Shereen Wu na TikToku opísala, že módny návrhár jej na fotografii vymenil tvár.Shereenwu/Tiktok
StoryEditor

Populárny návrhár vymenil na fotografii hlavu ázijskej modelky za belošku. Čelí kritike za rasizmus

Antiyoutuber08.11.2023., 10:00h

Populárny módny návrhár Michael Costello mal nedávno prehliadku novej kolekcie. Pri zverejňovaní jednotlivých modelov ale jednej z modeliek vymenil pomocou umelej inteligencie hlavu. Z modelky ázijského pôvodu bola zrazu žena bielej pleti. Teraz čelí obvineniam z rasizmu, ktorý vehementne odmieta.

Lajkuj Brainee.sk na

Umelá inteligencia sa stáva čím ďalej tým viac populárnou a začína sa postupne dostávať aj do módneho priemyslu. Tentokrát ale v zlom slova zmysle. Návrhár Michael Costello, ktorého na Instagrame sleduje vyše 1,7 miliónov užívateľov, totiž na fotografii nahradil hlavu modelky ázijského pôvodu hlavou belošky vytvorenú umelou inteligenciou, píše sa na portáli Antiyoutuber.

Vymenil jej hlavu, ešte aj klamal

Modelka a tiktokerka Shereen Wu nedávno na sociálnych sieťach zdieľala nepríjemnú skúsenosť s Costellom, ktorého prehliadky k novej kolekcii sa nedávno zúčastnila. Predviedla model, ktorý následne Costello zdieľal na Instagrame rovnako, ako všetky ostatné. Prekvapivo ale nie s jej hlavou. Telo bolo síce jej, tvár patrila úplne cudzej žene, ktorá vlastne ani pravdepodobne neexistuje. 

@shereenwu Michael Costello has yet to take responsibility for his actions. I want to explain what happened, and I hope other models in the future feel comfortable to speak up. He has since offered to post my photo side by side with the AI one, but has not voluntarily post it. This offer did not contain an apology, and only happened after a model who’s close with him brought light to the situation. Some points I couldn’t fit: -Replaced the face of a model from the same collection -Lightened the skin of a black model in a photo and proceeded to push blame on the makeup artist (mua did not lighten the skin) -Screamed at models backstage (he screamed at the girl who stumbled on the runway to near tears, only to make an Instagram post praising her after.) But considering how long he’s been acting like this, I doubt any apology from him would be sincere; they would be performative at best. (Sorry for the weird cuts and sped up video I was trying to fit as much as I can in) #michaelcostello #greenscreenvideo #drama #michaelcostellocontroversy ♬ original sound - shereenwu

Po tom, čo Wu Costella na fotku upozornila, vyhovoril sa na fotografa. Tvrdil, že mu v takom stave už bola fotografia poslaná. Wu sa následne obrátila na fotografa, ktorý obvinenie poprel. Vraj fotografiu neupravoval. Po tom, čo sa dozvedela o probléme Wu iná modelka, žiadala Costella o vysvetlenie. Vraj išlo o úpravu, ktorú urobil fanúšik. Costello tak povedal niekoľko rôznych verzií niekoľkým ľuďom.

Wu tiež tvrdí, že jej klamal už pri tom, keď jej ponúkal prácu. Údajne sa jej ozval na poslednú chvíľu s tým, že sa mu páči, ako vyzerá. Ona sa ale neskôr dozvedela, že zaskakovala za modelku, ktorá nakoniec prehliadku odriekla.

Porušil dohodu

Je nutné dodať, že Wu nedostala za prehliadku zaplatené. Medzi návrhármi a modelkami tak funguje nepísaná dohoda, že sa modelky vďaka prehliadkam zviditeľnia, čo je pre nich zásadné. Costello tak dohodu porušil. „Viem, že som nahraditeľná. Ale keď mi vezme tvár, nikto nespozná, že som to ja,“ komentuje situáciu. 

image

Čech nebude na návštevu Bratislavy spomínať v dobrom. Rasistická majiteľka hotela sa ho pokúsila okradnúť

Wu tiež tvrdí, že tým, že jej nahradil tvár tvárou belošky, jej berie jej ázijské korene. Zároveň to podľa nej nie je v jeho prípade prvýkrát. Už v minulosti totiž čelil niekoľkým obvineniam z rasizmu. Údajne tiež niekoho tituloval ako n*gra, čo je prinajmenšom nevhodné. 

Costello na Instagrame tiež vydal prvé a údajne posledné oficiálne vyjadrenie k celej situácii. Tvrdí, že s ňou chcel situáciu riešiť, ona sa ale rozhodla jeho správy ignorovať, hoci si ich zobrazila. Costello si stojí za tým, že len zdieľal fotografiu, ktorú mu poslal fanúšik a nedošlo mu, že na nej bola pôvodne Wu a je to úplne iný človek. Odmieta tak všetky obvinenia z rasizmu. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 23:52