Týždeň módy v KyjeveTASR/AP Photo/Efrem Lukatsky
StoryEditor

FOTO Na Ukrajinu sa vrátili módne prehliadky. Nové kúsky zatienili vojnoví veteráni s protézami, ktorí ich predvádzali

ČTK04.09.2024., 11:30h

Módne prehliadky sa vrátili na Ukrajinu s nápadnou zmenou: po prehliadkovom móle kráčali vojnoví veteráni - muži a ženy - s protetickými končatinami. Ukrajinský týždeň módy sa konal prvýkrát od vpádu ruských vojsk vo februári 2022 a vrchol predstavovala práve dnešná módna prehliadka v Kyjeve s účasťou vojnových veteránov.

Lajkuj Brainee.sk na

Kým diváci tlieskali modelkám v kreáciách ukrajinských návrhárov Andreasa Moskina a Andrija Bilousa, objavili sa správy, že ruské rakety zabili desiatky ľudí pri útoku na vojenské výcvikové zariadenie a neďalekú nemocnicu v Poltave, ležiacu asi 350 kilometrov na východ od hlavného mesta.

„Chceli sme ukázať, že ukrajinská móda sa prispôsobuje spoločnosti, ľuďom s amputovanými končatinami, ktorí prežili vojnu,” povedal pre agentúru AP Bilous. „Ukazujeme, že ľudia sú nezlomní – a aj bez končatín môžu byť štýloví. Potrebujú byť milovaní, rešpektovaní a vnímaní ako neoddeliteľná súčasť spoločnosti.”

image

Ukrajinskí queer vojaci v prvej línii nečelia len guľkám nepriateľa. Bojovať musia aj s homofóbiou z vlastných radov

Prvýkrát vo vlasti

Bilous povedal, že ho potešilo, že svoju kolekciu prvýkrát po troch rokoch môže ukázať vo vlasti. V uplynulých rokoch sa ukrajinské kreácie objavili na módnych prehliadkach v Londýne, Berlíne, Viedni a ďalších európskych mestách, zatiaľ čo v Kyjeve sa nekonali.

Keď sa modelky striedali v priestrannej šatni a maskérni, míňali početné pripomienky vojny, vrátane série portrétov ľudí z módneho priemyslu v uniformách. Ukážka vojenských uniforiem bola umiestnená priamo uprostred prehliadky.

Čierna bunda od návrhárky Márie Starčakovej vo svojej výšivke pripomína divadlo v Mariupole na juhovýchode Ukrajiny, v ktorom pri ruskom nálete v roku 2022 zahynulo veľké množstvo civilistov. Divadlo počas obliehania mesta slúžilo ako protiletecký kryt.

Hlas Ukrajiny musí byť stále počuť

Iryna Danylevská, ktorá je spoluzakladateľkou a generálnou riaditeľkou Ukrainian Fashion Week, uviedla, že sa štvordňová akcia zamerala na podporu miestneho priemyslu a tiež na to, aby pripomenula svetu ľudskú cenu vojny.

image

Na mape nebolo desiatky rokov. Toto je príbeh tajného rádioaktívneho ruského mesta, v ktorom vyvíjali atómovú bombu

„Snažíme sa, aby hlas Ukrajiny bol vo svete neustále počuť,” povedala. „Ak sú ľudia unavení z rečí politikov, unavení zo snímok zničených domov a zranených vojakov, potom táto nová informácia nesie nové posolstvo. Je to správa, že toto je krajina talentovaných ľudí, ktorí sú zabíjaní len preto, že chcú byť Ukrajinci. Nemali by sme im pomôcť?”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 03:24