Britskí umelci sú nespokojní s platmi za streamovacie službyfacebook.com
StoryEditor

Známi umelci sú nespokojní. Chcú od vlády túto jednu vec, týka sa miliárd eur

Radka Rosenbergová07.06.2021., 15:43h
Tvrdia, že streamovacie služby a nahrávacie značky získavajú miliardy a nerozdeľujú ich spravodlivo medzi umelcov. K výzve sa pridali Rolling Stones či Tom Jones.
Lajkuj Brainee.sk na

Prostredníctvom otvoreného listu oslovili priamo predsedu vlády Borisa Johnsona. Umelci majú pocit, že zákon pri výpočte platieb „nedržal krok s tempom technologických zmien“. Otvorený list prvýkrát zverejnili v apríli, dnes už obsahuje podpisy takmer všetkých moderných britských umelcov. 

„Dnešní hudobníci dostávajú veľmi málo za svoje vystúpenia. Väčšina dostáva len zlomok amerických centov za streamovanie a sprievodní hudobníci nedostanú nič,“ píše sa v otvorenom liste premiérovi Borisovi Johnsonovi, ktorý podpísalo viac ako 230 umelcov.

Sú medzi nimi aj Paul McCartney či Van Morrison. Nechýbajú ani súčasné popové hviezdy ako rapper Kan, rocková kapela Wolf Alice a popová hviezda Jessie Ware. Podľa nich streamovacie služby a nahrávacie spoločnosti dosahujú miliardové zisky bez toho, aby ich spravodlivo rozdelili umelcom. 

Mohli by zarobiť omnoho viac

Podľa nich postačí v zákone o autorských právach, dizajnoch a patentoch z roku 1988 zmeniť iba dve slová, aby za streamovacie služby platili hudobníkom zhruba rovnako ako za rozhlasové stanice.

Keď nahrávku pustia v rádiu, autorské honoráre sa rovnomerne rozdelia medzi nahrávaciu spoločnosť a umelcov, skladateľov, pričom hudobníkom a sprievodným umelcom poputuje len malá časť, čo je veľmi nespravodlivé. 

Pokiaľ ide o streamovacie služby, väčšinu peňazí si ponechávajú vydavateľstvá - umelci dostávajú v priemere asi trinásť percent a hudobníci nedostávajú nič.

Šéfovia troch veľkých nahrávacích spoločností odmietajú, že by ich obchodný model bol vykorisťujúci alebo nespravodlivý voči hudobníkom. 

Vládna komisia zhromažďuje dôkazy o tom, ako sa distribuujú peniaze generované službami ako Spotify, Apple Music a Amazon Music Unlimited a či sú alebo nie sú spravodlivé voči výkonným umelcom a spisovateľom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:10