Slovák Oliver Lepko nám vo vybojoval víťazstvo na medzinárodnych ešport majstrovstvách v hre DOTA 2. Instagram/skiterdota/
StoryEditor

Slovák Oliver s tímom vyhral grandfinále v hre DOTA 2. Rozdelia si prémiu vo výške viac ako osem miliónov eur

Marek Moravčík31.10.2022., 12:43h

Najväčší ešport turnaj hry DOTA 2 má jasných víťazov. Tím Tundra Esports, ktorého súčasťou je aj Oliver, nad nepriateľským tímom Secret jasne dominovali. Hralo sa o 8,4 milióna dolárov.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak ti mama hovorila, že sedením za počítačom si zničíš akurát tak chrbticu a nič viac nedosiahneš, pošli za ňou Olivera. Ten so svojím tímom vyhral práve niekoľko miliónov dolárov a pravdepodobne dlhší čas nebude rozmýšľať nad konceptom, či si niečo môže a nemôže dovoliť. 

 

 

Vyhrali s prehľadom

Ako informuje web Herná zóna, Oliverov tím Tundra Esports nad súpermi zo Secretu vyhrali so skóre 3:0. Ako ďalej informuje herný portál, prvý zápas bol o jasnej presile tímu Tundra a až následne sa súperi ako-tak zmobilizovali a pokúsili o dôstojnú odvetu. Beztak im to však nepomohlo - a my v redakcii veríme, že najmä vďaka prítomnosti nášho krajana v tíme. Víťazi si domov odnášajú trofej Aegis of Champions a 8,4 miliónov dolárov, čo tiež celkom poteší. 

 

 

O čo ide v hre? 

DOTA 2 je online aréna pre viacerých hráčov, tzv. MOBA,  ktorí medzi sebou bojujú ako dva tímy. DOTA je skratkou pre Defense of the Ancients, koncept hry bol vyvinutý hráčskou komunitou. Tí vytvorili mód pre hru Warcraft III - ten bol neskôr upravený vývojármi od hráčskej spoločnosti Valve do podoby, akú teraz poznáme. 

Na začiatku každej hry je 10 hráčov rozdelených do dvoch tímov po päť, ktorí si vyberajú z desiatok postáv hrdinu alebo hrdinku, za ktorú budú hrať. Každý tím má svoju základňu na opačnej strane hráčskeho poľa - to je vždy rovnaké, podobne ako šachovnica. Cieľom je dostať sa na územie nepriateľa a zničiť mu základňu, teda "Ancient". To však nie je také ľahké.

Zápasy trvajú v priemere 40 minút, ale pokojne sa môžu pretiahnúť aj na hodinu. Postava, ktorú si vyberieš, počas hrania získava skúsenosti, odomykajú sa jej nové schopnosti, môžeš jej dokupovať predmety, ktoré zvyšujú jej šance na zničenie nepriateľa. Hra nie je len zúrivá klikačka a nadávky do monitora (aj keď...). Vyžaduje si najmä schopnosť tímovej spolupráce a strategické myslenie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:29