Slovenská influencerka cituje na sociálnych sieťach homofóbne verše z Biblie.Instagram/ladyzika.jpg/
StoryEditor

Slovenská influencerka cituje na sociálnych sieťach homofóbne verše z Biblie. Followeri sa sťažujú, že šíri nenávisť

Michal Čiernik02.05.2023., 12:00h

Lady Zika v poslednej dobe začala na sociálnych sieťach zdieľať videá, v ktorých sa venuje predovšetkým viere. V jednom zo svojich komentárov však cituje verše z Biblie, ktoré odsudzujú kohokoľvek, kto nie je heterosexuál.

Lajkuj Brainee.sk na

Dvadsaťpäťročná slovenská influencerka Zuzana Šimkaninová je na sociálnych sieťach známa skôr pod prezývkou Lady Zika. Šimkaninová je pôsobí pomerne extravagantne, často nosí farebné vlasy, dlhé nechty a oblieka sa do rôznych nevšedných outfitov. Preto si ju tiež obľúbilo vyše 200 tisíc sledujúcich, píše sa na portáli Antiyoutuber.cz.

Šimkaninová na svojom Instagrame a TikToku už dlhšiu dobu zdieľa mnoho príspevkov s kresťanskou tematikou. Navštevuje rôzne festivaly, robí rozhovory o Bohu s náhodnými okoloidúcimi alebo jednoducho rozpráva svoj príbeh, prečo sa dala na túto cestu.

Homofóbne verše z Biblie

V posledných dňoch sa na českom aj slovenskom internete šíri jeden z jej komentárov, ktorý je v súčasnosti už zmazaný. Reaguje v ňom na príslušníkov LGBTQ+ komunity.

Influencerka zdieľala sedem veršov, ktoré odsudzujú každého, kto nie je heterosexuál. „Nesmieš obcovať s mužom ako so ženou, je to ohavnosť,“ alebo napríklad „ktokoľvek by obcoval s mužom ako so ženou, obaja spáchali ohavnosť. Musia zomrieť – ich krv nech padne na nich,“ sú verše, na ktoré sa vo svojom komentári odkazovala. 

image

Na slovenskú influencerku začali reagovať aj známe tváre českého a slovenského interneu.

Instagram/jan_hrdlicka/

Čoskoro sa však začalo objavovať mnoho nesúhlasných komentárov. „Z tohto mi je naozaj zle. Už viac ako dva roky som vo vzťahu s mužom a myslím, že také homofóbne a nenávistné správanie by sme v tomto roku naozaj tolerovať nemali,“ myslí si jeden zo sledujúcich.

Neskôr sa k tomu pridali aj reakcie verejne známych osobností. „Predstav si, že si dvanásťročný chlapec a si zmätený, pretože pozeráš viac po spolužiakoch ako po dievčatách. Potom prídeš na internet za svojim detským tvorcom a vidíš toto,“ píše youtuber Jan Hrdlička na svojom Instagrame. Ďalší, kto na Šimkaninovú zareagoval bol napríklad aktivista Krištof Stupka. „Využíva svoju platformu na šírenie homofóbie a nenávisti,“ píše.

image

Ďalší, kto na Šimkaninovú zareagoval bol napríklad aktivista Krištof Stupka.

Instagram/krystofstupka/

Šimkaninová sa však proti negatívnym komentárom bráni. Podľa nej nikdy nepovedala, že by niekoho odsudzovala alebo nemala rada. „Mám rada každého človeka s akýmkoľvek názorom a pohľadom na svet. To, že sa naše názory nezhodujú, neznamená, že toho človeka nemám rada,“ komentuje.

Radikálna cirkev

Na Slovensku zároveň v súčasnosti rezonuje kauza slovenskej herečky Márie Bartalos, ktorá sa nedávno verejne prihlásila k cirkvi Milosť, ktorej súčasťou je aj Šimkaninová. 

image

Herečka Bartalos chce na Instagrame obracať ľudí na vieru. Je členkou pochybného spolku, ktorý nechcú uznať ako cirkev

A práve na túto cirkev sa v poslednej dobe dosť upozorňuje. Milosť na Slovensku funguje ako kresťanské spoločenstvo a patrí do Cirkvi kresťanské spoločenstvá Slovenska. A Najvyšší správny súd Slovenskej republiky práve tejto Cirkvi v polovici apríla zamietol žiadosť o jej zaregistrovanie. Jedným z dôvodov je jej správanie, ktoré by malo byť v rozpore so zásadami ľudskosti a znášanlivosti. Prevládajú tam podľa rozsudku aj tendencie k autoritárskemu vodcovstvu, radikalizmu a fanatizmu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 20:42