Pexels/freestocks.org
StoryEditor

OnlyFans v Rusku stále funguje. Ukrajinskí tvorcovia z platformy na protest odchádzajú

kam26.03.2022., 11:00h
Väčšinovým vlastníkom platformy je pritom paradoxne Ukrajinec.
Lajkuj Brainee.sk na

Takmer všetky sociálne siete sa po vypuknutí vojny na Ukrajine rozhodli odísť z ruského priestoru. Facebook bol jednou z prvých, krátko na to sa pridal aj Twitter a YouTube. Medzi webovými portálmi bol tiež TikTok, ktorý pozastavil živé vysielanie a nahrávanie nového obsahu z Ruska.

Giganti odchádzajú, OnlyFans zostáva

Nasledoval aj Netflix, zatiaľ čo gigantické technologické spoločnosti ako Apple, Samsung, Microsoft, Oracle, Cisco a mnohé ďalšie buď výrazne obmedzili svoje služby v Rusku, alebo ich úplne stiahli. Dokonca ani niektoré videohry, ako napríklad Minecraft, už nie sú k dispozícii. 

OnlyFans v Rusku stále funguje Pexels/Tofros.com

Jedna sociálna sieť však stále ostáva aktívna a plne funkčná. Populárna platforma OnlyFans, ktorá slúži najmä ako priestor pre umelcov rôzneho charakteru, je v Rusku stále plne funkčná.

Desiatky ukrajinských tvorcov OnlyFans za posledné týždne písali webovému portálu so žiadosťou, aby odpojilo svojich ruských prispievateľov zo služby. Keďže OnlyFans tieto žiadosti odmieta, ukrajinské sexuálne pracovníčky ju na protest začali opúšťať. 

Mažú si účty

Niektorí sa rozhodli úplne vymazať svoje účty na protest proti odmietnutiu platformy stiahnuť sa z ruského trhu, zatiaľ čo iní požadovali, aby platforma vysvetlila dôvody svojej stále prebiehajúcej činnosti v Rusku.

Hovorca OnlyFans, ktorého väčšinový vlastník je údajne ukrajinského pôvodu, povedal, že platforma stojí pri svojich ruských tvorcoch a chápe, že nie sú zodpovední za „tieto ohavné činy“. „Nezrušili sme ani nepozastavili žiadne účty autorov na základe polohy autora a robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme podporili našu komunitu.“

„Ľudia hovoria, že to nie je fér, pretože nie všetci ľudia podporujú Putina a nie všetci ľudia sú vinní za jeho činy. Ale to ani ľudia v mojej krajine,“ povedala pre portál VICE Lil_Monki z Ukrajiny. „Myslím si, že prísnejšie sankcie sú najmenšou cenou, ktorú môžu Rusi zaplatiť za zavraždené ženy a deti na Ukrajine.“

OnlyFans v Rusku stále funguje Pexels

Sankcie ich úplne neobišli

Keďže žiadosti nezabrali ukrajinskí sexuálni pracovníci sa snažia otvoriť etické otázky. „Nie som priamo proti ruskému ľudu, necítim k nemu vyslovene nenávisť,“ povedala Ukrajinka Kara Xaen. „Celkovo sa však domnievam, že by im mala byť zakázaná akákoľvek možnosť zarobiť peniaze na globálnom trhu.“

Ľudia na OnlyFans síce môžu bez problémov zverejňovať platený obsah, no aj tak ich sankcie úplne neobišli. Finančné transakcie totiž zo zahraničia neprechádzajú, prípadne to trvá veľmi dlho. Ich peniaze sa k nim teda nemajú ako dostať. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 10:52