„Roman sa po útoku stal viditeľným terčom a zažil traumu, s akou drvivá väčšina z nás nemusí byť nikdy konfrontovaná,“ povedala členka Rady Bielej vrany Zuzana Wienk.Martin Baumann/Tasr
StoryEditor

Rozdali Biele vrany. Pozri sa, ako to večer vyzeralo: Nechýbala prezidentka, herci a ocenený majiteľ Teplárne

mor18.11.2022., 09:00h

Mottom tohto ročníka ocenenia Biela vrana bolo: Obstáť v historických chvíľach a sila nájsť v sebe to najlepšie. Ceny boli tri, tú tretiu si však neprevzala žiadna z osobností, bola totiž symbolicky venovaná solidarite s Ukrajinou.

Lajkuj Brainee.sk na

Ocenenie Biela vrana sa osobnostiam dáva za občiansku odvahu a obhajobu verejného dobra. Tento rok sa ocenenia odovzdávali už 15. raz. Odniesli si ho tri príbehy ukazujúce, „ako môže každý z nás čeliť historickým skúškam“.

image

Ocenenie si odniesli tri príbehy ukazujúce, „ako môže každý z nás čeliť historickým skúškam“.

Martin Baumann/Tasr

Biele vrany nám tento rok ukazujú, ako môže každý jeden z nás sám za seba prispieť k spoločenskej zmene, v rámci svojich možností. „Žijeme obdobie veľkých historických výziev, ktoré nás testujú na dreň. Historici raz budú hodnotiť, ako sa zachovala naša generácia v rozhodujúcich chvíľach. Opäť raz tvoríme základy väčších dejín,“ povedala členka Rady Bielej vrany Zuzana Wienk.

Potrebujeme súdržnosť a empatiu

„Demokraciu treba brániť proti extrému, nenávisť môže zabíjať,“ skonštatovala to prezidentka Zuzana Čaputová počas odovzdávania ocenení Biela vrana. Prezidentka v príhovore spomenula aj november ‘89, v ktorom „individuálne hrdinstvá splynuli do hrdinstva celej spoločnosti, ktorá porazila zdanlivo všemocný totalitný režim.“ Upozornila aj nad problémom presakovania nenávisti šírenej na sociálnych sieťach do reálity medzi ľudí. Vyzvala verejnosť, aby skúsila hľadať spojenia na základe lásky, empatie, pochopenia a citu. 

Bojuje za životné prostredie

Martina Paulíková sa stala prvou laureátkou; má za sebou 30 rokov angažovania sa eko-aktivizme. Snažila sa zabrániť výstavbe nádrže v okolí Slatinky, ktorá by zaplavila ako dedinu tak i vzácne biotopy - vláda následne túto oblasť vyhlásila za chránené územie európskeho významu, čím štát zaviazala, aby sa na území už nestavalo. „Prístup Martiny Paulíkovej a komunity okolo nej je v našich končinách výnimočný a dokazuje silu občianskej spoločnosti,“ uviedla pre médiá členka Rady Eva Kováčechová.

image

„Je povinnosťou spoločnosti urobiť všetko preto, aby sa členovia LGBTI+ komunity cítili bezpečne a slobodne,“ povedala členka Rady Zuzana Wienk.

Martin Baumann/Tasr

Hlasom pre queer ľudí

Aj druhým oceneným je dlhoročný aktivista. Roman samotný sa venuje témam spätým s LGBTI+ komunitou, je taktiež majiteľom Teplárne, jedného z prvých slovenských gay barov - tá sa stala miestom pre mnohých a mnohé z queer ľudí. Ocenenie dostal za odvahu, otvorenosť a dlhodobé vytváranie bezpečného a slobodného priestoru pre dúhovú komunitu aj napriek stupňujúcom sa útokom istej časti spoločnosti. Vernosť svojim ideálom a občianska odvaha pokračovať v reprezentácii komunity aj po teroristickom útoku boli taktiež dôvodom pre udelenie ocenenia.

„Roman sa po útoku stal viditeľným terčom a zažil traumu, s akou drvivá väčšina z nás nemusí byť nikdy konfrontovaná. Bolo by pochopiteľné, keby sa stiahol. On mal však silu pretaviť zažitú hrôzu na inšpiráciu a povzbudenie pre celú komunitu. To je veľmi výnimočné. Je povinnosťou spoločnosti urobiť všetko preto, aby sa členovia LGBTI+ komunity cítili bezpečne a slobodne,“ povedala členka Rady Zuzana Wienk.

Ocenenie pre každého

Tretie ocenenie bolo symbolické a patrí každému „kto v tejto dejinnej situácii nestratil kompas a pomohol po ruskej invázii na Ukrajinu legitímne sa brániacemu štátu a jeho obyvateľom pred neprijateľnou agresiou alebo sa pokúsil akokoľvek zmierniť dôsledky hrôz vojny“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 00:00