Najstarším tvorom planéty je korytnačka Jonathan. Čoskorov bude oslavovať 190. narodeniny.Youtube/st Helena Government/
StoryEditor

Najstaršia korytnačka na svete oslavuje 190 rokov. Ostrov Svätá Helena chystá trojdňovú párty

iDnes.cz28.11.2022., 11:00h

Najstaršou korytnačkou na svete, ako oficiálne potvrdzuje Guinnessova kniha rekordov, je Jonathan, ktorý od predminulého storočia žije na ostrove. A keďže je symbolom ostrova, od 2. do 4. decembra bude spolu so všetkými obyvateľmi sláviť svoje 190. narodeniny.

Lajkuj Brainee.sk na

Svätá Helena je ostrov na britskom zámorskom území pri západnom pobreží Afriky. Jonathan sa najradšej pasie na záhrade, ochladzuje sa vo vode alebo spí v tieni stromov. Patrí k poddruhu korytnačky obrovskej (Aldabrachelys gigantea hololissa). Spolu s ďalšími troma korytnačkami obrovskými - Davidem, Fredem a Emmou - žije v záhrade rezidencie guvernéra Svätej Heleny, koloniálnej budovy v georgiánskom slohu.

image

O Jonathana je dobre postarané, má vlastného veterinára, ktorý ho čistí, kŕmi a stará sa o to, aby mal prísun všetkých potrebných vitamínov.

Youtube/st Helena Government/

Párenie s Emmou bola kedysi Jonathanova obľúbená kratochvíľa, hovorí Jonathanov ošetrovateľ a veterinár Joe Hollins, ktorého plné krstné meno znie tiež ako Jonathan. V pokročilom veku sa podla neho z Jonathana stal „postarší gentleman“, ktorý si rád ide svojou vlastnou cestou, píše sa na webe iDnes.cz.

Jonathan žije na sopečnom ostrove o rozlohe 121 kilometrov štvorcových s takmer 4 500 obyvateľmi od roku 1882. O 60 rokov skôr tu zomrel aj Napoleon, ktorého tu Briti v roku 1815 internovali.

Nikto nepozná presný dátum Jonathanovho narodenia, ale historický list a fotografie dokazujú, že má najmenej190 rokov. Z listu z roku príjazdu vyplýva, že Jonathan na ostrov dorazil ako „dospelé zviera“.

Fotografie spravené na ostrove v rokoch 1882 až 1886 taktiež ukazujú, že Jonathan bol podla priemeru panciera už plne dospelý. Podla odborníkov to zodpovedá minimálne 50 rokom korytnačieho veku. Priemerná dĺžka života jeho druhu je 150 rokov, hovorí Hollins. Jonathan žije ale omnoho dlhšie.

Štyridsať amerických prezidentov

Od svojho narodenia, ktoré je odhadované najčastejšie na rok 1832, zažil Jonathan obe svetové vojny, osem panovníkov na britskom tróne a 40 amerických prezidentov. Na svete bol pred vytlačením prvej poštovnej známky (1840), stavbou prvého mrakodrapu (1885) aj dokončením parížskej Eiffelovej veže (1887).

image

Jonathan prežil nie len Napoleona, ale aj kráľovnú Viktóriu a 40 amerických prezidentov.

Youtube/st Helena Government/

„Jonathan je pre nás symbolom stálosti a prežitia. Videl, ako prichádzajú a odchádzajú vojny a pohromy, ako rastú a padajú ríše, aj keď o nich sám nič nevedel,“ hovorí Hollins. „Dáva nám nádej, že niečo na našej planete môže prežiť navzdory brutalite ľudstva,“ dodáva.

Hollins sa o Jonathana s váhou asi 180 kilogramov stará už dvanásť rokov. Vo svojich 65 rokoch je tak trikrát mladším než jeho chránenec. Veterinár zaisťuje, aby Jonathan dostával dostatok vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Raz týždenne mu podáva jeho obľúbené pamlsky: uhorky, listy šalátu, mrkvu, jablká, banány a guáve. „Jonathana milujem, ale som realista ohľadne toho, či mi lásku opláca. Vidí vo mne iba poskytovateľa jedla,“ povedal Hollins.

Jonathan je už slepý a stratil čuch. Podla Hollinsa má ale výborný sluch. Pozná svojho opatrovníka po hlase a rád trávi čas s ľuďmi. Keď počuje návštevníkov, často k nim príde, aby si ho pohladili a vyfotografovali, objasňuje Hollins. Má rád tiež zvuky priľahlého tenisového kurtu - často dlho stojí pri plote a poslúcha hlasy a odbíjanie loptičiek.

Pre obyvateľov Svätej Heleny sa Jonathan stal ikonou. Jeho podobizeň nosia už mince v hodnote päť pencí s nápisom „Jonathan, korytnačka obrovská“. Súčasťou decembrových osláv narodenín bude aj vydanie známky. Na oslavy naplánovala miestna turistická centrála akcie na tri dni. Návštevníci obdržia na pamiatku oficiálne certifikáty s odtlačkom Jonathanovej nohy podpísaný guvernérom.

Ti, ktorí sa nemôžu zúčastniť osobne, budú mať možnosť pripojiť sa k živému prenosu v záhrade a nahliadnuť do Jonathanovho každodenného života. A veterinár Hollis bude, samozrejme, Jonathana kŕmiť jeho obľúbenou zeleninou.

 

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:24