Jeden z paternostrov v ČeskuWikipedia/GALAXY 2018 A7
StoryEditor

Novou internetovou senzáciou je paternoster. Výťah, z ktorého majú mnohí strach, nájdeš aj na Slovensku

Miroslav Kamody29.03.2023., 10:25h

Je pomalý, štýlový a prekvapivo bezpečný. Internetovú senzáciu môžeš na vlastnej koži zažiť hneď na niekoľkých miestach Slovenska.

Lajkuj Brainee.sk na

Výťahy sú dnes súčasťou takmer každej vyššej budovy. Uľahčujú nám nielen presun ťažkých predmetov, ale aj našu lenivosť. Dnešné výťahy vedia byť nielen presklené, ale aj extrémne rýchle. 

Aktuálny rekord najrýchlejšieho výťahu na svete drží Lotte World Tower v Soule v Južnej Kórei. Samotná veža meria 555 metrov, výťah s názvom Sky Shuttle je vysoký 496. Zo suterénu na vyhliadkovú plošinu na 121 poschodí sa dostaneš za minútu, takže zvládne v prepočte prejsť desať metrov za jednu sekundu.

image

Mikrobiologička o hotelových izbách: Infekcie a ploštice sú aj v päťhviezdičkovom hoteli. Takto sa môžeš jednoducho chrániť

TikTokový fenomén

Internetovou senzáciou sa však prekvapivo nestal najrýchlejší výťah, ale jeden z tých najstarších. Na TikToku si ľudia zamilovali takzvaný paternoster, inak známy aj ako obežný výťah.

Video s ním od Univerzity v Essexe videlo už takmer dva a pol milióna ľudí a mnohí zostali v nemom úžase. Unikátny výťah pritom nájdeš aj na Slovensku.

Názov z modlitby

Prvý paternoster na svete nainštalovali už v roku 1884 v Londýne. Obľúbené boli najmä v administratívnych budovách, bankách, ministerstvách, úradoch či školách.

Ich názov zrejme pochádza z modlitby Otčenáš (lat. Pater noster), pravdepodobne preto, že bol súčasťou ruženca, ktorého korálky vzdialene pripomínajú celý mechanizmus výťahu.

Báť sa ho nemusíš

A ako vlastne taký paternoster funguje? Mnohí majú strach, že pri výmene strán ťa výťah jednoducho rozdrví. Nie je to však pravda. V šachte sú dva rady kabín - jedna sa pohybuje smerom nahor a druhá nadol.

Tie sa vďaka mechanizmu následne vymieňajú, vďaka čomu výťah dokáže nepretržite odbavovať cestujúcich. Nastúpiť a vystúpiť môžeš kedykoľvek. Paternostre sú vybavené bezpečnostnými sitkami - akýmisi senzormi, ktoré ho zastavia, ak by pasažier uviazol medzi kabínou a vchodom.

image

Holandský kráľ chcel počas návštevy Slovenska piť z tatranského potoka. Zastavil ho až náš ekoaktivista

Pokiaľ by si chcel paternoster zažiť na vlastnej koži, vidieť ho môžeš v budove Slovakotexu v Trenčíne, v budove ŽSR, na Ministerstve dopravy a na Ministerstve pôdohospodárstva v Bratislave či v budove Technickej univerzity v Košiciach.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:33