Pozri si, aké nezvyčajné živočíchy ľudia chovajú!instagram.com
StoryEditor

Draky či chlpaté lamy: 8 nezvyčajných domácich miláčikov, ktoré môžeš chovať aj ty!

Radka Rosenbergová12.09.2021., 12:00h
Možno túžiš po nejakom milom zvieratku, no chceš si kúpiť niečo netradičnejšie. Skús sa inšpirovať týmito tipmi nezvyčajných domácich miláčikov. Niektoré z nich ani nie sú veľmi náročné na chov. Trúfaš si?
Lajkuj Brainee.sk na

Axolotl mexický

Nepodobá sa ti na niekdajších pokémonov? Axolotla mexického, známeho ako vodný drak, mimoriadne obľubujú najmä Japonci. Starostlivosť o toto zvieratko pritom nie je vôbec náročná, postačí mu iba voda v akváriu a mäsitá potrava. Živočích sa pýši najmä rôznofarebným telíčkom, pričom váži iba niekoľko stoviek gramov. Dožiť sa môže až dvadsať rokov a na rôznych bazároch ho zoženieš do 40 eur.

Axolotl mexický je známy aj ako vodný dráčik Axolotl mexický je známy aj ako vodný dráčik commons.wikimedia.org

Kapybara

Aj keď vyzerá ako obrovský škrečok, na rozdiel od axolotla je o niečo náročnejšia. Najväčší hlodavec na svete totiž môže vážiť až okolo 70 kíl! Okrem toho potrebuje hektolitre vody a jej obľúbenou pochúťkou sú najmä vodné rastliny. V niektorých štátoch je napriek tomu chov kapybary zakázaný. Miluje veľký priestor, takže je možné ju mať iba niekde na záhrade či v okolí veľkého domu. 

Lama

Možno ti predstava obrovského chlpatého zvieraťa, ktoré si zgustne na tvojej vysokej tráve pred domom príde smiešna až nereálna, no lamy sú vernými domácimi miláčikmi. V podstate sa o ňu netreba nejako extra starať – všetko, čo potrebuje, je spomínaná tráva a dostatok voľného pohybu. Dokonca ti postráži dom ako verný psík. Ochráni ho napríklad aj pred predátormi.

Agama tŕňoboká

Ani obraz ani zvuk? Tak si poďme toto milé zvieratko predstaviť. Agama tŕňoboká alebo agama bradatá je živočích známy pod prezývkou drak fúzatý. Charakterizuje ju rad ostňov, najmä po bokoch, ktorý pokračuje až k predným nohám a odtiaľ ako slabý pásik do podpazušia. Ak sa ti takéto pichliače protivia, nájdeš aj vyšľachtený druh bez ostňov. Zaujímavosťou je, že jej chvost má rovnakú dĺžku ako celé telo. Živí sa najmä mäsitou potravou, no nepohrdne ani rôznymi rastlinami. Ide o veľmi plaché zviera, takže si na teba musí najskôr privyknúť. Najmä nerob žiadne prudké pohyby!

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa INKI ? (@inkithedragon)

Vakoveverica krátkohlavá

Ak si ešte nevidel myš kríženú s netopierom, tak si rozhodne zaobstaraj vakovevericu krátkohlavú. Má obrovské okrúhle očičká, ktoré ťa prinútia k jej kúpe. Okrem toho je majiteľkou veľkého huňatého chvosta, podobne ako veverica, no narozdiel od jej hrdzavej sesternice dokáže lietať. Za túto schopnosť vďačí kožnému lemu medzi končatinami, ktorý natiahne tak, že preletí aj 50 metrov. Vakoveveričky sú všežravce, ich primárnou potravou je najmä nektár z kvetov či eukalyptov. Požierajú aj hmyz a jeho larvy, ktoré potrebuje ich telo na zachovanie schopnosti rozmnožovania. Pokiaľ ju chceš chovať, jej denný prídel stravy by sa mal skladať z hmyzu či ovocných štiav.

Ženetka škvrnitá

Ide o krásnu šelmu a aj keď je veľmi plachá a samotárska, rozhodne si ťa obľúbi. Mal by si však pamätať na to, že ju nemôžeš len tak hocikedy pohladkať. Ona sama totiž musí mať na to náladu a až vtedy ti dovolí nejaké tie nežnosti. Navyše sa bude každé ráno tešiť na tvoj príchod, podobne ako verný psík.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Unai Urresti (@unai.urresti)

Skunk

Možno nad nápadom chovať doma skunka krútiš hlavou. Tušil si však, že tieto páchnuce stvorenia sú nesmierne inteligentné? Okrem toho sa rady hrajú, takže nimi môžeš nahradiť psíka či mačky. Majú dokonalo vyvinutý čuch a sluch, no napriek tomu zle vidia. Ak ti jeho pach až príliš prekáža, postačí mu drobná operácia, počas ktorej sa odstránia pachové žľazy. Po nej sa na pána naviaže tak, že s ním zostane až do smrti. Kŕmiť ho môžeš aj mäsom, kúskami ovocia či orieškami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Terrie Lynn Gray (@terrielgray)

Fenek

Najmä mláďatko tejto ušatej líštičky je mimoriadne roztomilé. Navyše je úžasné ju mať ako domáceho miláčika. Niekedy je dokonca menšia ako mačka, takže jej postačí nejaký maličký domček. Ten môže byť vyrobený napríklad zo starej krabice. Fenek je mimoriadne hravé zvieratko a vyžaduje si nesmiernu pozornosť. Okrem toho sa potrebuje veľa hýbať a možno vyzerá nebezpečne, no rozhodne nikomu neublíži.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @oksin.t

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. apríl 2024 16:42