Slovenských influencerov čaká nová povinnosťBrainee x Canva
StoryEditor

Bizarný zákon ovplyvní každého slovenského YouTubera a TikTokera. Po novom sa musí každý nahlásiť štátnej organizácii

Miroslav Kamody24.01.2023., 10:00h

Oznámenie by sa malo týkať každej platformy na zdieľanie videí. Ovplyvniť to môže aj Instagram Reels či profily na OnlyFans.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovenský YouTuberov či tvorcov videoobsahu čaká nová bizarná povinnosť, ktorá už v prvých dňoch nového roka ašpiruje na byrokratický čin roka. Informoval o nej portál O médiách.

Fyzické osoby, ktoré majú svoj kanál na YouTube, Facebook Watch či sociálnej sieti TikTok sú totiž povinné najneskôr v deň spustenia služby (podľa zákona - audiovizuálna mediálna službu na požiadanie AVMS) oznámiť jej poskytovanie Rade pre mediálne služby.

image

Tipy na cestovanie, brutálne fotky či lacné letenky. Týchto slovenských travel blogerov musíš sledovať

Hrozí ti pokuta

Podľa webového formulára by malo ísť o každú platformu na zdieľanie videí, čisto teoreticky by tam mohlo ísť napríklad aj o účty na OnlyFans či pornostránkach. Bude zaujímavé sledovať, ako sa títo užívatelia budú Rade pre mediálne služby hlásiť, respektíve ako bude Rada dohľadávať a kontaktovať ľudí, ktorí si povinnosť nesplnia.

Táto novinka sa objavila v zákone o mediálnych službách a všetky dotknuté osoby si mali oznamovaciu povinnosť splniť do 31. decembra 2022. Ak tak neurobíš, hrozí ti peňažná sankcia.

image

Sociálne siete

Brainee x Canva

Ďalšie zmeny v zákone

„Ide o subjekty, ktoré doteraz voči Rade nemali žiadnu povinnosť, a tak je pravdepodobné, že jej zavedenie nepostrehli. Neoznámenie poskytovania je však v zákone spojené s peňažnou sankciou. Našim cieľom nie je pokutovanie, ale prevencia a edukácia, preto sa touto formou obraciame na spomenutých poskytovateľov s výzvou, aby si splnili svoju oznamovaciu povinnosť,“ ozrejmuje riaditeľ Rady pre mediálne služby Martin Dorociak.

Zmena sa po novom dotkla aj ostatných AVMS, napríklad aj webových archívov televízií či sekcií spravodajských portálov s ich vlastnými reláciami. Doteraz totiž platilo, že stačí len oznámenie o ich spustení. Po novom je už potrebná autorizácia udelená Radou pre mediálne služby. Na jej udelenie má rada 90 dní, takže je na to potrebné myslieť dostatočne skoro.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 21:51