 2021 a zahŕňala predovšetkým čistenie odtokov, ktoré majú 70 metrov, a kanalizácie nachádzajúcej sa pod Koloseom, ktoré je stále jednou z najnavštevovanejších pamiatok v Taliansku. 

Špecializovaní architekti a archeológovia využili drôtom navádzané roboty, ktoré slúžili na navigáciu v komplexnom a drenážnom systéme celej arény, vďaka čomu mohli lepšie pochopiť každodenný život v Ríme, ale rovnako aj staroveké hydraulické štruktúry, ako uvádzajú vedci. 

Koloseum bol najväčší amfiteáter v Rímskej ríši, ktorý sa nepoužíval už okolo roku 523 nášho letopočtu. Bol známy prevažne vďaka gladiátorským zápasom či iným verejným predstaveniam, na ktorých sa zúčastňoval desaťtisícový dav divákov.

image

Archeológovia našli nálezy, ktoré naznačujú, akí život sa viedol v aréne Kolosea.

Tommao Wang/Unsplash
 

Našli aj mince

Pri vykopávkach, ktoré sa vykonávali v obľúbenej rímskej aréne, sa našli aj staroveké mince vrátane 50 bronzových mincí z neskorého rímskeho obdobia, 250 – 450 po Kristovi. Okrem toho sa našla aj strieborná pamätná minca z obdobia okolo roku 170 – 171 po Kristovi, ktorá bola určená na oslavu 10 rokov vlády cisára Marka Aurélia. 

Gladiátori

Rímske Koloseum sa preslávilo najmä gladiátormi, ktorí boli väčšinou otrokmi a ako takí nemali v rímskej spoločnosti žiadne práva a boli sotva považovaní za ľudí. „Za každý epický príbeh o gladiátorovi, ktorý sa stal legendou arény a získal slávu a slobodu, tisíce ďalších zomreli anonymne na piesku,“ uvádza sa na portáli The Colosseum. 

Hovorilo sa, že viedli násilnícky a nebezpečný život, pričom podliehali rozmarom svojich nadriadených. Niektorým z nich sa tieto okolnosti podarilo nejakým spôsobom prekonať a stali sa tak z nich známe osobnosti, no takých prípadov bolo len veľmi málo. 

Tréning gladiátorov

Gladiátori sa zaraďovali do neslávnej triedy, boli neslávne známi, a preto ich životy väčšinou prepadli a patrili ich pánom. Školy určené pre takýchto ľudí boli neuveriteľne prísne, výcvik, ktorý v nich dostávali, bol extrémne tvrdý, pričom určité archeologické nálezy naznačujú, že gladiátorov mohli zabiť ako trest za zlé správanie. Po tom, ako vstúpili do tejto školy, gladiátori podpísali zmluvu, v ktorej bolo uvedené, akým typom bojovníka sa stanú, koľkokrát do roka budú bojovať a prihlásia sa tak do majetku svojho pána. Toto sa nevzťahovalo na tých, ktorí boli odsúdení a poslali ich tam za trest. 

image

Od predaja Ríma až po Theranos. Toto sú najväčšie finančné podvody histórie ľudstva

Hry gladiátorov

Zápasy boli veľmi precízne organizované a monitorované rozhodcami. Nie všetky boje končili smrťou. Boj sa väčšinou skončil bez toho, aby jeden z bojovníkov zomrel. Dôvod bol pomerne jednoduchý – výcvik a udržiavanie gladiátorov bolo veľmi drahé, preto majitelia chceli, aby prežili čo najdlhšie. V prvých rokoch bolo v Koloseu viac súbojov na život a na smrť, ale postupom času sa tieto súťaže stali menej smrteľnými, pretože náhrada mŕtvych gladiátorov bola finančne náročná. 

A čo zvieratá?

Zvieratá sa v aréne objavovali, to je pravda. Ale väčšinou nie preto, aby s nimi gladiátori bojovali. Zvyčajne sa takéto prípady stávali v rámci odsúdenia na zver, čo znamenalo, že zločinci a vojnoví zajatci boli verejne popravení pazúrmi a tesákmi divej zveri. Existuje muž, špecifický typ bojovníka, ktorý bojoval proti divým zvieratám, tzv. bestiarus, ale nebol považovaný za gladiátora v rovnakom zmysle, ako ostatní. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 09:37