Novou hlavou talianskej kráľovskej rodiny sa stane 19-ročná influencerka.Instagram/vittoria.disavoia/Wikipedia/
StoryEditor

Na čele talianskej kráľovskej rodiny bude 19-ročná influencerka. Jej starý otec kvôli tomu v kontroverznom dekréte upravil stredoveký zákon

Michal Čiernik09.06.2023., 17:00h

Princezná Vittoria Savojská preberie už len neoficiálny titul talianskej kráľovnej potom, čo jej otec princ Emanuele Filiberto abdikoval.

Lajkuj Brainee.sk na

V stredu 7. júna princ Emanuele Filiberto Savojský (50), potomok talianskej kráľovskej dynastie Savojských, oznámil, že abdikuje. Priznal tiež, že titul odovzdá svojej 19-ročnej dcére, princeznej Vittorii Savojskej. „S veľkým potešením odstúpim a nechám ju prevziať úlohu, o ktorej som si istý, že ju zvládne lepšie ako ja,“ prezradil Emanuele pre Daily Telegraph. „Nebude to zajtra ani o rok, ale keď bude pripravená. Je dôležité, aby mladá generácia mala šancu uviesť do praxe nové, moderné nápady,“ dodal.

Medzitým sa mladej následníčke darí na sociálnych sieťach. Na svojom instagramovom profile má viac ako 80-tisíc sledovateľov. Podľa New York Post sa princezná, celým menom princezná Vittoria Cristina Adelaide Chiara Maria di Savoia, zdržiava vo Veľkej Británii a svoj čas delí medzi Paríž a Ženevu.

Kráľovská tínedžerka sa popri štúdiu venuje modelingu. Minulý rok pózovala pre avantgardnú odevnú spoločnosť GEN FREY a zdobila aj obálku magazínu Vanity Fair. V súčasnosti má zmluvu v modelingovej agentúre Karin v Paríži. Ak by Vittoria nastúpila na pomyselný trón a stala sa panovníčkou savojskej dynastie, mala by na starosti charitatívne organizácie rodiny, ktorá na ne minulý rok minula viac ako 1 milión dolárov.

Kráľovská línia

Kráľovská rodina Savojských je jednou z najstarších dynastií v Európe. Taliansku vládli ešte počas druhej svetovej vojny, keď podporovali Benita Mussoliniho. Po skončení vojny však monarchiu v Taliansku nahradila republika a kráľovská rodina sa ocitla vo vyhnanstve.

image

Princ Emanuele Filiberto Savojský.

Wikipedia/araldica Mondadori/

Dynastia Savojských nemá v modernom Taliansku žiadnu rolu, napriek tomu sa v posledných rokoch snažili dostať do povedomia. V roku 2007 právnici zastupujúci kráľovskú rodinu napísali talianskemu prezidentovi žiadosť o „odškodnenie“ za roky strávené v exile. Kancelária talianskeho premiéra však vydala vyhlásenie, v ktorom uvádza, že monarchii štát nič nedlží, práve naopak, Taliansko môže od nich požadovať náhradu škody za ich tajnú dohodu s Benitom Mussolinim.

Korunovačné klenoty 

V roku 2019 Vittorio Emanuele, jediný syn Umberta II., posledného kráľa z Talianska, v nezmyselnom dekréte upravil stredoveký zákon, čím sa jeho vtedy 16-ročná vnučka stala dedičkou neexistujúceho trónu. Ostatné frakcie dynastie to však považujú za „nelegitímne“.

image

GALÉRIA Šperky, tradície a svetové osobnosti. Čo všetko vieme o blížiacej sa korunovácii britského kráľa Karola?

Najnovšie však v roku 2022 rodina vyhlásila, že má nárok na kráľovské korunovačné klenoty a s Talianskou národnou bankou začala právny proces o ich získanie. Vláda s tým nesúhlasí a namiesto toho poslala list, v ktorom načrtla, že podľa ustanovenia XIII talianskej ústavy, ktoré ukladá konfiškáciu majetku kráľovskej rodiny, klenoty a všetok ostatný majetok bývalej kráľovskej rodiny, patria štátu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 21:25