Will Smith dáva facku Chrisovi RockoviTASR/AP Photo
StoryEditor

Facka bola čerešničkou na torte. Pozreli sme sa na najbizarnejšie momenty, ktoré sa udiali v histórii Oscarov

Miroslav Kamody12.03.2023., 13:00h

Pozreli sa naprieč históriou odovzdávania Oscarov a máme pre teba tie najslávnejšie momenty, ktoré sa do histórie zapísali nielen v dobrom.

Lajkuj Brainee.sk na

Už o pár hodín sa svet dozvie, kto tento rok získa Ceny Akadémie, inak známe aj ako Oscary. Táto výnimočná udalosť v srdci Hollywoodu však nie len oslavou filmu a filmárov, ale aj šancou zapísať sa do histórie popkultúry - či už slávne alebo neslávne.

Jasným príkladom je minuloročný incident, kde Will Smith uštedril facku Chrisovi Rockovi na minuloročnom odovzdávaní cien. To je však len vrchol ľadovca. Za 94 rokov odovzdávania sme videli množstvo nezabudnuteľných momentov. Pozreli sme sa na tie najslávnejšie.

Historické víťazstvo Hattie McDanielovej

V roku 1940 prepísala Hattie McDaniel históriu po tom, čo sa stala prvou černoškou, ktorá vyhrala Oscara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe vo filme Odviate vetrom. Najbizarnejšie na tom bolo, že McDaniel zlatú sošku získala v hoteli, ktorý bol v tom čase ešte segregovaný (mal oddelené izby, poschodia či sociálne zariadenia, zvlásť pre bielych a afroameričanov).

Prešlo neuveriteľných 20 rokov, kým sa Sidney Poitier stal prvým černochom, ktorý vyhral Oscara. Dodnes je Akadémia kritizovaná za to, že nie je schopná zahrnúť menšiny, marginalizované skupiny ši ženy v technických kategóriách.

Sacheen Littlefeather v mene Marlona Branda

Na 45. ročníku Oscarov nikto nepochyboval, že cenu za najlepší mužský herecký výkon získa Marlon Blando za výkon v Krstnom otcovi. Keď však vyhlásili jeho meno, na pódium neprišiel on, ale Sacheen Littlefeather, domorodá indiánka.

Svet v dlhom prejave informovala, že Brando cenu neprijme pre zlé zaobchádzanie v Hollywoode a zobrazovanie pôvodných Američanov. Littlefeather sa potom po zvyšok život stretávala s nenávisťou a zlým zaobchádzaním. Zomrela minulý rok.

Pomsta šatami

Portál Mashable pripomína, že móda bola vždy neoddeliteľnou súčasťou Oscarov. A práve tá priniesla aj jeden z najbizarnejších momentov v histórii. Speváčka a herečka Cher totiž na odovzdávanie cien prišla oblečená mimoriadne extravagantne.

Dôvod? Pomsta za to, že Akadémia odignorovala jej výkon vo filme Maska (nie tom s Jimom Carreym). „Veľa ľudí hovorilo: To nie je móda! A povedal som: ‚Samozrejme, že to nie je móda. Je to šialené získanie pozornosti. A vzbudilo to pozornosť – ľudia o tom stále hovoria,“ povedal návrhár Bob Mackie.

Namiesto ďakovania cvičenie

Keď niekto získa Oscara, zvyčajne prídu slová vďaky či obhajovania konkrétnych vecí. Pokiaľ teda nie si Jack Palance - v tom prípade je to ideálne miesto na ukazovanie svojich fyzických schopností.

Po získaní Oscara za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za výkon vo filme City Slickers Palance hovoril aj o starnutí v Hollywoode. Následne urobil sériu klikov s jednou rukou. V tom čase mal 73 rokov.

Rekordná selfie

V časoch, keď Oscary ešte skutočne sledovali desiatky miliónov ľudí, prišiel moment, ktorý na dlho zlomil všetky internetové rekordy. Hostiteľkou večera bola Ellen DeGeneres, ktorá v jednom momente urobila najhviezdnejšiu selfie.

Objavili sa na nej Jennifer Lawrence, Lupita Nyong‘o, Bradley Cooper, Meryl Streep, Julia Roberts, Angelina Jolie a Brad Pitt, Jared Leto a Kevin Spacey. Bez ohľadu na to, že dnes je značná časť ľudí zo selfie obvinená zo sexuálneho obťažovania, napadnutia či toxického správania na pracovisku, svojho času to bola najlajkovanejšia fotka internetu.

Kto je Adele Dazeem?

Idinu Menzel pozná každý, kto má deti - svoj hlas totiž prepožičala Else z Frozen. Mnohí si ju však pamätajú ako Adele Dazeem. Takto ju totiž na oscarovom pódiu privítal John Travolta. Nikto nechápal, čo sa deje a mnohí sa chytali za hlavu.

Travoltov omyl si drží miesto v sieni slávy oscarových bizarností a dodnes patrí k tomu najvtipnejšiemu, čo sme naprieč takmer 100 rokov mohli vidieť. Podľa Travoltu problém spočíval v tom, že narýchlo dostal fonetický prepis jej mena, ktorému nerozumel.

Najtrápnejší oscarový moment

Nedá sa zabudnúť na moment, kedy bol za víťaza najlepšieho filmu vyhlásený La La Land. Ale len na pár minút 89. ročníka udeľovania Cien Akadémie. Rýchlo vyšlo na povrch, že išlo o gigantický prešľap a skutočným víťazom je Moonlight.

Počas pravdepodobne najdlhších siedmich minút v histórii Oscarov boli ľudia okolo La La Landu prerušení uprostred prejavu, organizátori sa hrnuli na pódium, zaznelo niekoľko viet v štýle „toto nie je vtip“ a nakoniec prišli na pódium tvorcovia Moonlightu.

Byť moderný nemusí znamenať byť trápny

Oscarom sa to však podarilo. Keď minulý rok Akadémia predstavila s cieľom osloviť širšie publikum dve kategórie - Oscars Favourite Fan a Oscars Cheer Moment. V tých sa hlasovalo prostredníctvom sociálnych sietí.

Cenu fanúšikov získal film Army of the Dead, druhá cena smerovala bizarnej scéne z Justice League, kde Flash vstupuje do Speed Force. Máločo horšie v ten rok kinematografia svetu ponúkla.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:11