Obraz známeho maliara chcú predať za neuveriteľnú sumu (ilu)facebook.com
StoryEditor

Švajčiarka banka chce predať Picassov obraz stovkám investorov. Ponúkne ho za obrovskú sumu

Radka Rosenbergová17.07.2021., 09:24h
Zároveň ide o prvý obraz od Pabla Picassa, ktorý ponúkne regulovaná banka veľkému počtu ľudí.
Lajkuj Brainee.sk na

Švajčiarska banka Sygnum chce využitím technológie blockchainu predať obraz známeho španielskeho maliara Pabla Picassa stovkám menších investorov. Vďaka tejto technológii budú môcť záujemcovia získať elektronický token, teda podiel na vlastníctve obrazu, a s tým potom obchodovať. Informovala o tom v piatok stanica France Info. Cena diela sa odhaduje zhruba na štyri milióny švajčiarskych frankov (približne 3 687 143 eur) a každý podiel bude stáť najmenej 5-tisíc frankov (približne 4 608 eur).

Sygnum tvrdí, že v Európe to je prvýkrát, kedy regulovaná banka ponúkne obraz od Picassa či iného známeho výtvarníka rozsiahlemu počtu ľudí. Banka tiež uviedla, že týmto spôsobom sa najvyššie poschodia trhu s umením sprístupní ľuďom, ktorí by si inak dielo od presláveného umelca dovoliť nemohli.

Cena diela sa odhaduje zhruba na štyri milióny švajčiarskych frankov (ilu) Cena diela sa odhaduje zhruba na štyri milióny švajčiarskych frankov (ilu) TASR

Prostredníctvom technológie blockchain chce banka predať obraz dievčaťa s baretom, ktorý Picasso namaľoval v roku 1964. V roku 2016 bol obraz predaný vo Švédsku za 2,3 milióna frankov, teraz sa jeho hodnota odhaduje na štyri milióny frankov.

Banka Sygnum sa zameriava aj na obchodovanie s kryptomenami. Spoločne s jednou ďalšou bankou je medzi ústavmi, ktorým túto aktivitu povolil švajčiarsky regulátor FINMA. Predaj podielov začne na konci júla, ich držitelia ale pravdepodobne obraz na vlastné oči neuvidia. Banka ho bude držať v úschove na bezpečnom mieste, nevylučuje ale jeho požičanie na výstavy či do múzeí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:56