Unsplash.com/Mikel Parera
StoryEditor

Človek nechce škatuľkovať, ale niekedy mu to nedá, hovorí Tatiana z profilu Tinderella v rozpakoch

Alexandra Ševčíková22.04.2022., 12:00h
Randenie, vzťahy a milostný život vo všeobecnosti predstavujú veľkú výzvu. O bizarné skúsenosti najmä zo zoznamiek nie je núdza. Svoje o tom vie aj Tatiana a práve to ju motivovalo k založeniu instagramového profilu Tinderella v rozpakoch.
Lajkuj Brainee.sk na

Swipneš vľavo alebo vpravo? Bude to tá správna zhoda? Vďaka pandémii, ale aj celkovému fungovaniu spoločnosti sa zoznamky stávajú bežnou súčasťou randenia. Takmer každý nejakú vyskúšal, aj keď to nechce priznať. Či ide o nejakú formu zvýšenia sebavedomia, alebo hľadanie pravej lásky, tak to nie je vôbec ľahké. A práve preto sa môže z nevinného pokusu o zoznámenie stať aj pekný bizár.

Profil Tinderella v rozpakoch je takýchto zážitkov plný. Tatiana, ktorá je zakladateľkou, sa na začiatku chcela, len podeliť o svoje skúsenosti so svojimi priateľmi. Dnes má na svojom profile viac ako 5-tisíc fanúšikov. O strastiach a slastiach zoznamiek nám povedala viac v rozhovore.

Kedy vznikol nápad založiť takýto profil?

Bol to september 2018. Vzniklo to tak, že som posielala kamarátom screenshoty na také pobavenie alebo zamyslenie. Potom sa mi to už nechcelo niekomu posielať, tak som si povedala prečo si nespraviť profil na Instagrame. Keď to náhodou uvidí aj niekto iný, snáď sa zabaví. A tak sa aj stalo.

Čiže ste aj vy skúšali zoznamky a sú tam aj vaše zážitky?

Áno, presne tak. Boli to moje screenshoty, čo som pridávala na začiatku, predtým ako mi ľudia začali sami od seba posielať nejaké tie svoje zážitky.

Prišiel aj potom nejaký ten lepší pocit, keď ste zistili, že v tom nie ste sama a aj ostatní zažívajú na zoznamkách priam bizarné situácie?

Nemyslela som si, že som v tom sama. Ja som nemala žiadne ilúzie. Ale niekedy mi j niekto napíše, že je aspoň dobré vedieť, že v tom nie je sám. Deje sa to. Nemôžem povedať, že všetkým. Podľa mňa každý, kto niekedy bol na zoznamke má nejakú podobnú skúsenosť.

A aký je teda váš osobný názor na zoznamky?

Myslím si, že vo všeobecnosti je tá idea fajn. To ako ju poňali ľudia, je druhá vec. Podľa mňa je to obraz doby aj generácie. Celkovo na nich nemám zlý názor.

Veľa ľudí si myslí, že ľudia si na nich hľadajú iba niekoho na sex. Ako vnímate toto?

Spočiatku som mala názor, že „fúú, zoznamka“. Má to na začiatku taký negatívny podtón. Neskôr som si uvedomila, že v mojom okolí reálne asi všetci používali nejakú zoznamku. Niektoré aj keď boli vo vzťahu, tak sa išli pozrieť. Čo netvrdím, že schvaľujem, ale to je na inú debatu. Ale netreba to brať nejako vážne. Človek, ktorý sa tam prihlási si nepotrebuje nutne hľadať partnera na celý život. Myslím si, že veľa ľudí si ju stiahne, len tak zo zábavy alebo iba kvôli tomu sexu. To už sú dôvody každého človeka a nemôžeme nikomu nič vyčítať.

Ľudia to tak berú, ale teraz je to už podľa mňa iné. Predsa tých zoznamiek je už čoraz viac. Človek sa k tomu jednoduchšie dostane a nie je to už vyslovene, len o nejakom „Partnerovi na úrovni“. Je to omnoho dostupnejšie. Prekvapilo ma, že veľa mladých ľudí, myslím takých 18, 19, 20-ročných, využíva takéto aplikácie.

Myslíte si, že za to môže aj pandémia?

Určite si myslím, že počas pandémie po nich siahlo viac ľudí. Videla som aj niektoré profily, ktoré mi boli poslané v zmysle „Pandémia, tak už aj ja som tu.“ Alebo niečo na ten štýl. Ale je to podľa mňa logické, že ľudia sa chceli nejako komunikovať a udržiavať sa príčetní. Potom už keď sa uvoľnili opatrenia a dalo sa chodiť von, tak chceli nejako randiť. Prečo to nevyužiť.

A čo dlhodobé vzťahy? Dá sa podľa vás takto nájsť partnera nie len na súlož?

Určite. Človek tam môže nájsť partnera na život alebo minimálne na nejaký vzťah iný ako vyslovene sexuálny. Dá sa to rýchlo vyfiltrovať, kto reálne hľadá niečo iné ako sex, či už jednorazový alebo pravidelný. Samozrejme musí si rozmyslieť akú zoznamku zvoliť. Viem, že niektoré sú vyslovene toho skôr sexuálnejšieho charakteru. Určite sa však tam dá nájsť niekoho.

Ktorá zoznamka je podľa vás takou to lepšou voľbou?

Mala som Tinder a Badoo. Badoo som skúsila, pretože som to chcela porovnať s Tindrom. Priznám sa, že doteraz som nepochopila ako funguje. Ani ma to príliš nezaujalo, či už dizajnom alebo tým fungovaním. Raz pri písaní s jednou followerkou padla reč na Pokec. Tak som si to stiahla, že ako to vyzerá po tých rokoch. Bohužiaľ je to tam stále rovnaké.

Ale viem, že tých zoznamiek je viac. Kde sa dá nájsť niečo serióznejšie, si netrúfam povedať. Pretože ľudia si stiahnu, podobne ako ja, viaceré naraz, takže to záleží skôr od ich. Podľa mňa na Tindri je to najpravdepodobnejšie, že tam človek nájde niekoho inak ako len na sexuálny vzťah.

Akí ľudia podľa vás sú na zoznamkách? Je tam veľa stratených prípadov?

Človek nechce škatuľkovať, ale niekedy mu to nedá. Aj vzhľadom na to čo pridávam na profil, musím povedať, že sú tam stratené prípady. Takí, ktorí si podľa mňa nikoho nenájdu, ak nezmenia svoj prístup k niektorým veciam. Najmä ak nezačnú na sebe pracovať. Niektorí ľudia majú zvláštne a často skreslené predstavy o sebe a o randení. Napríklad aj o tom aký by ten druhý človek mal byť, a potom nevedia zaujať svoje preferované pohlavie. Čiže určite sú tam aj stratené prípady

Sú podľa vás ľudia dosť obozretní pri komunikácii cez zoznamku alebo rýchlo niekomu naletia?

Podľa mňa sa to stáva ľuďom, ktorú sú nejako opustení. Bohužiaľ existuje aj veľa špekulantov a manipulátorov, ktorí vedia tú druhú stranu dostať tam kam chcú. A to nie len po tej emočnej stránke, ale aj inými spôsobmi.

A vy osobne ste sa cítili niekedy pod takouto formou nátlaku na zoznamke?

Pod nátlakom som sa ja osobne necítila. Nemám až také bohaté skúsenosti z hľadiska kontaktu s niekým. Nezvykla som si ani nejako vypisovať. Priznám sa, že ma to veľmi nebavilo. Podľa mňa sa cez to vypisovanie síce dá spoznať človeka, ale málokedy si ľudia sadnú a majú rovnaký záujem spoznať toho druhého.

Ale myslím si, že každý bez ohľadu na pohlavie by si mal dávať pozor, čo komu povie. Na internete je to veľmi zradné a ľahko sa človeku zdôveruje. Čiže dávať pozor, čo komu povie, s kým pôjde von a kam s ním pôjde. To sú také základné návyky. Viem, že sú ľudia, ktorí sú akčnejší a príde im úplne prirodzené sa s niekým stretnúť a ísť s ním rovno na výlet. Potom sú takí ako ja, čo si to úplne nevedia predstaviť. Netvrdím, že je to zlé alebo dobré, len si myslím, že si treba dávať pozor.

Aké boli vaše skúsenosti so stretnutiami na základe známosti zo zoznamky?

Zdá sa mi, že som mala nejaké štyri maximálne päť schôdzok. Nemala som žiadne očakávania. Ale vzhľadom na to, že s tými ľuďmi nie som v žiadnom kontakte, tak sme si asi nesplnili nejaké tie vzájomné očakávania. Neočarili sme sa navzájom, čo je úplne v poriadku.

Svetom obletel film Tinder Swindler. Videli ste ho, prípadne ste sa stretli s niekým podobným?

Nevidela som ho. Som nedôverčivý a dosť cynický človek, takže pri mne by to mal takýto špekulant dosť náročné. Ale samozrejme je mi ľúto tých naivných ľudí, pretože oni nie sú zlí, len sú to také dobré naivné duše.

Ako Tinderella neriešite s ľuďmi iba ich zážitky zo zoznamiek, ale mnohokrát otvárate aj rôzne témy, pri ktorých sa vám ľudia zverujú. Ako vznikol nápad na vytvorenie nejakého priestoru na diskusiu o témach, ktoré sú občas aj dosť tabu?

Začalo to prirodzene s tým, že tých ľudí tam bolo viac. Väčšina tých tém vzniká, keď sme von s kamarátmi, bavíme sa o niečom a zaujíma nás aj názor respektíve skúsenosti iných ľudí. Niekedy aj ja sama nad niečím rozmýšľam a chcem vedieť aj pohľad druhých ľudí na nejakú konkrétnu tému.

Je to fajn, pretože človek získa aj iný pohľad na vec. Občas sa aj zabaví na tých príbehoch, lebo niekedy sú to veľké patálie, čo mi ľudia posielajú.

Boli aj nejaké príbehy, ktoré vás šokovali?

Áno. Raz sme riešili stalking a ako to dopadne, keď jedna strana nezvládne ten rozchod. To neboli práve pekné príbehy. Niekedy ma dokáže zamrzieť akí ľudia dokážu byť nepríjemní, zlí, závistliví a najmä manipulátori. Dokonca mi jedno dievča napísalo, že ju znásilnil chalan. To sú prípady, keď človek nad tým začne uvažovať a nie je to vždy len o srande.

Filtrujete aj nejakým spôsobom obsah, ktorý uverejňujete?

Nepridávam všetko. Základ bol nikdy nepridávať žiadne fotky osôb. Ani neviem, či to je vôbec legálne. Povedala som si, že toto robiť nebudem. Niekedy nepridávam také screenshoty, pri ktorých mi príde, že možno ten človek, čo mi to poslal bol až príliš prísny. Prípadne to nie je až také veľmi vtipné. Možno kebyže to všetko pridávam, tak ľudia majú iní názor, veď každému príde vtipné niečo iné.

Aké chyby podľa vás ľudia robia, keď sa rozhodnú siahnuť po zoznamke?

Určite by nemali mať žiadne očakávania. Najmä nech to človek neberie vážne. Malo by to byť stále o tom, aby sa na tom človek minimálne zabavil, keď sa mu nepodarí si nájsť nového partnera.

Fotky neviem. Každému sa páči niečo iné našťastie, takže v tomto neviem ako poradiť. Pokiaľ ide o to, čo si napísať do profilu, tak nie je podľa mňa dobré napísať vyslovene, čo nechcem. Ešte ak je to napísané agresívnym spôsobom alebo to zhadzuje niektorých ľudí. Jednoducho stále treba byť slušný a rešpektovať, že ľudia sú rôzny. Je úplne v poriadku mať iné preferencie, ale nie myslieť si, že tie moje sú lepšie. Prípadne si myslieť o ľuďoch, ktorí ich nespĺňajú, že sú o niečo horší.

Stanú sa podľa vás zoznamky už bežnou súčasťou randenia?

Myslím, že áno. Podľa mňa už aj Instagram by sa dal považovať za zoznamku. Ľudia presedlajú na tieto formy komunikácie, pretože je to jednoduchšie. Niektorí sú leniví sa zoznamovať vonku bez ohľadu na to, či je pandémia alebo nie.

Napríklad ak muži chcú ženu na sex, takto nemusia chodiť von, platiť drinky alebo tlačiť kaleráby do hlavy. Netvrdím, že neexistujú aj ženy, ktoré by vyslovene chceli len ten sexuálny zážitok. Avšak je určite jednoduchšie spoznať sa cez internet s niekým. Osobne si myslím, že ľudia si na zoznamkách aj viac dovolia, čo je skôr na škodu.

Keď ste už spomenuli tlačenie kalerábov do hlavy, a akými najhoršími alebo najtrápnejšími baliacimi hláškami ste sa stretli?

Mám aj výber na Instagrame ohľadom týchto puck-up lines. Ale nepoviem najhoršiu, ale takú čo sa mi páčila najviac. „Vieš koľko váži ľadový medveď? Dosť na to, aby sme prelomili ľady.“ Lebo tie klasiky „Je tvoj tatko pekár, lebo si pekná buchta,“ to sme už zažili. A táto sa mi vryla do pamäti. Je milá a nenarobí veľa škody.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 07:56