Najohrozenejší jazyk dnes ovláda už iba jeden jediný človek.X/Africanhub/
StoryEditor

Najohrozenejší jazyk na svete existuje už viac ako 20-tisíc rokov. Dnes ho ovláda už iba jeden človek

Michal Čiernik16.07.2024., 09:00h

Domorodým jazykom z južnej Afriky, ktorým sa údajne ľudia dorozumievali ešte pred tisíckami rokov, dnes hovorí len 91-ročná žena.

Lajkuj Brainee.sk na

N|uu, vyslovované cvakavým zvukom medzi „N“ a „uu“, je najohrozenejším jazykom na celom svete. Jazykom, vo svete známym ako Nluu, dnes hovorí už iba 91-ročná Ouma Katrina Esau.

Spadá do jazykovej rodiny Tuu, ktorým sa kedysi hovorilo v južnej Afrike. Pochádza od ľudí ǂKhomani, ktorí pochádzajú z južného Kalahari, savany na súčasných hraniciach Botswany, Namíbie a Južnej Afriky.

image

Prešla stopom z Česka do Afriky: Podivný vodič nás naháňal a takmer prosil na kolenách, aby sme k nemu nastúpili

Žiaľ, dnes existuje len veľmi málo historických písomných dôkazov o tomto jazyku. Môžu za to kolonisti z Britského impéria, ktorí v 19. storočí vrámci dobývania Afriky trestali a potláčali pôvodné jazyky a kultúru.

Jazyk Nluu to natoľko zatlačilo do ilegality, že ním nikto nechcel na verejnosti hovoriť až do 90. rokov, kedy sa ho Dr. Nigel Crawhall, sociolingvista, a Organizácia Spojených národov, pokúsili priviesť späť na verejnosť.

Celkovo sa vtedy prihlásilo 25 ľudí, ktorí plynule ovládajú jazyk N|uu. Od decembra 2021 však zostala už iba Esau. 

Aby tento odkaz nezmizol, spolu s Esau začala spolupracovať African Tongue, profesionálna lingvistická konzultačná spoločnosť. Tá spolupracuje so súčasnými používateľmi ohrozených jazykov v južnej Afrike s cieľom zachovať ich a rozširovať ďalej.

„Deväťdesiate roky boli bodom masívneho obratu a ľudia sa začali cítiť bezpečne, aby priznali, k akému jazyku a do akej kultúry vlastne patria,“ vysvetľuje pre IFLSciense Lingvista a riaditeľ organizácie, Dr. Kerry Jones.

„Mali sme množstvo starších ľudí, ktorí prichádzali dopredu a hovorili: Pozri, aj tak čoskoro zomriem, takže je to v poriadku,“ prezradil.

Vyučuje mladšie generácie

V snahe oživiť takmer vyhynutý jazyk N|uu, ktorý Esau naučila svoju vnučku, spolupracuje s Jonesom na jeho zachovaní, vytvorením digitálneho slovníka.

Od mája 2024 sa tento jazyk po prvýkrát po desaťročiach učia aj mladšie generácie. Esau aj napriek svojmu vysokému veku navštevuje miestne školy a učí deti základy klikacieho jazyka.

„Jej vnučka Claudia hovorí týmto jazykom. Nie však plynule, ale ako doplnkový jazyk. Ona však vie písať a Ouma Katrina nie, takže medzi nimi dvoma je to dobrá kombinácia,“ dodal doktor Jones.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. september 2024 01:48