Čo robiť na festivale Sziget?Sziget Festival
StoryEditor

Hudba je základ, no nie všetko. Pozreli sme sa, čo všetko na teba čaká na tohtoročnom festivale Sziget

Miroslav Kamody25.05.2023., 14:00h

Hudobný festival Sziget je hlavne o hudbe. Pozreli sme sa však aj na ďalšie aktivity, ktoré na teba čakajú priamo na ikonickom ostrove v centre Budapešti.

Lajkuj Brainee.sk na

Sziget festival privíta každoročne stovky tisícok návštevníkov a jeho cieľom je priniesť počas šiestich dní tie najväčšie mená hudobnej scény z najrôznejších žánrov.

Sziget však nie je len o hudobných zážitkoch: je o láske, umení a slobode vo všetkých podobách. Aj preto sme sa rozhodli pozrieť na všetky sprievodné akcie, ktoré si tento rok jednoducho nemôžeš nechať ujsť. 

Pätica hlavných stageov

Základom celého festivalu bude päť obrovských hudobných stageov, na ktorých sa bude odohrávať to najzásadnejšie. Main stage dedicated to Dan je srdcom celého festivalu, na ktorom uvidíš hlavných headlinerov ako Imagine Dragons, Billie Eilish, Florence + the Machine, David Guetta, Macklemore, Lorde či Mumford & Sons.

image

Main stage dedicated to Dan

Sziget Festival

Pódium FreeDome presented by Mastercard sa stane cieľovou destináciou pre každého, kto bude mať po skončení hlavného programu ešte dostatok energie baviť sa ďalej. FreeDome je otvorený až do 4-tej rána, takže o zábavu rozhodne nebude núdza.

image

FreeDome presented by Mastercard

Sziget Festival

Presúvame sa do Samsung Party Areny. Tento obrovský stan je centrom elektronickej hudby na ostrove. Ak obľubuješ EDM, techno, minimal, trance či house music, určite ho si ho zakrúžkuj. Počas festivalu to pravdepodobne bude tvoja základňa.

image

Samsung Party Arena

Sziget Festival

Pokiaľ máš chuť na niečo špeciálne, navštíviť môžeš aj jedno z najjedinečnejších miest na celom ostrove - TicketSwap Colosseum. Vstupuje sa do neho cez špeciálnu bránku v tvare obrovskej psej hlavy, za ktorým na teba čaká veľké koloseum postavené z drevených paliet. Vládne v ňom underground a progresívna elektronická hudba.

image

TicketSwap Colosseum

Sziget Festival

Posledným z piatich hlavných pódií je Europe Stage. Práve tu máš šancu nájsť si svojich nových obľúbencov bez ohľadu na žáner. Heavy rockové kapely bude striedať elektronická hudba či pop-rockové rytmy. Princíp tohto stageu je jasný - predstaviť umelcov, ktorí majú veľkú šancu vrátiť sa o niekoľko rokov na Sziget v pozícii headlinerov.

Práve tu sa 13. augusta predstaví aj Adam Pavlovčin, známy aj pod umeleckým menom Adonxs. Tento rok spolu budú na Europe stage koncertovať aj napríklad Amber Run, Stains The Canvas, Call Me Karizma, NOËP a mnohí ďalší.

image

Europe Stage

Sziget Festival

Joga či zvuky z celého sveta

Ako sme písali v úvode - hudba je základ festivalu, no vyblázniť sa tu môžeš aj inak. Napríklad v dropYard zóne na teba každé ráno čaká špeciálna break-yoga hodinou, po ktorej si môžeš zatancovať s najlepšími svetovými tanečníkmi breakdancu, ktorý ťa každý deň naučia nové kroky. 

Večer sa potom dropYard premení na najmódnejšie pódium s živou a hypnotizujúcou hip-hopovou atmosférou, nadšeným publikom a dynamickými vystúpeniami. 

image

dropYard powered by BOLT

Sziget Festival

Ak máš chuť na niečo netradičnejšie, tvoje kroky by mali viesť do Global Village. Tá predstaví zvuky rôznych regiónov, od východnej Európy až po južnú Ameriku, od Ázie po Afriku, od Indie po stredný východ. Ponoriť sa budeš môcť do miestnych rytmov, jazykov a nástrojov, vďaka ktorým zažiješ rozmanitosť svetovej hudby.

image

Global Village

Sziget Festival

Priestor pre LGBTI+ komunitu

Za návštevu stojí aj Magic Mirror, priestor, ktorého cieľom je šíriť lásku a radosť. Program je navrhnutý tak, aby si sa ponorili do daného okamihu a spoznal všetko, čo si sa nikdy neodvážil spýtať o svete L, G, B, T a všetkých ostatných písmen v súvislosti s Queer. Na programe sú filmové projekcie, panelové diskusie, workshopy, stand-up komédia, tanečné vystúpenia a koncerty. 

image

Magic Mirror

Sziget Festival

Čaká na teba napríklad aj Theatre-and-Dance Field s jedinečnou a inovatívnou atmosférou, ktorý denne ponúka nové vystúpenia. Do detstva ťa zase vráti sektor Travelling Funfair. Putovný lunapark je plný strieľajúcich, hádzajúcich a búchajúcich strojov, kúzelníkov, bábkarov, veštcov, žonglérov a dokonca aj miniatúrneho ruského kolesa.

image

Theatre-and-Dance Field

Sziget Festival

Cirkus, oddych aj šport

Žongléri, ekvilibrilisti, akrobati, vizuálne a expresívne šou, pohyb, dynamika a transformácia - to všetko a ešte oveľa viac nájdeš v Cirque du Sziget. A pokiaľ sa tu zastavíš po zotmení, čaká na teba unikátna ohňová šou.

image

Travelling Funfair

Sziget Festival

Týmto však program ani zďaleka nekončí. Lightstage spolu s chill-out zónou ponúka koncerty mladých, talentovaných, začínajúcich aj známych umelcov z celej Európy, v Music Box sektore sa zase budú odohrávať vystúpenia pesničkárov. A ak máš chuť zaspievať si najlegendárnejšie hity v histórii hudby, na Tribute Stage zaznie všetko od ABBA až po Guns N´Roses.

image

Tribute Stage presented by AMC

Sziget Festival

Svoje umelecké „ja” môžeš naplno prejaviť v ArtZone, kde nebudú chýbať výstavy dizajnérov a galérií z celej krajiny, ak si športový typ, vyblázniť sa môžeš v Sport Zone.

Bez preháňania je možné povedať, že najväčšou scénou Szigetu sú pešie predstavenia, ktoré sa objavujú po celom festivalovom areáli. Nie je vylúčené, že pri pokojnom občerstvovaní pri chodníku alebo cestou na koncert stretneš niekoľkometrovú bábku koňa alebo diabolský sprievod divokých drakov, virtuóznych akrobatov či dokonca sopečných bubeníkov. 

image

Walkabouts

Sziget Festival

A to ani nehovoríme, že z ostrova už po šiesty raz vypláva obrovská párty loď, z ktorej si môžeš za zvukov hudby vychutnať ikonické pamiatky v hlavnom meste Maďarska. 

Čo chceš urobiť predtým, než zomrieš?

Na záver ešte musíme spomenúť unikátny projekt Before I Die. Táto stena je jedným z najznámejších streetartových projektov Candy Chang, medzinárodne uznávanej tajvansko-americkej dizajnérky a umelkyne. Cieľom projektu je podporiť budovanie komunity prekonávaním hraníc individuálnej izolácie. Na Szigete sa tak budeš môcť podeliť o svoje myšlienky.

image

Before I Die

Sziget Festival

Sziget festival sa v roku 2023 uskutoční od 10. do 15. augusta na budapeštianskom ostrove Óbudai v širšom centre Budapešti. Aktuálny zoznam zverejnených koncertov je na www.szigetfestival.com, fanúšikovia sa môžu tešiť aj na Imagine Dragons, Billie Eilish, Florence + the Machine, David Guetta, Macklemore, Lorde, Mumford & Sons, Niall Horan, Sam Fender, YUNGBLUD, Foals, Jamie xx, M83, Moderat, Frank Carter & The Rattlesnakes, Sven Väth, Mimi Webb, Nothing But Thieves, Two Feet, Viagra Boys, Macklemore, Mumford & Sons, Lorde, ale aj Loyle Carner, Bonobo, Tale Of Us a mnohí ďalší.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 19:57