Pexels/Karolina Grabowska
StoryEditor

Döstädning je trend, ktorý si zamiluješ. Švédske „predsmrtné” upratovanie vyčistí priestor aj myseľ

Miroslav Kamody15.01.2022., 13:00h
Neboj sa, aj keď má döstädning ľuďom pripomenúť pominuteľnosť, na jeho konci nie je odchod na druhú stranu, ale lepší pocit zo seba a miesta, v ktorom žiješ.
Lajkuj Brainee.sk na

Severské krajiny už niekoľko rokov chrlia trendy pozitívneho myslenia a prístupu k životu. Azda najpopulárnejším bol trend hygge (maličkosti, ktoré spôsobujú, že sa cítiš dobre a v pohode), mys (vytvorenie si príjemnej až hrejivej atmosféry) či pyt (pozitívne myslenie a pestovanie zdravých myšlienok).

Smrť ako prebudenie

Stále populárnejším sa však stáva aj döstädning, ktoré v preklade znamená predsmrtné upratovanie (dö - smrť; städning - upratovanie). Tento trend je vo Švédsku mimoriadne populárny, vo svete ho vo svojom bestselleri predstavila spisovateľka Margareta Magnusson.

Döstädning Pexels/Karolina Grabowska

​Aj keď bol pôvodne určený pre ľudí okolo 50 rokov, vek v ňom rozhodne nezohráva žiadnu rolu. Koniec koncov aj Magnusson hovorí, že čím skôr, tým lepšie. A v čom tento trend s bizarným názvom spočíva?

Nemusíš sa báť, že si ideš upratať pred svojim skonom. Jeho cieľom je upratať si vo svojom byte / dome a zároveň si uvedomiť, koľko zbytočných vecí hromadíš okolo seba. Rozhodne však nejde o to, aby si teraz žil minimalizmom a vzdal sa vecí, ktoré robia tvoj životným príjemným a pohodlným.

​Ruku na srdce - naozaj potrebuješ mať doma toľko oblečenia, celé roky vydaní časopisov, 15 varešiek v kuchyni a odložený každý papierik, ktorý ti daroval tvoj partner či partnerka na začiatku vzťahu? Samozrejme že nie. 

Najvhodnejší čas roka

Január čoby začiatok roka je vhodným začiatkom premýšľania nad vecami, ktoré máš doma. Samotné upratovanie nemusíš narýchlo zvládnuť za víkend a vyhodiť všetko, čo nepoužívaš. Dôležité je zamyslieť sa nad tým, či ich skutočne potrebuješ, alebo či ich naozaj využiješ v budúcnosti.

Celé to pokojne môže pokojne trvať aj týždne či mesiace. Keď budeš mať dostatok voľného času a čistú hlavu, vyber si jednu časť bytu a pusti sa do triedenia. Stavíme sa s tebou, že niekde máš krabicu od nejakého spotrebiča či konzoly, ktoré si kúpil pred niekoľkými rokmi a teraz sú ti už na dve veci. 

Döstädning Pexels/Ketut Subiyanto

​Podľa Magnusson je vhodným začiatkom döstädningu skriňa s oblečením. Na nej si vieš najlepšie toto upratovanie vyskúšať, pretože pri veciach vieme najlepšie zhodnotiť, čo sme už dlho nenosili, čo už nosiť ani nechceme a nebudeme. Rozhodne nezačínaj s pohľadnicami, fotografiami a spomienkovými predmetmi - to si vyžaduje už nejaké skúsenosti a odosobnenie sa.

...pre druhého poklad!

Zásadné je aj to, že döstädning nie je o tom, aby si všetky veci vyhodil, či už fyzicky, alebo zo svojho života. To, čo sa už tebe nezdá využiteľné, môže potešiť niekoho iného. Začni vo svojom okolí - niekto možno ocení tvoje vyradené oblečenie a susedu môžeš potešiť starým kávovarom.

​Knihy, ktoré zapadajú prachom, zase potešia takmer kohokoľvek. Robiť akýsi „životný prehľad“ má veľmi terapeutický prvok, bez ohľadu na to, aká teória alebo prax to podporuje.

Pre mnohých z nás je to síce náročná úloha (v mnohých prípadoch viac emocionálne ako fyzicky), no spisovateľka dodáva, že po splnení tejto náročnej úlohy by mala nasledovať odmena. Je iba na tebe, akú formu bude predstavovať. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:37