Funkčnosť v minimalistických škandinávskych návrhoch. Domy majú byť otvorené, vzdušné a umožniť jednoduché bývanie. To neznamená, že umenie a romantizmus tu nemá miesto - kultúra a umenie zohrávajú veľkú úlohu v škandinávskom živote, je prirodzené, že sa to prejavuje aj v domácich interiéroch. Možno by sme mali všetci vziať na vedomie tento jednoduchší životný štýl a zbaviť sa niektorých našich nevyžiadaných neporiadkov.YouTube
StoryEditor

Úloha roka znie: Upratovať a nenakupovať. Neuveríte, ako sa sa vám uľaví

31.03.2021, 08:00
Aký vplyv môže mať upratovanie na našu psychiku a aké ďalšie benefity minimalizovanie prináša?

Schudnúť päť kíl, začať cvičiť, prestať fajčiť... Tieto obvyklé predsavzatia v posledných rokoch doplnilo jedno, na ktoré by ste ešte pred desiatimi rokmi narazili len zriedka: obmedziť nakupovanie alebo, v extrémnejšej verzii, nenakupovať vôbec.

​Stojí za tým výzva, ktorá sa začala šíriť najmä na sociálnej sieti Instagram. Mladí, ktorí nezažili éru nedostatkového tovaru a malých zárobkov za komunizmu a vyrastali v bezbrehom konzumerizme, sú zvyknutí kúpiť si kedykoľvek čokoľvek a nič si neodopierať.

Zrazu niekto prišiel s predstavou, že by to nemali robiť. Reakciu asi tušíte: „Ako čože?“ Vlani s výzvou na nenakupovanie prišla slovenských blogerka Zuzana Gašparovičová alias Zuz Stories, ktorá si takmer na pol roka odoprela kupovanie nového oblečenia a doplnkov.

„Chcela som si viac užiť veci, ktoré už doma mám,“ opisuje Zuzana, ktorá výzvu šíri cez svoje profily na sociálnych sieťach. Za rozhodnutím oblúkom sa vyhnúť obchodom s módou nie je snaha ušetriť, ale motivuje ho obava o planétu, ktorú zaťažuje nadmerná spotreba a s ňou spojené znečistenie z výroby textilu a produkcie odpadu.

Skôr než o peniaze tu ide o myšlienku udržateľného života tvárou v tvár ekologickej katastrofe. Tento rok sa Zuzana chystá na Nenakúp znovu. „Opäť som začala nenakupovať, ale tentoraz potichu. Uvedomila som si jednu vec: k nenakupovaniu som predtým pristupovala podobne, ako ľudia pristupujú k diéte.

Veľa jedia, potom nejedia nič a potom zase jedia veľa,“ pripúšťa. „Preto nehovorím, že nenakupujem. Vedome však nechodím do sekáčov, nenavštevujem online obchody alebo bazáre a prestala som sledovať značky na Instagrame. Uvidíme, ako dlho mi to vydrží.“

Nie je zďaleka jediná, kto sa rozhodol sa do nenakupovacej výzvy zapojiť. Pod hashtagom #vsetkomam dnes môžeme nájsť niekoľko stoviek príspevkov. Popularita tejto výzvy však neodráža len nárazovú motivovanosť účastníkov, ale aj dlhodobý záujem o minim...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-12-21 14:55:20 - Feat.: 0 - Title: Menej je viac: Objavte čaro japonského minimalizmu a zbavte sa chaosu a neporiadku 02 - Modified: 2021-01-17 07:10:05 - Feat.: 0 - Title: Minimalizmus v čase blahobytu: Prečo a ako si vystačiť s málom?
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:20