Zendaya, Gigi Hadid na Met Gala 2024X/Modelsdiaryy, 23metgala
StoryEditor

GALÉRIA Tohtoročné Met Gala sa nieslo v znamení prírody. Dôvod, prečo módny sviatok roka vznikol, ťa prekvapí

Nikola Michalkova07.05.2024., 09:30h

Prvý májový pondelok patril obľúbenej udalosti Met Gala. Patrí medzi najväčšie módne udalosti, na ktorej sa zúčastňujú známe tváre.

Lajkuj Brainee.sk na

Módni nadšenci a fanúšikovia celebrít sa po roku opäť dočkali ďalšieho ročníka najväčšej módnej noci. Tohtoročné Met Gala sa konalo v pondelok 6. mája v Metropolitnom múzeu umenia a na schodoch sa vystriedalo viacero známych celebrít v skutočne kreatívnych šatách.

Tento ročník spoluorganizovala Jennifer Lopez, Chris Hemsworrth, Zendaya a Bad Bunny. Benefíciu Costume Institute ako vždy viedla Anna Wintour z Vogue. Témou tohtoročného ročníka bola „Sleeping beauty: Móda sa prebúdza“. Tento rok sa celebrity obliekali podľa dresscodeu pod názvom „Záhrada času“. V múzeu bola aj príslušná výstava, ktorá „je do veľkej miery ódou na prírodu a emocionálnu poetiku módy“, vyjadril sa kurátor Andrew Bolton, píše sa na portáli People.

image

Met Gala v znamení čiernej a bielej, vstupenka stála 50 tisíc. Cena za miesto pri stole začínala na 300 tisícoch

História Met Gala

Slávnostný módny večer vznikol pôvodne v roku 1948. Každoročne sa koná prvý májový pondelok. Avšak na začiatku to nebola oslava módy tak, ako ju poznáme dnes. Udalosť sa organizovala to ako zbierka finančných prostriedkov na prevádzku novozaloženého Metropolitného múzea. V tom čase vstupenky stáli 50 dolárov, čo je v prepočte vyše 46 eur. Podujatie vzniklo preto, aby sa získali peniaze na prevádzku múzea a Inšitútu kostýmov, píše sa na portáli National Geographic.

Samozrejme, počas prvých rokoch sa na ikonických schodoch nestriedali také zvučné mená ako dnes. Podujatie bolo pôvodne určené na prehliadku spoločenských dám z Upper East Side, uvádza sa na portáli Vox. Prvých 20 rokov bola udalosť vo forme polnočných raňajok, ktoré sa ani v múzeu nekonali. Účastníci sa stretávali na rôznych slávnych newyorských miestach, ako napríklad hotel Waldorf Astoria alebo Central Park. Met Gala sa stalo takým populárnym a obľúbeným až po desaťročiach starostlivého strategického plánovania a budovania spojenectva s Hollywoodom.

Kto je Anna Wintour?

Narodila sa 3. novembra 1949 v Londýne. Pracovala ako britská redaktorka. V súčasnosti je dlhoročná šéfredaktorka známeho amerického časopisu Vogue a stala sa jednou z najvplyvnejších osobností v oblasti módy. Jej otec, Charles Wintour, tiež pracoval ako redaktor v londýnskych novinách Evening Standard, informuje portál Britannica.

Študovala na North London Collegiate a štyri roky po ukončení štúdia, v roku 1970, sa stala asistentkou pre módny časopis Harper’s & Queen. Podieľa sa už dlhé roky aj na organizovaní najznámejšej módnej akcii Met Gala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 15:20