Ruské rakety dopadli na domovské mesto ukrajinského elektro-popového dua Tvorchi počas vystúpenia na súťaži Eurovízia.Twitter/ Ivanastradner/
StoryEditor

Na Eurovízii spievali o oceľových srdciach a vôli. Rusi im za odplatu zbombardovali rodné mesto

Michal Čiernik15.05.2023., 12:00h

Potom, čo ukrajinská kapela Tvorchi vystúpila na pódium v ​​anglickom Liverpoole, na Ternopil, malé mestečko odkiaľ pochádzajú, začali pršať ruské rakety.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruské rakety dopadli na domovské mesto ukrajinského elektro-popového dua Tvorchi počas vystúpenia na súťaži Eurovízia, informovali predstavitelia Kyjeva. 

Potom, čo dvojica vystúpila na pódium v ​​anglickom Liverpoole bolo zasiahnuté Ternopil, malé mesto na západe Ukrajiny, uviedol Andrij Jermak, šéf štábu prezidenta Voldymyra Zelenského. „Stalo sa to práve vtedy, keď ukrajinská skupina Tvorchi z Ternopilu vystupovala vo finále Eurovízie,“ povedal a dodal, že pri útoku sa zranili dvaja ľudia.

V neskoršom vyhlásení ukrajinské letectvo v nedeľu uviedlo, že počas útoku boli zničené tri riadené strely a 25 bezpilotných lietadiel. 

Vyjadrila sa aj kapela 

K útoku sa vyjadrila aj samotná kapela. „Ternopil je názov nášho rodného mesta, ktoré bolo bombardované Ruskom, keď sme na pódiu Eurovízie spievali o našich oceľových srdciach, nezdolnosti a vôli,“ napísali na svoj Instagram a dodali, že príspevok je venovaný všetkým mestám Ukrajiny, ktoré sú ostreľované každý deň.

Ruské ministerstvo obrany neskôr útok potvrdilo. Vo vyhlásení uviedli, že „zaútočilo vysoko presnými zbraňami dlhého doletu“. Dodali, že sa zamerala na miesta skladujúce „muníciu, zbrane a vojenské vybavenie získané zo západných krajín“.

Tvorchi sa nakoniec umiestnila na šiestom mieste v súťaži, ktorú vyhrala švédska speváčka Loreen so svoju piesňou „Tattoo“. Stala sa prvou speváčkou, ktorá súťaž vyhrala dvakrát. Do finále postúpila aj česká kapela Vesna, ktorá obsadila desiate miesto.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:49