Súťaž krásy mužov Mister International Korea v roku 2022.World Beauties/Twitter
StoryEditor

Ženy v plavkách nesúťažia, muži sa prechádzajú v tesnej spodnej bielizni. Takto vyzerajú súťaže krásy v Južnej Kórei

Nikola Michalkova10.06.2023., 15:21h

Prečítaj si, ako vyzerajú súťaže krásy v Južnej Kórey, a čo musia spĺňať muži a ženy.

Lajkuj Brainee.sk na

Súťaže krásy poznáme všetci. Najviac rozšírené sú pravdepodobne ženské súťaže, v ktorých sa stretne niekoľko rôznych žien a bojujú o titul. V poslednej dobe sa ale môžeme stretávať aj so súťažami krásy pre mužov. Joo Young Lee je mladý muž z Južnej Kórey, ktorý sa do takejto súťaže rozhodol prihlásiť. Inšpirovala ho k tomu účastníčka Miss Korea, ktorá v súčasnosti pracuje ako novinárka. Vo svojej krajine našiel súťaž krásy pre mužov s názvom Mister International Korea a získal tretie miesto v medzinárodnej mužskej súťaži Muž roka 2022, uvádza sa na portáli BBC.

Súťaž Mister International Korea sa prvýkrát organizovala v roku 2007 a svoju pravidelnejšiu cestu odštartovala v roku 2013. V tom čase sa zaznamenal aj prudký nárast mužského kozmetického priemyslu. „Juhokórejskí muži sú najväčšími spotrebiteľmi produktov starostlivosti o pleť na svete. A nepoužívajú len makeup určený pre mužov, ale aj pre ženy,“ vyjadrila sa novinárka Elise Hu.

image

Rovnako škaredá ako všetko, čo robí Rusko. Víťazka súťaže krásy šokovala svojim odpudivým vzhľadom

Rozdiely medzi ženskými a mužskými súťažami

Rozdiely medzi ženskými a mužskými súťažami krásy nie sú až také veľké. Uchádzači v obidvoch súťažiach musia byť slobodní, ale do ženskej súťaže sa majú prihlasovať uchádzačky vo veku 18 až 28 rokov, pričom u mužov je to od 18 do 31 rokov. Uchádzači taktiež musia mať maturitu alebo vyššie vzdelanie. Taktiež sa venujú aj nácvikom rozprávania na kameru či účasti na rozhovore. Najväčším rozdielom medzi ženskou a mužskou verziou súťaže je v tom, ako sa meria krása. 

Lee opísal, že prvým merateľným faktorom bolo, ako na tom boli fyzicky, čo sa týka najmä mužských svalov. Nemôžu byť svalnatí ako kulturisti, ale musia mať dostatočné svaly na to, aby boli viditeľné. 

Na postup do ďalšieho kola je preto dôležité byť fyzicky aj psychicky fit. Najdôležitejším aspektom celej súťaže je súťaž v spodnej bielizni. „Bol to celkom zážitok, keď ste mali na sebe veľmi tesnú spodnú bielizeň, prechádzali ste sa a pózovali. A na konci úsmev,“ hovorí Lee.

Ženy v plavkách nesúťažia

Zatiaľ čo na Slovensku môžeme vidieť ženy súťažiť aj v plavkách, v Južnej Kórei túto „disciplínu“ zrušili. Príčinou bola obrovská kritika, ktorá sa týkala objektivizácie ženských tiel v takýchto súťažiach. Generálny riaditeľ Miss Korea tvrdí, že práve táto súťaž v plavkách umožňovala ľuďom hodnotiť fyzické atribúty žien. Preto sa Miss Korea napokon rozhodla zrušiť súťaž v plavkách, a od roku 2019 už nie je súčasťou.

image

Súťaž krásy mužov Mister International Korea v roku 2022.

World Beauties/Twitter

Tu sa, samozrejme, objavuje otázka, prečo muži musia súťažiť v spodnej bielizni. Odpoveď na to má antropológ Lawrence Monocello, ktorý hovorí: „Už viac ako 40 rokov sa rozprávame o vnímaní ženského tela a poruchách príjmu potravy. Takže sme 40 rokov viedli rozhovory o kritike toho, ako sa ženské telo premieta na verejnosti, a o všetkých škodách, ktoré to spôsobuje mladým, ale aj starším ženám, ktoré vidia sociálne porovnávanie. Ale rovnaká, nevyhnutne prebiehajúca diskusia sa už netýka mužov. Veľa rozhovorov je totiž zaseknutých v rovine ‚pre mužov to nie je také zlé‘ alebo ‚môžeme tento rozhovor zanedbať.“ 

Súťaž môže pomôcť aj nájsť si prácu

Súťaž krásy môže mať pre účastníkov výhody. Pre Leeho to znamenalo, že si našiel prácu v oblasti financií, o ktorú sa už dlhšiu dobu usiloval. „Pomohlo mi to vystúpiť z davu. Takže to bol bod, o ktorom som hovoril na mnohých pohovoroch a umožnilo mi to dostať ponuky,“ povedal Lee.

Sú tu aj isté nevýhody, ktoré so sebou odvetvie krásy prináša. V profesionálnom prostredí vás totiž nemusia brať vážne. A to nie je úplne príjemné. „Svoju prácu beriem veľmi vážne. Ale niekedy množstvo ľudí z profesionálneho hľadiska použije môj titul ako oporu na to, aby ma trochu znevážili. Hovoria, že ‚tento chlap musí stále chodiť von a piť‘ alebo ‚asi to so štúdiom nemyslí až tak vážne‘ a celý zoznam ďalších komentárov. Aby som bol úprimný, v zákulisí to bolo veľmi ťažké. Stretával som sa viac s odporom ako chválou,“ opísal. 

Účasť v súťažiach krásy je dvojsečná zbraň. Na jednej strane dokáže ľuďom pomôcť pri hľadaní práce či istom zviditeľnení sa, ale na druhej strane nemusia byť následne braní až tak vážne.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 19:42