TelegramChristian Wiediger, Brainee X Canva/Unsplash, Canva
StoryEditor

Je anonymná platforma Telegram náhradou dark webu? Užívatelia na nej predávajú drogy a sexuálne videá

Antiyoutuber28.06.2023., 11:00h

Dark web, alebo temný internet, je miesto, kde sa odohráva všetko nelegálne na internete. Zďaleka ale nejde len o dark web. Množstvo nelegálnych činností sa odohráva na všetkých rôznych platformách poskytujúcich užívateľom súkromie. Jedna z takých aplikácií je napríklad Telegram.

Lajkuj Brainee.sk na

Internet má množstvo temných zákutí, kam sa bojí zablúdiť kde kto. Dlhšiu dobu je mnohým známy termín „dark web“. Ide o temnú časť internetu, na ktorej sa odohrávajú všemožné nelegálne činnosti. Objednať si tam užívateľ môže napríklad drogy, či dokonca nájomného vraha. Dostať sa ale na podobné weby chce viac skúseností a odvahy, píše sa na portáli Antiyoutuber.cz.

Možnosť anonymity

Čo ale množstvo ľudí pravdepodobne nevie, podobné služby a veci sa dajú nájsť aj na aplikáciách dostupných pre všetkých. Jedna z nich je napríklad Telegram. Tá vďaka svojmu premyslenému kódu dokáže perfektne anonymne skryť užívateľov tak, aby na nich neprišla veľakrát ani polícia. Vznikajúc na nej tak zvláštne skupiny, v ktorých sa dá nájsť všetko od terorizmu, až po predaj drog. 

image

Sociálne siete nás manipulujú, povedala so slzami v očiach hviezda seriálu Wednesday Jenna Ortega

Nedávno sme vás informovali o zarážajúcich videách kolujúcich v jednej českej telegramovej skupine. Užívatelia si v nej mohli pozrieť desiatky nechutných videí, na ktorých sa často veľmi kruto mlátili pravdepodobne deti. Podobných skupín je na platforme nespočetne veľa. Hoci väčšinou ide o súkromné skupiny, do ktorých sa dá dostať len tak, že užívateľov pozve samotný zakladateľ, je pre políciu veľmi ťažké ich nájsť a odstrániť. Tento rok bol Telegram zakázaný napríklad v Brazílii, keďže samotná platforma nespolupracovala s políciou. 

Predaj drog

Vo väčšine krajín táto platforma ale stále zostáva a množstvo užívateľov ju naplno využíva. Najde teda samozrejme len o Česko. Skupina môže na Telegrame fungovať napríklad buď tým spôsobom, že si môže užívateľ len čítať a zobrazovať všetko, čo sa v nej objaví, ale nemôže do nej nič pridávať. Alebo môže fungovať ako klasický skupinový chat, kde sa do konverzácie môže zapojiť ktokoľvek. Vďaka anonymite a šifrovaniu konverzácií sa tak užívatelia neboja diskutovať o takmer čomkoľvek. 

Sociálne siete, a práve hlavne Telegram, otvorili novú cestu pre dealerov drog. Kvôli anonymite je tak aj u nás veľmi časté, že sa ich obchod dohovára práve tam. Pre denik.cz o tom prehovorila sociálne pracovníčka klubu Beztíže Anna Mírková. Tá tvrdí, že v poslednej dobe sleduje jeden z nových znepokojujúcich spôsobov, ako sa k drogám môžu dostať aj deti, a to práve cez Telegram. 

image

Telegram

Christian Weidiger/Unsplash

Množstvo vecí, ktoré sa dajú cez aplikáciu získať, sú už známe z dark webu. Veľmi častý je napríklad predaj kradnutých hesiel z rôznych účtov. „Ďalej sa tam nachádza veľa skupín, ktoré zdieľajú a zverejňujú informácie ľudí. Takže rôzne balíčky hesiel, balíčky prihlasovacích údajov, kradnutých kariet, PayPal účtov a tak ďalej,“ hovorí známy youtuber Adam Jícha alias Roth Wellden vo svojom videu. To je teda už známe z dark webu, kde si užívatelia mohli kúpiť akékoľvek osobné údaje z rôznych účtov, či kradnuté platobné karty. 

Zakročili proti ISIS

Hoci sa zdá, že Telegram taký nekalý biznis podporuje a nerieši ho, nie je to úplne tak. V roku 2015 sa na platforme objavila aj známa teroristická skupina ISIS, ktorá je známa z ich aktivít aj na ďalších známych sieťach ako napríklad Reddit. Cez rôzne platformy, ako vtedy práve Telegram, sa snažia propagovať svoje pravdy a činnosti. Na toto teroristické hnutie si ale Telehram zasadol a začal ich aktivity na platforme riešiť. „Verím ale tomu, že tam ich skupiny existujú dodnes,“ hovorí Jícha. 

To, že ISIS sa stále na Telegrame vyskytuje je veľmi pravdepodobné. Do uzatvorených skupín sa dokáže dostať len ten, kto je do nich pozvaný ich autormi. Je tak možné, že podobných skupín sa tam vyskytuje nespočetne veľa. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 14:50