Instagram.com/ice_poseidon
StoryEditor

Ľudia sa nikdy nepoučia! Youtuber od fanúšikov vylákal státisíce a vysmial ich novou Teslou

Honza SrpiDnes10.02.2022., 14:30h
Paul Denino, známy pod prezývkou Ice Poseidon, obral podvodom s kryptomenami svojich fanúšikov o 400-tisíc eur. So slovami, že sa každý musí starať sám o seba, si kúpil nové auto značky Tesla.
Lajkuj Brainee.sk na

Kryptomeny sa v posledných rokoch rýchlo dostali do verejného povedomia a len málokto im naozaj rozumie. Aj mnohí z tých, ktorí do nich naozaj investovali peniaze, majú len mizivú predstavu o ich fungovaní a ich investícia je podložená iba tým, že uverili ľuďom, ktorí o nich dokážu presvedčivo rozprávať.

Takýto prístup však môže byť na škodu. Ako ukazuje najnovší prípad tvorcu internetových videí Paula Denina, známeho pod prezývkou Ice Poseidon. Práve jeho obvinil tvorca youtubového kanálu Coffeezilla z premysleného podvodu na jeho fanúšikoch.

Denino ich totiž vo svojich videách dokázal presvedčiť, aby zainvestovali viac ako 400-tisíc eur do jeho vlastnej kryptomeny, ktorú pomenoval CxCoin. Všetky peniaze, ktorými bola hodnota CxCouinu krytá, napriek všetkým sľubom vybral, a tak jeho fanúšikom ostali len bezcenné záznamy v blockchaine.

Zaujímavý je na tom najmä fakt, ako pragmaticky sa Denino k svojmu činu stavia. Na otázku Coffeezilly, či nemá v úmysle peniaze ľuďom vrátiť, odpovedal: „Pokiaľ chcete odpoveď áno, mohol by som im tie peniaze vrátiť, je to v mojej moci. Ale budem sa starať sám o seba a neurobím to.“ Časť viny potom zvalil aj na samotných fanúšikov, ktorí sa na internete správajú príliš emocionálne. V tomto s ním súhlasíme, keďže už predošlá streamerova kariéra nevzbudzovala veľkú dôveru a zveriť peniaze do jeho rúk bolo dosť nepremyslené.

Paul Denino síce začínal ako herný streamer na Twitchi, časom sa však preorientoval sa na vysielanie prehnane zábavných scén zo súkromného života. V roku 2017 bol jeho účet na Twitchi permanentne zablokovaný, keď jeden z fanúšikov ohlásil bombu v lietadle, v ktorom streamer v tú dobu bol. Aj keď sa na celom incidente Denino priamo nepodieľal, podľa administrátorov svojím doterajším vystupovaním k podobným „žartíkom“ dlhodobo provokoval. Streamera to však veľmi nevzrušilo a s celou svojou fanúšikovskou základňou, ktorá si s odkazom na hru RuneScape hovorí „fialová armáda“, sa presunul na YouTube.

​Aj napriek jeho kontroverznej minulosti (v roku 2019 jeho byt päť hodín prehľadávali agenti FBI) sa našlo dostatok tých, ktorí mu na jeho nové sľuby naleteli a poslali mu zmienené státisíce. Dve pätiny z tejto sumy zhltol samotný softwarový vývoj kryptomeny, necelú desatinu predsa len vrátil, zbytok si však nechal.

Vzhľadom na to, že všetky transakcie boli síce nemorálne, ale z hľadiska zákona pravdepodobne legálne, môžu sa teraz podvedení fanúšikovia maximálne pozerať na to, ako si Denino vo svojich posledných videách ide kúpiť novú Teslu alebo tancuje na jachte.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 21:33