V známych disneyovkách sa vyskytli takéto chyby (ilu)facebook.com
StoryEditor

Pocahontas sa za Johna Smitha vydať nemohla, mala len 11 rokov. V čom kultové rozprávky zavádzajú?

Radka Rosenbergová02.08.2021., 16:00h
Mnohé z nich nemajú ani len šťastný koniec. Vedel si, že tvorcovia rozprávok takto pozmenili predlohu, z ktorej vychádzali?
Lajkuj Brainee.sk na

Pocahontas by si nemohla zobrať Smitha 

Obľúbená indiánska hrdinka žila aj v skutočnosti, no jej rozprávkové spracovanie sa trošku vymyká realite. So svojou veľkou láskou - Johnom Smithom, však nemohla prežiť ľúbostný románik. Pocahontas v tom čase mala totiž iba jedenásť rokov, pričom John bol asi o šestnásť rokov starší. Je pravda, že sa v realite stretli, no povestná iskra medzi nimi nepreskočila. Navzájom sa učili vlastné jazyky, no Pocahontas sa nakoniec vydala za anglického muža menom John Rolfe.

Šťastného konca sa nedočkáme

Zvonár u Matky Božej sa trošku vymyká pôvodnému príbehu. Svetoznámy román - Chrám Matky Božej v Paríži od Victora Huga - ktorý bol čiastočnou predlohou k rozprávke, má totiž úplne iný koniec. V knihe všetky postavy umrú. Phoebus, ktorý je vo filme vykreslený ako hrdina, si v knihe s Esmeraldou užije a zlomí jej srdce. Frollo, ktorý ju nemohol mať, nechá Esmeraldu popraviť. Z pomsty ho zabije Quasimodo a ten napokon umiera od hladu. 

Tajomstvo Mulan nikdy neprasklo

Mulan naozaj žila - vystupuje v starej čínskej legende o bojovníčke Hua Mulan, ktorá sa zamaskovala za muža, aby nastúpila do boja proti Hunom namiesto svojho otca. V armáde ju však počas dvanástich rokov nikto nespoznal. Prasklo to až, keď sa vrátila do svojej rodnej zeme. Okrem toho ju rodičia podporovali v tom, aby bojovala za svoju vlasť, takže scéna, počas ktorej Mulan tajne ujde z domu, nebola skutočná.

Maľba bojovníčky Hua Mulan (ilu) Maľba bojovníčky Hua Mulan (ilu) wkimedia.commons

Herkules sa trochu vymyká príbehu z gréckej mytológie

Táto rozprávka je založená na gréckych mýtoch, no filmová verzia obsahuje niekoľko nepresností. V populárnom filme od Disney je Hercules synom Dia a Hery, dvoch bohov, no grécka mytológia uvádza, že bol synom boha Dia a smrteľníčky Alkmény. Okrem toho sa Herkules zamiloval do Megary, ktorú neskôr zabije na príkaz Hery. V rozprávke jej Herkules zachráni život, no v predlohe umiera. 

Navyše sa v disney filme objavilo päť múz, ktoré nás prevedú príbehom. Podľa mytológie ich však bolo až deväť, všetko to boli Zeusove dcéry. 

V Malej morskej víle čarodejnica nemá meno

Vo filme sa síce volá Uršula, no v knihe toto pomenovanie nenájdeme. Oslovujú ju jednoducho Morská čarodejnica.Stále má však rovnako zlé srdce, keďže žije z kostí utopených námorníkov. Takisto, ani Malá morská víla nemá v knihe meno Ariel. 

Navyše, v knihe si princ zoberie úplne iné dievča ako Ariel. V disney filme sa Ariel vydá za princa, takže príbeh skončí šťastne. V knižnej predlohe od Hansa Christiana Andersena sa však Ariel vrhá do mora a premení sa na morskú penu.

V Knihe džungle je Maugli záporným hrdinom

V Disneyho verzii sa stretávame s Mauglim - sirotou, ktorú vychováva medveď Baloo a panter Bagheera. Nakoniec sa vráti do svojej rodnej dediny, kde žije šťastne až do smrti. V dvojdielnej knižnej verzii od britského spisovateľa Rudyarda Kiplinga však Maugliho obvinia z čarodejníctva a on dedinčanov zničí. 

Jane si vezme niekoho iného 

Aj v Tarzanovi dej trochu pozmenili. V knižnej predlohe sa Tarzan stane vodcom goríl a Jane sa musí postarať o svojho otca. Preto Tarzan opustí džungľu a vydáva sa hľadať svoju lásku. Zistí však, že je zasnúbená.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 13:31