Ladislav HudecWikipedia
StoryEditor

My sme naňho zabudli, v Šanghaji ho mali za boha. Ladislav Hudec je autorom ikonických budov a prvého mrakodrapu Ázie

TASR08.01.2023., 16:00h

Pochádzal zo Slovenska, ale jeho najdôležitejšie stavby sa spájajú s čínskym mestom Šanghaj. Bol autorom prvého mrakodrapu Ázie, ktorý postavil práve v tejto čínskej metropole. Dvadsaťdva poschodovú budovu s názvom Park Hotel dokončil v roku 1934.

Lajkuj Brainee.sk na

V Šanghaj naprojektoval Ladislav Hudec, známy aj pod čínskym menom Wu-ta-kche, vyše 60 budov, s ktorých je tretina na listine chránených čínskych historických pamiatok. Od narodenia svetoznámeho architekta uplynie dnes (8. januára) 130 rokov.

Ladislav Hudec sa narodil 8. januára 1893 v Banskej Bystrici ako najstaršie zo šiestich detí podnikateľa a staviteľa Juraja Hudeca. Absolvoval štúdium architektúry na Uhorskej kráľovskej technickej univerzite v Budapešti.

image

Slovák vytvoril najväčšie dielo z plexiskla na svete. Bolo pre film Stanleyho Kubricka, nakoniec ho daroval Alžbete II.

Útek pred životom v zajateckom tábore

Ako mladý absolvent techniky vytvoril na Slovensku jedinú stavbu, v roku 1914 kaplnku Panny Márie vo Vyhniach. Po vypuknutí prvej svetovej vojny narukoval do rakúsko-uhorskej armády.

V roku 1916 ho zajali a poslali do zajateckého tábora v Rusku neďaleko hraníc s Čínou. Počas prepravy vlakom sa mu podarilo ujsť do mesta Harbin v Číne a koncom roka 1918 sa usadil v Šanghaji, kde pôsobil až do roku 1947 ako architekt.  

image

Ladislav Hudec

Wikipedia

V roku 1920 sa prvý raz objavilo meno Ladislava Hudeca v publikácii Hongkong list pri zmienke o architektonickom ateliéri Curry – zaoceánska spoločnosť. Vo firme amerického architekta Rowlanda A. Curryho začínal ako kreslič, rýchlo sa však vypracoval na vedúceho architekta a partnera.

Vlastný biznis a prvá klimatizovaná nemocnica

V roku 1925 sa osamostatnil a založil si vlastný architektonický ateliér Hudec - zaoceánska spoločnosť. Vtedy už bol ženatý s dcérou nemeckého podnikateľa Meyera. Navrhoval kluby, nemocnice, školy, kostoly, banky aj obytné domy.

image

Sprievodkyňa po Bratislave: Austrálčan sa ma po dvoch hodinách opýtal, v ktorom meste vlastne je

V 30. rokoch 20. storočia postavil aj prvú nemocnicu s klimatizovanými chirurgickými sálami či kino Grand Theatre s kapacitou hľadiska 2400 miest. Medzi jeho známe stavby patrí aj šanghajský pivovar Union Brewery z roku 1931.

Ikona Šanghaja

V roku 1934 dokončil svoju najvýznamnejšiu stavbu Park Hotel spojený s bankou. Do roku 1952 bol Park Hotel najvyššou budovou v Ázii a do roku 1983 najvyššou budovou v Šanghaji. Má 22 poschodí a meria 84 metrov. Na jeho financovaní sa podieľali štyri šanghajské banky. Budova s výraznými vertikálnymi líniami fasády je postavená v štýle art deco.

image

Park Hotel

Wikipedia/WiNG

Upravil aj okolie Vatikánu

Po skončení občianskej vojny v Číne ho uväznila víťazná armáda. V roku 1947 sa mu však podarilo opäť ujsť aj s rodinou do Švajčiarska. Cestoval po Taliansku a Grécku, pracoval aj ako poradca pri úprave okolia Vatikánu.

Najvýznamnejšie diela Ladislava Hudeca nájdeš v našej galérii:

Neskôr sa presťahoval do Spojených štátov amerických. Na univerzite v Berkeley získal profesúru a s architektonickou tvorbou skončil. Ladislav Hudec zomrel 26. októbra 1958 vo veku 65 rokov na infarkt v Berkeley. Od roku 1970 sú jeho pozostatky podľa jeho želania pochované na evanjelickom cintoríne v Banskej Bystrici.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:19