Pastor uniesol a zavraždil osemročné dievčatko.Twitter/aaron Baskerville/
StoryEditor

Pastora, ktorý slúžil na pohrebe dievčaťa, obvinili z jeho vraždy. K priznaniu došlo po 48 rokoch

29.07.2023., 11:00h

Dnes už 83-ročný pastor David Zandstra bol rodinným priateľom. Pomáhal rodičom zavraždeného dievčatka pri jej hľadaní a dokonca slúžil na jej pohrebe. Po rokoch sa opäť spustilo vyšetrovanie a prinieslo množstvo nečakaných zistení.

Lajkuj Brainee.sk na

Rodičia osemročného dievčaťa menom Gretchen na ňu aj dnes spomínajú slovami: "Ak ste stretli Gretchen, okamžite ste sa stali jej priateľmi. Vyžarovala z nej láska ku všetkým, bola milá a nežná," a dodali tiež, že "aj teraz, keď sa ľudia delia o svoje spomienky na ňu, prvá vec, o ktorej hovoria, je, aká bola úžasná... vo veku len osem rokov mala vplyv na ľudí okolo seba."

V osudný deň 15. augusta 1975 v ranných hodinách sa Gretchen Harringtonová na predmestí Filadelfie v mestečku Marple Township stratila. V tom období sa zúčastňovala letného biblického tábora. Prípad sa začal opätovne vyšetrovať po tom, čo minulý rok vyšla kniha s názvom Marplova tragédia Gretchen Harringtonovej: Únos, vražda a strata nevinnosti na predmestí Filadelphie. Začiatkom tohto roka sa polícii ozval anonym, ktorý tvrdil, že vie, kto dievčatko zavraždil. Za páchateľa označil 83-ročného Davida Zandstru. Aktuálne je tento muž obvinený z únosu a vraždy maloletej osoby, ako píše portál BBC.  

Ako k ohavnému činu došlo

V roku 1975 Zandstra slúžil ako pastor v kresťanskej reformovanej cirkvi Trinity. V priestoroch, ktoré tejto cirkvi patrili, sa každé ráno konali biblické stretnutia. Pastor Zandstra dohliadal na deti aj pri prechode do druhého kostola. Tam sa vraj Gretchen už neobjavila. Jej zmiznutie nahlásil na polícii samotný Zandstra. 

image

Simona pracovala v USA ako policajtka: Mestskí poliši chodia aj k vraždám a znásilneniam, krimi seriály sú mimo reality

Zhruba o dva mesiace na to našli jej pozostatky v neďalekom lese. Podozrivého pastora rodina zavraždeného dievčatka považovala za blízkeho priateľa, pomáhal pri jej hľadaní a dokonca slúžil na jej pohrebe. "Zabil toto úbohé osemročné dievčatko, ktoré poznal a ktoré mu dôverovalo. A potom sa správal, akoby bol rodinným priateľom, a to nielen počas jej pohrebu a v období po ňom, ale celé roky." 

Vyšetrovatelia zistili, že v deň Gretcheninej smrti ju Zandstra pozval do svojho auta, len čo sa stratila z dohľadu svojho otca. Svedok, ktorého v rámci prípadu vypočúvali uviedol, že videl ako sa dievča zhovára s vodičom, ktorého auto bolo podobné tomu pastorovmu. Keď polícia v roku 1975 Zandstru vypočúvala, tvrdil, že Gretchen v ten deň nevidel.

Nechutné zistenia 

Keď v januári tohto roku vyšetrovatelia vypočúvali najlepšiu kamarátku dcéry pána Zandstru, povedala o zatajovanej skutočnosti. Často prespávala u svojej priateľky v ich dome. Raz, keď mala len desať rokov, sa zobudila na to, že ju pastor ohmatáva. Žena sa rozhodla ukázať polícii aj svoj denník so zápiskom z roku 1975 v ktorom píše "Myslím si, že to mohol byť on, kto uniesol Gretchen. Myslím, že to bol pán Z."​ 

David Zandstra sa počas svojho života niekoľkokrát sťahoval. Niekoľko rokov žil v Kalifornii a Texase. Minulý týždeň ho polícia zatkla v Georgii. Podozrivý je zadržiavaný v miestnej väznici a má byť vydaný do Pensylvánie, ako uvádza BBC. 

Bývalý pastor sa policajtom k činu priznal. Štátny policajt, o jeho výpovedi tvrdí, že obvinený vyzeral, že sa mu uľavilo. "Neviem, či ľutuje to, čo urobil, ale určite mu odľahlo," povedal Eugene Tray. 

Rodičia zavraždenej tomu stále nemôžu uveriť "Je to najhoršou nočnou morou každého rodiča," a zatknutie vnímajú ako "krok bližšie k spravodlivosti". 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 15:41