Piesne z albumu Midnights sa umiestnili na prvých priečkach Billboard Hot 100.Taylor Swift/Instagram
StoryEditor

Vydala nový album, všetky piesne obsadili prvé priečky. Taylor Swift je prvá speváčka, ktorej sa to podarilo

Nikola Michalkova04.11.2022., 14:00h

Taylor Swift je americká speváčka a skladateľka, ktorá najnovšie vydaným albumom dokázala prekonať nejeden rekord. Okrem toho sa chystá na najväčšie svetové turné.

Lajkuj Brainee.sk na

Taylor Swift pôvodne začínala ako country speváčka, pričom sa jej skladby takmer vždy dotýkali romantiky a lásky. Práve pre tieto začiatky si ju mnoho ľudí spája práve s country hudbou.  

Jej pieseň „Shake it off“ z počutia pozná určite každý, nie raz sme ju počuli hrať v rádiách po ceste do práce alebo školy, či pri tanečnej výzve, ktorá kolovala na TikToku. Speváčka však doteraz vystriedala viacero štýlov hudby, až sa napokon najnovším albumom vrátila do štýlu popovej hudby. A nemohla urobiť lepšie. 

Všetky piesne na prvých priečkach

Taylor Swift je prvou umelkyňou, ktorá vydala album a všetky skladby sa umiestnili na prvých priečkach v rebríčku Billboard Hot 100. Album Midnights zožal veľký úspech po celom svete a stal sa najpredávanejším albumom. The New York Times uvádza, že za jeden týždeň sa predalo vyše milión kusov. Najpočúvanejšou piesňou je „Anti-Hero“, na druhom mieste sa umiestnila „Lavender Haze“ a za ňou nasleduje „Maroon.“ Dva videoklipy, ktoré speváčka vydala k piesňam „Bejeweled“ a „Anti-Hero“ spoločne dosiahli 60 miliónov vzhliadnutí odvtedy, čo album vyšiel. 

Veľké turné

Speváčka taktiež oznámila, že vyráža na ďalšie svetové turné „Taylor Swift/The Eras Tour.“ Zatiaľ sú oznámené miesta a dátumy v 27 štátoch Ameriky. Keďže pôjde o svetové turné, ostatné krajiny má čoskoro oznámiť. Turné má odštartovať budúci rok v marci. „Je to cesta cez všetky hudobné éry mojej kariéry,“ opisuje pre portál CNBC. 

Teórie o význame piesní

Od vydania nového úspešného albumu Midnights Taylor vysvetlila, aký význam sa skrýva za piesňami, ktoré sa na albume nachádzajú. Je bežné, že niektorí speváci píšu texty o svojich starostiach, trápeniach či ťažkých chvíľach zo svojho života. Výnimkou nie je ani Taylor, ktorá vo svojom novom albume rieši najmä lásku, ale aj problémy v nej. 

Prvá pieseň „Lavender Haze“ má byť o jej priateľovi Joem Alwynovi, s ktorým tvorí pár už šesť rokov. „Môj vzťah trvá šesť rokov, museli sme čeliť mnohým klebetám, a ignorovali sme to. Preto je táto pieseň tak trochu o ignorovaní týchto vecí, aby sme ochránili tie reálne,“ vyjadrila sa speváčka pre portál Vox. Okrem toho priznala, že fráza „lavender haze“ jej napadla pri pozeraní seriálu Mad Men. V minulosti sa totiž používala na vyjadrenie, že je človek zamilovaný. Ak by sme to preložili do slovenčiny, vzniklo by z toho „levanduľový opar“. 

Pieseň „Maroon“ odkazuje na vzťah, ktorý trval krátko, a odkazuje tak pravdepodobne na jej bývalého priateľa z roku 2016 Toma Hiddlestona, s ktorým bola tri mesiace. 

Avšak, jedna pieseň predsa len nie je o vzťahoch s druhými ľuďmi, ale o vzťahu k sebe samej. Pieseň „Ani-Hero“ odkazuje na nenávisť voči sebe, a opisuje sa v nej ako problém. „Táto skladba je sprievodcom všetkých vecí, ktoré na sebe zvyknem nenávidieť,“ opisuje Taylor. Okrem toho tu naznačuje problémy so spánkom, pretože zvádzala boj s depresiou. Vo videu na svojom Instagrame opisuje, že v žiadnej pesničke ešte neopísala svoje neistoty tak detailne, ako práve v tejto. 

Piesne o láske

Šťastnou piesňou v albume je „Snow on the Beach“, v ktorej môžeme počuť aj Lanu Del Rey, hoci spoznať jej hlas je trochu náročné. Taylor však vyjadruje Lane veľký obdiv a vďačnosť, že na tejto skladbe spolupracovala. Opisuje „zvláštnu, ale krásnu senzáciu pri tom, keď sa zamiluješ a zistíš, že ten človek sa v rovnakom čase zamiloval do teba. Pýtaš sa, naozaj sa to deje, nie je to len sen?“ hovorí Taylor vo videu na svojom Instagrame. 

Taylor vo svojich piesňach skutočne rieši viacero situácií, ktorým čelia dievčatá či ženy. Ďalšia skladba z albumu s názvom „You’re On Your Own, Kid“ opisuje dievča, ktoré čaká, kým si ju všimne chlapec, ale nakoniec ju to čakanie unaví a utečie preč, aby sa venovala hudbe. Akonáhle však dosiahne slávu, uvedomí si, že je stále sama. 

Na ženy, lásku alebo vzťahy, či už šťastné alebo nie, sa zameriava aj pieseň „Bejeweled“, ktorá odkazuje na ženu vo vzťahu, ktorá sa cíti využívaná a braná ako samozrejmosť jej partnerom. S niečím podobným sa určite stretlo mnoho žien po celom svete, pretože ako ľudia máme niekedy vo zvyku brať veci a ľudí ako samozrejmosť a zvykneme sa podľa toho aj správať. Čo je naozaj smutné a oceňujeme, že sa tomu venovala aj Taylor vo svojej skladbe. 

image

Fenomén menom Harry Styles: Myslím si, že každý, vrátane mňa, má vlastnú cestu, ako prísť k svojej sexualite

Keď sa človek zamiluje, môže sa stať, že bude cítiť úzkosť a očakávať to najhoršie, a to, že skončí so zlomeným srdcom, najmä po niekoľkých nepodarených vzťahoch. Nie je to však pravidlo a môže to dopadnúť aj dobre, o čom sa presvedčila aj Taylor. O tomto druhu úzkosti spieva v skladbe „Labyrinth.“

Poslednú pieseň, ktorú si spomenieme, je „Sweet Nothing“, ktorú si pokojne môžeš zaradiť do svojho svadobného playlistu. Je totiž určená beznádejným romantikom a milovníkom jej predošlého albumu Folklore. Pieseň naznačuje istú intimitu pri trávení času doma s romantickým partnerom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 09:47