Pexels/Karolina Grabowska
StoryEditor

Koniec home officu? Ako na to, aby tvoj prvý deň v kancelárii nebol nočnou morou

Ľubomíra Somodiová19.03.2022., 15:00h
Aká je najväčšia chyba, ktorú môžeš urobiť, keď sa z dvojročného takmer nepretržitého home officu vrátiš prvý deň medzi ľudí? Odpoveď - zabudnúť si slúchadlá.
Lajkuj Brainee.sk na

Protipandemické opatrenia sa síce postupne uvoľňujú a väčšina ľudí jasá šťastím, ale niektorým jedincom, ktorým home office nadmieru vyhovoval, ostávajú iba oči pre plač. Samozrejme v kontexte globálnych udalostí sa taký problém, ako návrat medzi kolegov nielenže môže javiť malicherný, ale malicherným aj reálne je. Poďme sa preto na návrat medzi kolegov pozrieť nie ako na problém, ale ako malú „neprijemnôstku“, ktorú je zaujímavé pozorovať.

Zmier sa s tým

Preč sú aj časy, kedy si v rámci práce stihol naplniť práčku a v rámci obednej pauzy si vyvešať bielizeň či navariť rýchly obed, alebo si svoju „kanceláriu“ mohol presunúť aj na opačný koniec sveta. Je tomu jednoducho koniec.

Musíš ísť pekne do officu a opäť zdieľať spoločnú záchodovú misu s viacerymi neznámymi, ale aj menej známymi ľuďmi. Ak si si odvykol od smalltalkov na toalete alebo v kuchynke, prišiel čas na to, aby si si opäť k tejto činnosti našiel cestu.

​Budem to ilustrovať na svojom príklade. Pre mňa jednou z najväčších výhod práce z domu je, že človek ušetrí čas na premiestňovanie sa do práce. Namiesto postávania v preplnenej MHD či státia v zápche, môže človek ušetrený čas vyžiť inak – každý po svojom. Zacvičiť si, pripraviť si raňajky, aké by si doprial cez víkend, začať skôr pracovať a urobiť si nadprácu. Takto to viac-menej vyzerá v ideálnom svete a občas sa to pošťastí. Väčšinou to však je tak, že si človek pár minút pred začatím práce rozlepí oči a na poslednú chvíľu zapne počítač a dá si pod zub niečo, čo schmatne v kuchyni cestou z kúpeľne.

Ergolink.com

Ako môže vyzerať tvoj prvý pracovný deň bez teplákov a gauča?

Na práci z domu je úžasné, že sa ráno nemusíš rozhodovať, čo na seba a celkom si vystačíš aj s dvoma teplákovými súpravami a v prípade potreby vyžiješ s nejakým decentnejším topom. Človeka ani neláka nákup nového oblečenia a môže ušetriť.

Rada do života: pred svojím prvým dňom do práce si radšej vyskúšaj svoje niekdajšie outfity, či sa do nich ešte zmestíš. Okrem toho si nezabudni spárovať ponožky, pretože časy, kedy môžeš byť bez ponožiek alebo mať fúru času na ich párovanie sú nezávratne preč a vďaka takejto nepripravenosti môžeš zmeškať MHD a v svoj prvý deň v office neprídeš na čas. Problém hneď zrána.

Aby som nezabudla, zvyknúť si budeš musieť opäť aj na kolegov, ktorí si myslia, že sú v open office sami. Počas toho, ako krčíš čelo a snažíš sa sústrediť sa na prácu, sa za z ich stola môžu šíriť zvukové vlny, ktoré dešifruješ či chceš alebo nie. Sú to žiaľ informácie, ktoré si nikdy nechcel počuť. Dozvieš sa, čo robia ich deti, ktorý momentálne neprítomný kolega je idiot a prečo je idiot (to je občas zaujímavé), všetko o aktuálnom politickom dianí a predikcie vývoja sveta na ďalších 30 rokov, či posledných trendoch v gélových nechtoch. Preto sa vyvaruj chyby, ktorej som sa dopustila v svojom prvý deň a nezabudni si slúchadlá - zídu sa ti!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 06:40